Reklamın iyisi, kötüsü olmaz diye bir lafı sürekli duyarız. Yanlış bir ifadedir. Reklamın iyisi, kötüsü olur. Kim firmasının veya ürününün kötü anılmasını ister. Önemli olan doğru mecralarda ekonomik reklâm harcamaları yapmaktır.
Reklâm veren profili ülkemizde son yıllarda oldukça değişti. Artık küçük ve orta ölçekli işletmeler de reklamın önemini keşfediyor, yeni markalar oluşuyor.
Geçmişte kriz dönemlerini fırsat olarak gören ve agresif reklam yapan firmalar, aşırı dikkatlilere göre daha hızlı büyüme gösterdiler. Bu şekilde tanınma oranlarını artırıp, markalarını bir üst lige taşıdılar. Reklâm yatırımlarını azaltmayanlar da sonraki yıllarda hızlı bir satış artışı yakalayabildiler.
Kriz zamanında reklâm vermeyi kesen değil, krizi bir yatırım fırsatı gibi görenler kazanacaktır,
Özellikle sık aralıklarla reklâmın küçük ölçekli işletmeler için uygun olduğu dile getirilmektedir. Kriz günleri reklâm yapıp yapmama kararını bir türlü veremeyen firmalar için en uygun zamandır. Küçük bütçelerle başlayıp ürünlerinin tanınma oranlarını artırma imkânını yakalayabilirler.
Bilindiği gibi reklâm mecraları çeşitlidir. Televizyon, radyo, gazete, dergi, açık hava, sinema, internet başlıcalarıdır. Her ürünün hedef kitlesi farklıdır. Bu nedenle de kullanılacak mecralarda farklılık gösterecektir. Bilinçsiz yapılan reklâm kaynak israfından başka bir şey değildir. Önemli olan ekonomik reklâm harcamaları yapmak ama doğru mecralarda.
Sektör yayınları küçük ve orta ölçekli firmalar için doğru mecralardan biridir. Oldukça küçük bütçelerle hedef kitlenize direkt ulaşabilirsiniz.
Tahminlere göre Türkiye`de reklâm sektörü 2 milyar dolar civarında. Türkiye`de kişi başına reklâm harcaması 17,9 dolar iken, bu rakam Almanya`da 243 dolar, Fransa`da 206 dolar.
Demek ki daha alınacak epey yolumuz var.
Her şeyin bir sonu olduğu gibi bu krizinde bir sonu olacaktır. Sonucunda da durup etrafı gözlemleyenlerin değil, krizi fırsata çevirenlerin öne çıktığı bir dönem oluşacaktır.
- Kardan adam yapmak - Kasım 29, 2024
- 817 adet ürün ifşa edildi. Köfteci Yusuf ’tan başka aklımızda kalan var mı? - Kasım 1, 2024
- Başarıya giden yolda, bazen duymamak gerekebilir - Ekim 7, 2024
Comment here