Manşet

Sektör Buluşmaları

 

 

Bu ayki konuğumuz, uzun yıllardır başta gıda firmaları olmak üzere birçok sektöre endüstriyel soğutma makinaları üreten FDR Soğutma Ltd. Şti.’ nin sahibi Mustafa Doğrul ile birlikteyiz.

Endüstriyel Soğutma, ağızımızdan bir hamlede çıkıyor. Önce bu ne anlama geliyor, bunu öğrenebilir miyiz?

Biz üretim yapan birçok sektöre hizmet vermekteyiz. Bunların başlıcaları çikolata ve şekerleme üretimi, kimyasal ve plastik imalatçıları gibi firmalar, üretim prosesleri arasında soğutma da yer almaktadır. Firmamız bu proseslere uygun makinaları üretmektedir.

Ürettiğiniz bu makinalar seri halde üretilen standart makinalar mıdır?

Sektörde “Chiller” olarak tanımlanan soğuksu üreten cihazları standart olarak üretmekle birlikte, asıl işimiz müşterimizin kapasite, süre, yer, ürün ve proseslerini belirleyip, ihtiyacına uygun büyüklük ve fonksiyonlardaki konfigürasyonları üretiyoruz.

Kaç yıldır sektördesiniz ve sizce sektördeki diğer üreticilere göre farkınız nedir?

1987 yılından beri sektördeyim. Yıllar içinde elde ettiğimiz üretim ve müşteri tecrübemizle, işletmenin üretim türü, makinanın çalışma ortamı ve entegre proseslere göre keşif ve analiz yapıyor, müşterimizin ihtiyaç ve beklentilerini tam olarak öngörebiliyoruz. Müşterimiz öngördüğümüz makinanın daha alt kapasite veya fonksiyonunda bir konfigürasyon talep etse bile, fonksiyonu yerine getirmeyecek ürünü yapmaktan imtina ediyoruz. Bir diğer farkımız da ürettiğimiz makinaları kendi işimizde kullanacakmış gibi enerji verimliliği yüksek, bakım ve sarf giderleri düşük, kolay kullanılabilir ve işgücünden tasarruf sağlayacak özellikte yapıyoruz.

Spesifik örnek vermek gerekirse, bu zamana kadar hangi tür fabrikalara hangi soğutucu makinaları yaptınız?

Çikolata, draje ve şekerleme fabrikalarına soğutma sistemleri, plastik enjeksiyon ve ambalaj üretim makineleri için soğuksu Chiller üniteleri, spesifik endüstriyel klima sistemleri, sıvı yağ fabrikalarının vinterizasyon ve diğer üniteleri için soğutma sistemleri, kuruyemiş üreticileri ile ilaç fabrikaları tamburlarına şartlandırılmış hava veren sistemler ilk aklagelenlerden…

Ürettiğiniz mikanalar sadece iç pazara mı yönelik?

Ürettiğimiz makinaların sadece % 20’lik kısmı iç pazarda kullanılıyor. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu olmak üzere 30’dan fazla ülkede makinalarımız verimli şekilde çalışıyor.

Şu anda çalışan en eski makinanız kaç yaşında?

Otel müşterimize, 27 yıl önce verdiğimiz Chiller Su Soğutma cihazına bakım yaptığımızı hatırlıyorum.

Biraz da kendinizden bahseder misiniz?

Aslen Konyalım. 1985 yılında Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Mezun olduğum tarihten bu yana hep makinalarla birlikteyim. Bunun dışında en büyük zevklerimden bir tanesi yeni lezzetleri tatmak. İş dolayısıyla gittiğimi farklı şehir ülkelerde, mutlaka o yöreye özgü yiyecekleri tadıyor, İstanbul’a getirebildiklerimi ve dostlarla birlikte tadıyoruz.

 

 

 

 

Loading

Paylaş :

Comment here