Yeni bir yıla girerken yeni hedefler koymayı, yeni kararlar almayı çok seviyorum.
Çocuklarımıza sağlıklı beslenmenin önemini öğretmek, renkli beslenmenin faydasını anlatmak,doğru menü planlama becerileri kazandırmak yeni yıl kararlarımızdan biri niçin olmasın…
Anne, baba, çocuk bakıcıları, büyük anne ve babalar olarak çocuklara aşağıda listelenen 10 maddeyi hayata geçirerek daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip çocuklar yetiştirebilirsiniz:
- Çocuğunuz için dengeli, çeşitli ve besin değeri yüksek ara ve ana öğünler tercih edin.
- Yemek yerken sakin ve mutlu bir ortam oluşturun.
- Tablet, televizyon ve telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurları kaldırın, dikkatiniz birbirinizde olsun.
- Sunduğunuz seçenekler ile çocuğunuzun hangi besinden, ne kadar yemek istediğini onun iç sesini dinleyerek karar vermesine yardımcı olun.
- Farklı kültür ve mutfaklardan değişik tatlarda besinler keşfedin.
- Sağlıklı besinlere çocuğunuzu özendirin, ona besinlerin içeriklerini ve faydalarını masal veya hikayelerle açıklayın.
- Ev dışındaki ortamlarda tercih edebilecekleri sağlıklı alternatif besinleri öğretin.
- Market alışverişini çocuğunuzla birlikte yapın. Her markete gidişiniz onlar için bir beslenme eğitimi haline dönüşebilir. Burada çocuklar besinleri kategorilere ayırmayı öğrenebilir: sebze, meyve, tahıllar, süt ürünleri gibi. Her alışverişte de ilgilerini çekebilecekleri besinler bularak denemelerine teşvik edin.
- Eğer imkanınız var ise bahçelerinizde sebze ve meyve yetiştirmek de çocuklara besinleri tanımak ve onlara alışmak için çok faydalı olacaktır.
- Hergün 5 farklı renkte meyve ve sebze tüketmesi gerektiğini ona anlatın ve bu renkleri nasıl takip edeceğini öğretin. Buzdolabı üzerine bir çizelge koyarak takip etmesini sağlayabilirsiniz.
Meyve ve Sebzelerde Renkler Çok Önemli
Çocuklarımız meyve ve sebzeleri ne kadar farklı renklerde tüketirlerse vitamin, mineral ve antioksidan içeriğini zenginleştirmiş olurlar. Ben renkli beslenmeyi çok önemsiyorum. ‘Renklerle Diyet’ isimli kitabımda da ayrıntılı bahsettiğim gibi her farklı renk meyve ve sebzede farklı bir pigment/ antioksidan bulunmaktadır. Bu yüzden kırmızı, mor, beyaz, turuncu ve kırmızı renkteki meyvelerden her gün 1 er avuç çocukların tüketmesi önemli. Bu renkler üzerinde çok kısa durmak istiyorum:
Kırmızı Meyve & Sebzeler
Kırmızı rengi meyve ve sebzelere veren pigment likopen antioksidanıdır. Kırmızı meyve ve sebzeler: domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık bulunur.
Sarı-Turuncu Meyve & Sebzeler
Turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidler tarafından renklendirilmişlerdir
Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler: Bal kabağı, Havuç, Şeftali, Kayısı, Kavun, Mango, Nektarin, Portakal, Mandalina, Trabzon hurması, Muşmula, Malta eriği (yeni dünya), Ananas, Papaya, Limon, Sarı biber, Tatlı patates, Mısır ve Sarı domatestir.
Yeşil Meyve & Sebzeler
Klorofiller bitkilere yeşil rengi veren pigmentlerdir. Klorofil vücudun doğal detoks yeteneğini desteklemek için karaciğere yardımcı olmanın yanında toksinlerin vücutta toplanmasını önlemek için bağışıklık fonksiyonunu destekler.
Bu gruptaki besinler yüksek C vitamini içermeleri ile dikkat çekerler. Cvitamini alımının bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olabildiğini biliyoruz.
Bunlar:Yeşil üzüm, Yeşil erik, Kivi, Lime, Yeşil soğan, Avokado, Brokoli, Kara lahana, Marul, Roka, Taze nane, Dereotu, tere, Kuzukulağı gibi tüm otlar, Taze fasulye, Kabak, Yeşil dolmalık biber, Yeşil sivri biber, Kuşkonmaz, Bezelye, Bruksel lahanası, Salatalık, Ispanak, Pazı, Hardal, Semizotu, Tere ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir.
Mor Meyve & Sebzeler
Mor renge sahip olan meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, ‘antosiyanin’dir.
Patlıcan, Kırmızı pancar, Mor lahana, Kırmızı soğan, Mor/kırmızı turp ,Böğürtlen, Siyah ahududu, Yabanmersini, İncir, Mor erik, Kuru erik, Mor&Kırmızı&Siyah üzüm, Vişne, Kiraz, Kuş üzümü, Siyah dut, Kuru üzüm, Kan portakalı gibi mor renkteki bu meyve ve sebzeleri mevsiminde düzenli olarak çocuklarınızın tüketmesini ihmal etmeyin.
Beyaz Meyve & Sebzeler
Beyaz renkteki meyve ve sebzeler,rengini ‘antoksantin’ isimli pigment sayesinde almışlardır. Antoksantin, antioksidan özellikte olan bir flavonoidtir.
Bağışıklık sistemi, bir organizmayı enfeksiyonlardan ve kanserden korumada kilit rol oynar. Flavonoidlerin, bağışıklık sistemine ait hücrelerin farklılaşmasını ve miktarını doğrudan modüle ettiği gösterilmiştir.
Sarımsak, soğan ve ilgili Allium sebzelerinin bağışıklık sistemini aktive ederek enfeksiyonlara karşı korudu da bilinmektedir.
Beyaz grupta yer alan meyve ve sebzeler: Muz, Elma, Armut, Ayva, Karnabahar, Beyaz lahana, Sarımsak, Soğan, Zencefil, Mantar, Patates, Turp, Yer elması, Hindiba, Kereviz, Enginar ve Pırasa’dır.
Uzman Diyetisyen İpek AĞACA ÖZGER
Youtube: DiyetisyenİpekAğaca
İnstagram: @diyetisyenipekagaca
- Yeni yılda renkli beslenen çocuklar yetiştirin - Aralık 29, 2022
- Okuldan Gelen Çocuğum Ne Yesin? - Eylül 26, 2022
- Pandeminin çocukluk çağı obezitesi üzerine etkisi - Ağustos 24, 2022
Comment here