Çay Saati’nde bu defa Rubikap markalı polikarbon ürünler üreticisi, Metplas firmasının ikinci kuşak yöneticilerinden Alper İlter’in misafiriyiz. Metplas Metal ve Plastik Sanayi A.Ş. 1988 yılında Arif İzzet İlter ve Murat İlter kardeşler tarafından beyaz eşya yan sanayi ürünleri üreticisi olarak kurulmuş. Başlangıçta telefon, şofben kutuları gibi fason üretim yapılırken, bu ürünlerle birlikte 1994 yılından itibaren kendilerine ait Rubikap markalı ürünleri üretmeye başlamışlar, 1990’ların sonlarında da sadece kendi markalarına dönmüşler. Bundan sonrasını, isterseniz Alper İlter’e soralım.
Polikarbon karbon nedir, özellikleri nelerdir?
Tam ismi polikarbonat’tır. Plastiğin bir çeşidi polimerdir. Piyasada polikarbon olarak kısaltılmış ve bu isimle anılmaya devam etmektedir. Darbelere dayanıklıdır, şeffaflığı çok iyidir, – 30 o C / + 120 o C aralığı gibi bir ısı dayanımı vardır, yıkanabilir, içine kaynayan ürün de konulsa, derin dondurucuya da girse, fiziksel ve kimyasal özelliklerini muhafaza eder, gıdayla temasa ve medikal malzeme olmaya uygundur. Bu özelliklerinden dolayı örneğin uçak camları ve göz içi lens gibi saydam, hassas ve mukavemet gerektiren ürünler polikarbonattan üretilmektedir.
Hammadde malzemenin özellikleri çok ilginç ve hayranlık uyandırıcı. Peki siz bu malzeme ile hangi çeşit ürünleri üretiyorsunuz?
Ürün çeşitlerimize geçmeden önce şunu söylemekte fayda var. Biz Türkiye’de polikarbonat hammadde ile üretim yapana kadar, bu ürünler başta Amerika olmak üzere yurtdışından ithal ediliyordu. Başlangıçta ürün yelpazemizde sadece ürün varken, geldiğimiz noktada 500 çeşit civarında ürün ve tasarımımız var. Artık bu grup ürünlerde ithalat yapılmadığı gibi, bugün itibariyle 62 ülkeye de ihracat yapıyoruz.
Sorunuza gelecek olursak. Başta insan hareketlerinin yoğun olduğu tatil mekânları olan oteller, tatil köyleri gibi işletmeler ile toplu yemek işletmeleri, restoranlar, kafeler, hazır ambalajlı tatlı ve gıda üreticileri olmak üzere, çok geniş bir yelpazedeki gıda işletmelerine sık kırılabilen cam ve porselen gibi ürünlerin yerine ikame edilebilecek tabaklar, bardaklar, tabak kapakları, buz kovaları, sürahiler, tatlı kapları, kâseler, sunum kapları üretiyoruz.
Gıda ürünlerimizi genel olarak iki başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan ilki sürekli kullanıma uygun yıkanabilir polikarbon ürünler, diğeri de bir kullanımlık ya da kullan-at olarak tanımlayabileceğimiz ürünler. Her iki ürün yelpazesinde yaklaşık aynı ya da birbirine yakın tasarımlarımız bulunmaktadır. Yerleşik işletmeler genellikle polikarbon ürünleri tercih ederken, outside catering veya hazır ambalajlı gıda ürünü üreten işletmeler kullan-at malzemeyi tercih etmektedir. Ürünlerimizi hem cam gibi şeffaf, hem de porselen gibi istediğimiz renkte üretebilmekteyiz.
Söz konusu gıda olunca, hemen akla gıda güvenliği normları geliyor. Bu konudaki çalışmalarınız nedir?
Bilindiği gibi gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten işletmeler, Türk Gıda Kodeksi’ne göre kayıt belgesi alma zorunluluğu vardır. İşletmemiz kayıt belgesi ve gıda güvenliği kalite system belgelerine sahip olup, ürünlerimizin kalite ve güvenirliğini EU Regulation 10/2011 ve TGK Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği 219/44 normlarına göre akredite laboratuvarlarda yapılan analizlerle belgeliyoruz.
Ürünleriniz cam ve porselen ürünlere göre hangi avantajları sağlamaktadır?
Polikarbonat ürünlerimiz görünüm ve estetik olarak cam ve porselenden çok farklı görünmemesine rağmen, bu malzemelere göre çok daha uzun ömürlü olduğu için her şeyden önemlisi maliyet avantajı sağlamaktadır. Kullan-at ürünlerimizin özellikle outside catering hizmetleri, hazır ambalajlı tatlı üreten işletmeler ile perakende işletmelerin sunum ve dağıtım kapasitesini önemli ölçüde arttırırken, kalitelerini en üst seviyeye taşımaktadır. Kullan-at malzemelerimizin bir diğer özelliği de, dikkatli kullanıldığı takdirde yıkanabilmekte ve birden fazla sefer kullanıma izin vermektedir.
Anlattıklarınızdan o kadar etkilendim ki, polikarbonu daha önceden tanımamış olmama çok üzüldüm.
Kullan-at ürün gamı içinde çatal-kaşık-bıçak gibi ürünlerimiz de var. Üretimine yeni başladığımız ve ülkemizde pek bilinmeyen, PLA (PolyLacticAcid) ile ürettiğimiz çatal-kaşık-bıçak ürünlerimiz, yanlışlıkla ısırılıp yutulsa bile insan bünyesinde sindirilebiliyor, doğaya karıştığında ise kendiliğinden gübreleşme(Composible) özelliğine sahip.
İnsan vücudunda eriyip, doğada kendiliğinden yok olan bir malzeme… Bu da çok ilginç?
AB ülkelerinde, kalınlığı belirlenen ölçülerin üzerindeki hammadde ile üretilen plastik kullan-at malzemeler kullanımdan kaldırıldı. Bunun yerine içeriğinde petrol türevi bulunmayan ve hammaddesi mısır nişastası olan PLA (PolyLacticAcid)’lı ürünler tercih edilmeye başlandı. Biz de artık bu üründen çatal-kaşık-bıçak üretiyoruz.
Okurlarımızın, böylesine güvenli ve teknolojik ürünleri üreten firmanın ikinci kuşak yöneticisinin nasıl biri olduğunu merak duyar gibi oluyorum…
Öğrencilik yıllarımdan beri, babam ve amcamın kurduğu Metplas ’ın içindeyim. Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. 2007 yılından bu yana şirketteyim. Satış Pazarlama ve İhracat’tan sorumlu Yönetici Ortak olarak görev yapıyorum. Evli, 1 çocuk babasıyım. Amatör fotoğrafçılık, boks, doğa sporları ile ilgileniyorum.
Alper Bey, zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Başarılarınızın ve yenilikçi ürünlerinizin devamını dilerim. Sizleri ve ürünlerinizi her platformda görmek isteriz.
- Martı Hotels & Marinas İTF 2024’te gözde tesisleri ile ilgi odağı oldu - Ekim 11, 2024
- Dikkat…. - Ekim 9, 2024
- Turizmin Küresel Nabzı 28. EMITT Turizm Fuarı’nda Atacak - Ekim 8, 2024
Comment here