Kategori Dışı

Zaman

Hayatımızın en önemli birimi zaman. Günümüzü, saatimizi, an’ımızı ne kadar planlı, programlı ve bilerek tüketiyoruz?

Bir yıl daha ömrümüzden zaman olarak aktı gitti diğer yıllar gibi. Çaresiz geçişini izliyoruz zamanımızın. Çoğu kişinin de, geçen zaman konusunda mutlu olduğunu düşünmüyorum.

Zaman,  yaşadığımız anların birleşimi. Aynı sürenin herkes için farklı geçtiği düşünülür ama süre aynıdır. Bir öğrenci sınavda iken son beş dakika çok hızlı geçer, o sınavın gözetmen öğretmeni için son beş dakika da bir türlü geçmez veya bir futbol maçında yenilen takım için son beş, on dakika çok çabuk geçer yenen takım için son beş, on dakika, saniyeler bitmek bilmez. Yaşadığımız anları, saatleri, günleri, ayları, yılları yapamasak bile planlayarak tüketmeye çalışmalıyız. Geçmişteki yaşanmışlıklar, hatalar, doğrular bizlere tecrübe olarak dönüyor. Tecrübelerimizi çocuklara, gençlere, insanlığa aktarmalıyız. Bazı kuzey ülkelerinde emekli hayatına geçmiş insanların yaşamlarında yaptıkları işleri okullarda haftada bir saatte olsa anlatması, nesillere aktarması zorunlu. Yani ayakkabı tamircisi de, saat tamircisi de mesleğini nesillere aktarmak zorunda.

Peki zaman nasıl tüketilmeli, nelere mutlak zaman ayırmalıyız?

Zamanı, açık bir musluktan akan su gibi düşünün, hiç bir şey yapmadan akan su gibi hayatımız, boşa akıyor. Önce zamanın akışını planlayalım. Mutlak spor yapalım, az-çok yürüyüş ve vücut hareketlerimizi her sabah uyandığımızda yapalım. Zihne giden oksijen miktarı arttıkça sağlıklı düşünmemiz de artacaktır. Üretmeyi her alanda arttırırsak daha mutlu, özgüvenli, barışçıl oluruz. Katı olmayan, kurallı yaşam ve empati ile hayatı daha da kolaylaştırarak, zamanı nitelikli tüketmiş oluruz. Sevdiklerimize zaman ayırdığımız süreler en keyifli anların birikmesidir.

Teknolojinin zamanı nasıl esir aldığını, niteliksiz zamanlarımızın ne kadar çoğaldığını, insan ilişkilerinin whatsapp, facebook, instagram gibi uygulamalar üzerinden yaparak ne kadar gerilediğini görüyoruz. Trafikte, tiyatroda, sinemada, konserde, spor salonunda, derslerde, toplantılarda, parklarda, evde biraradayken bile elde telefonlarla farklı duygu ve düşüncelerdeyiz. Sosyal medya uygulamalarını kontrollü, belirlediğimiz zamanlar dışında kullanmamaya özen gösterirsek çok daha anlaşılır zaman tüketeceğiz.

Kazandığımız parayı kaybedebiliriz telafisi var, yeniden kazanabiliriz. Aman kaybettiğimiz zamanın geri dönüşü yok. Yanlış harcandığında telafisi mümkün olmayan tek şey zamandır. “Keşke” lerle geçen zaman boşa geçen zamandır. “İyi ki” lerle geçen zaman dolu geçen zamandır.

“İyi ki” lerle geçen zamanlarınızın “Keşke” lerle geçen zamanlarınızdan çok olmasını, yeni yılda zamanınızı çok daha verimli, üretken kullanmanızı dilerim.

Mutlu, sağlıklı, üretken zamanlarınız olsun.

Loading

Timuçin Aral
Takip Edin
Paylaş :

Comment here