Kategori Dışı

Enflasyon Muhasebesi ne? Genel Bakış

Şirketlerin finansal tablolarının enflasyonun etkilerinden arındırılması ve gerçek performansları nın yansıtılması gayesi ile yüksek enflasyon dönemlerinde uygulanan bir düzenlemedir

Enflasyon düzeltmesi Türkiye’de ilk olarak, 5024 sayılı kanun ile 30 Aralık 2003 tarihinde, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298. maddesinde değişiklik yapılıp, kanuna geçici 25. madde eklenerek yürürlüğe girmiştir.

  • Bilanço esasına göre kazançları tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin malî tabloları, fiyat endeksindeki artışın içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100’den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10’dan fazla olması halinde enflasyon düzeltmesine tâbi tutulur.
  • Enflasyon düzeltmesi uygulaması, her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde son bulur.

Türkiye’de 2003 ve 2004 yıllarında vergiye konu edilmeden enflasyon düzeltmesi yapılmış, 2005 yılında ise şartlar oluşmamıştır.

VUK 555 Genel tebliğ ile  2023 yılının sonunda, enflasyon düzeltmesi yapılacağı açıklanmıştır.

Ancak, 560 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tüm mükelleflerin birinci geçici vergi döneminde, 563  Sıra  No.lu  Vergi Usul Kanunu  Genel  Tebliği ile de 31.12.2023 tarihli  gelir tablosun-
daki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükelleflerin enflasyon düzeltmesinin yalnızca geçici vergi dönemlerinde  yapmaması duyurulmuştur.

Bu kısa teknik bilgilerden sonra enflasyon muhasebesinin olumlu ve olumsuz taraflarını değerlendirirsek,

Şirketlerin mali tablolarının enflasyonun etkilerinden arındırılması ve gerçek durumlarının yansıtılması, şirket yöneticilerinin ve yatırımcıların daha gerçekçi ve istikrarlı karar vermesi ve Şirket sermayesinin ve aktif varlıklarının enflasyon etkilerinden arındırılarak gerçek değerleriyle oluşturulmasını sağlar.

Ayrıca, Şirket kazancının tespiti ve ödenecek vergilerin adaletli olmasını sağlar,

Olumsuz tarafları ise şöyle sıralayabiliriz,

Süreç ve hesaplamalar oldukça karmaşıktır. Süreci  yürütecek uzmanın şirketin geçmişine ve konusuna hakim olması şirketlerin ilerde vergi cezaları ile karşılaşmaması için oldukça önemlidir. Vergi matrahını etkilemeyen 2023 enflasyon düzeltmesinde yapılacak hatalar müteakip dönemlerde vergi matrahını etkileyeceğinden şirketlere hesapta olmayan ek külfetlerle karşılaşmasına neden olabilir. Şirketlerin öz varlıkları kuvvetli değil ise ek vergi yükü doğurması muhtemeldir.

İşin özüne dönersek siz değerli işverenler 2024 ve müteakip dönemlerde kazancınızın bulunup bulunmamasına bağlı olmaksızın enflasyon düzeltmeleri sonucunda vergi yükü ile karşılaşmanız muhtemeldir. Bilhassa kredi kullanarak büyüyen ve öz kaynakları aktif varlıklarına göre yetersiz olan şirketler için 2025 in Nisan ayı sürprizlerle dolu olacaktır.

 

Loading

Paylaş :

Comment here