Manşet

Yüzyıla yaklaşan geçmişi ile “Tarihi Özakkaya Fırını ve Çarşamba Kıvratması”

 

 

Başarının sırrı “Kaliteden taviz vermemek”

“Tarihi Özakkaya Fırını” Samsun’un Çarşamba ilçesinde 93 yıldır faaliyetini sürdürüyor. Fırını 2.Kuşak temsilcisi Esat Akkaya ve 3 kuşak temsilcileri olan oğlu Umut Akkaya ve kızı Miray Akkaya Altunay işletiyor. Esat Akkaya aynı zamanda Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun 2.Başkanlığını da yürütüyor. Tarihi Özakkaya Fırınını konu etmemizin ana neden günümüzde Coğrafi işareti alınan ÇARŞAMBA KIVRATMASI…

“Tarihi Özakkaya Fırını” ve “Çarşamba Kıvratması” hakkında bilgileri, firma sahibi Esat Akkaya ’dan öğrenelim.

Tarihi Özakkaya Fırını’nın kuruluş hikâyesini anlatır mısınız? Şu an kaçıncı kuşak işletmede görevde?

Rahmetli babam Hacı Hıfzı Akkaya, mübadele sonrası 1930 yılında, Yunanistan Drama ’dan gelip Samsun’un Çarşamba ilçesine yerleşiyor.  Halen, merkez şubemizde bulunan taş fırını yerli Rumlardan devir alıyor. Bu şekilde, fırıncılık mesleğine başlıyoruz. Ben ilkokuldan sonra 12-13 yaş civarı hamurkâr olarak, işin mutfağından başladım. Bugün işimin patronu olmama rağmen hiçbir zaman işin mutfağında olmayı bırakmadım. Yenilikleri takip edip ürün geliştirmeye devam ettim. Meslekte 50. yıla girdim, fırınımız 93 yıldır faaliyette. Sağlıkla devam etmek dileğimiz. Şu an 3. Kuşak işletmede görevde. Oğlum Umut Akkaya, fırın işletmeciliğini artık iyice devraldı. Kızım Miray Akkaya Altunay da yaklaşık 2 yıldır internet üzerinden çok sevilen ürünümüz Tarihi Çarşamba Kıvratması’nı  tüm Türkiye’ye ulaştırıyor.
Kaç şubeniz var,  şubelerin konumları ve özelliklerinden bahseder misiniz?

Merkez, Terme Caddesi ve Sungurlu Caddesinde olmak üzere Üç  şubemiz, ayrıca kafe-restoran bölümümüz var. Merkez şubemizde tüm fırın ve pastacılık ürünleri mevcut. Üretimleri de burada yapılıyor.  Bunun yanısıra merkezde bulunan kafe-restoran bölümümüzde pide, lahmacun, döner, tatlı, pasta içecek hizmeti veriyoruz. Diğer iki şubemizde ise ekmek yerinde üretiliyor, pastacılık ürünleri merkez şubemizden gidiyor.

“Tarihi Özakkaya Kıvratması” hakkında bilgi verir misiniz? Bu lezzetin özellikleri neler?  

Kıvratma artık coğrafi işaret adıyla ‘’Çarşamba Kıvratması’’ Çarşamba’ya özgü bir tatlı. Bayramların, özel günlerin vazgeçilmezidir. Evlerde yapılır, evlerde yapılan oklavaya sarılır ve büzülür. Bu görüntüsünden dolayı ‘’Koca Karı Gerdanı’’ diye de bilinir. Biz oklavaya sarmıyoruz. Rahmetli babamla birlikte pek çok deneme yaptık. Hammadde, reçete ve şekil olarak en çok rağbet gören bugünkü formunu oluşturduk. Öncelikle, çok ince baklavalık yufka hamuru hazırlıyoruz. İçine fındık-ceviz-sofra şekerinden oluşan karışımımızı bolca döküyoruz. Ürünümüzü hem hafif hem de lezzetli yapan bu. Bir hamur tatlısı olarak hamur oranının az olması fark yaratıyor. Kuruluşumuzdan bu yana ‘’Tarihi Özakkaya Kıvratması’’ adıyla üretimini yapmaktayız.

Pastanede öne çıkan ürünleriniz neler?    

Öncelikle ekmeğimiz ve ramazan pidemizle biliniriz. Kıvratmanın instagram satışında elde ettiğimiz başarı da buna bağlıdır. Yıllar önce burada yaşayıp ekmeğini pidesini bizden almış insanların memnuniyetidir. Kıvratmayı daha önce tatmadılarsa ‘’Eminim çok güzeldir’’ diye düşünüp güven duymalarıdır. Bizi bilen ve yeni tanıyan insanları memnuniyetiyle onore oluyoruz. Bunun dışında gözbebeğimiz ilk günden itibaren kıvratma beğenildi. Hediyelik olarak bayramlarda ve özel günlerde tercih edilen bir tatlıdır. Ürünlerimizin bazıları hep vardır. Bazıları da değişir. Çünkü yenilikleri takip ederiz. Pastacılık sektöründe ne talep görüyorsa onu öğrenir, reçetesini oluşturur ve en kaliteli şekilde üretiriz.

Malzeme tedariki noktasında nasıl bir yol izliyorsunuz? Kullandığınız malzemeler hakkında bilgi verir misiniz?

İşin en önemli noktası malzeme tedariği, kaliteli malzeme kullanmazsanız isminizin devamlılığı söz konusu olamaz. Piyasada tedarik konusunda çok fazla seçenek var.. Ama kaliteli malzemeyi bulmak biraz tecrübe istiyor. Genellikle güvendiğimiz tedarikçileri mümkün olduğunca değiştirmeden küçük karların peşine düşmeden çalışmayı tercih ediyoruz. Böylece ürünlerimizin lezzeti ve kalitesi de değişmiyor. Bugün internet aracılığıyla aldığımız geri dönüşlerinde temelinde bu var aslında. Kaliteden taviz vermemek.

Ürünümüz, yöresel lezzetimiz ‘Tarihi Özakkaya Kıvratması’nı tüm Türkiye’yle buluşturmak en büyük gayemiz. Aracı olduğunuz için sonsuz teşekkürler…

 

Loading

Paylaş :

Comment here