Sağlık

Kortizol nedir? Kortizolün bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri nelerdir?

Kortizol, böbreklerinizin üstündeki endokrin bezleri olan adrenal bezlerinizin ürettiği ve saldığı bir steroid hormon olarak tanımlanıyor,.

Hormonlar, kanınızdan organlarınıza, cildinize, kaslarınıza ve diğer dokularınıza mesajlar taşıyarak vücudunuzdaki farklı işlevleri koordine eden kimyasallar olarak biliniyor. Bu sinyaller vücudunuza ne yapacağını ve nasıl hareket edeceğini söyler.

Kortizol bir tür steroid hormon olarak tanımlanıyor. Tüm vücut dokularınızdaki iltihabı bastırırlar ve kaslarınızdaki, yağınızdaki, karaciğerinizdeki ve kemiklerinizdeki metabolizmayı kontrol ederler. Glukokortikoidler ayrıca uyku-uyanıklık döngülerini de etkiler.

Böbrek üstü bezleri olarak da bilinen adrenal bezleriniz, iki böbreğinizin her birinin üstünde bulunan küçük, üçgen şekilli bezler. Onlar endokrin sisteminizin bir parçası.

Kortizol, vücudunuzdaki hemen hemen her organı ve dokuyu etkileyen temel bir hormon. Aşağıdakiler dahil birçok önemli rol oynar:

Vücudunuzun stres tepkisini düzenler.

  • Vücudunuzun yağ, protein ve karbonhidrat kullanımını veya metabolizmanızı kontrol etmeye yardımcı olur.
  • Enflamasyonu bastırır.
  • Kan basıncını düzenler
  • Kan şekerinin düzenler.
  • Uyku-uyanıklık döngünüzü kontrol etmeye yardımcı olur.
Kortizol ve bağışıklık sistemi

Vücudunuz, sabit seviyeleri (homeostaz) korumak için kortizol seviyenizi sürekli olarak izler. Normalden yüksek veya normalden düşük kortizol seviyeleri sağlığınıza zarar verebilir.

Genel olarak, bağışıklık sistemi, bedensel hastalık ve hasara karşı koruma sağlamak için birlikte çalışan hücreler, proteinler, organlar ve dokulardan oluşuyor.

Kronik streste, kortizol hormonunun normalden daha yüksek seviyeleri üretelir. Son immünoloji araştırma çalışmalarına göre bu, vücudun anti-inflamatuar yanıtını engelleyebilir ve sürekli enfeksiyonlara neden olabilir.

Bilim insanlarına göre stres, virüslerle savaşmak için gerekli olan vücuttaki doğal öldürücü hücrelerin veya lenfositlerin sayısını azaltabilir. Bu noktada sorumlu kortizol hormonu gibi görünüyor. Stres anında fazla kortizol hormonu salgılanıyor. Dolayısıyla da bağışıklık hücreleri kortizol nedeniyle baskılanıyor.

Stressiz yaşam insanların hayat konforu için oldukça önemli. Güçlü bir bağışıklık sistemi için daha az stresli yaşam biçimi benimsenmeli!

Kaynak  Linki ; 

Loading

Paylaş :

Comment here