EkonomiKategori Dışı

İş arayışında olan gençlerin oranı %68.3

Birçok ülke ekonomisinin bir sorunsalı olarak genç işsizlik, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olanlara kadar her ülkede varlığını hissettiriyor. OECD raporları başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun raporlarında Türkiye bu sorunsalı yaşayan ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Firmaların aradığı elemanı, iş arayanların ise aradığı işi bulduğu Türkiye’nin istihdam kaynağı Eleman.net, 18-24 yaş arasındaki genç kitlenin iş arama istatistiklerini paylaştı. Eleman.net’in 18-24 yaş arasındaki yaş grubuna dair sahip olduğu 2 milyona yakın veri dikkate alındığında, gençlerin en çok iş aradığı iller sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara olurken bu illeri Bursa, Kocaeli, Adana, Antalya, Gaziantep ve Konya takip etti.

Halihazırda çalışan gençlerin %10’u iş arıyor

OECD’nin 2021 yılında açıkladığı verilere göre Türkiye genç işsizliğinde 36 OECD ülkesi içinde en yüksek 8. işsizliğe sahip ülke olarak yer alıyor. Eleman.net’in verilerine göre ise, iş başvurusu yapan gençler arasında halihazırda çalışan oranı %10 olurken, çalışmayan ve iş arayışında olan gençlerin oranı ise %68.3. İş arayışında olan 18-24 yaş grubu gençlerin %21.5’ini ise öğrenciler oluşturuyor.

İş arayan gençlerin %51.3’ü lise mezunu

Eleman.net’in Türkiye geneline dair istatistiklerine göre iş arayan gençlerin %49.8’sini erkekler,  %50.2’sini kadınlar oluşturuyor. İş arayan gençlerin eğitim düzeyi %51.3 lise, %20.6 önlisans, %17.8 lisans, %9.9 ilköğretim ve %0.4 yüksek lisans mezunu olarak istatistiklere yansıdı.

Sektör deneyiminde gıda ilk sırada

18-24 yaş arası kitlenin sektör deneyimleri dikkate alındığından %10.7 ile gıda sektörü ilk sırada yer alırken, bu sektörü %6.8 ile mağazacılık/perakendecilik, %4.8 ile tekstil, %4.3 ile eğitim, %4 ile sağlık/hastane, %3.6 ile hizmet, %3.2 ile sağlık, %3.1 ile çağrı merkezi, %3 ile turizm ve %2.8 ile restorancılık izledi.

 

Loading

Paylaş :

Comment here