Manşet

Mustafa GÜREN “Yılda 15 bin adet Chafing Dish üretimi hedefliyoruz”

 

Merhaba,

Bu sayı ile birlikte ben de CATERING GUIDE DERGİSİ’nin sürekli yazarları arasına katıldım. “Rıza AKKAYA ile Sektörel Sohbetler”  başlığı altında söyleşiler gerçekleştireceğim. Her ay sektörde ağırlığı olan  firma ve yöneticilerini sayfalarımda konuk edeceğim.

İlk ziyaretimizi, YEMEKDER Yönetim Kurulu Başkanı Engin GÜNER ve YEMEKDER Yönetim Kurulu Üyesi Rouzben GERGERİ ile  GÜREN METAL’de Mustafa GÜREN’e  yaptık.

Mustafa GÜREN
“Yılda 15 bin adet Chafing Dish üretimi hedefliyoruz”

Türkiye’nin lider açıkbüfe – setüstü servis ekipmanları üreticisi Güren Metal firmasını ziyaret ettik. Güren Metal’in lokomotif ürünü, açıkbüfe sunumlarında çok sık kullanılan

Reşo / Chafing Dish (*)… Güren Metal’in bu ürünü, ister açık havada, ister kapalı alanlarda hizmet verebilecek nitelikte, aynı anda hem elektrikli rezistans, hem jel yakıt, hem de indüksiyon ocakları üzerinde çalışmaya uygun. Demonte yapısıyla taşınmaya ve temizlenmeye oldukça uygun. Kendiliğinden kapanan hidrolik kapakları, gıdaların hijyenik olarak müşterilerle buluşmasına imkân veriyor. Dünyada hidrolik Reşo/ChafingDish kapaklarına garanti ve yedek cam kapağı veren tek firma Güren Metal…

Güren Metal; GN 1/1 ve GN 2/3 hidrolik cam kapaklı model-lerin yanısıra, 44 cm Çapında Yuvarlak ve 12 Lt. hacminde Çorbalık modelleri de üretiyor. Reşo / Chafing Dish’lerin içine uygun aparat/aksesuar seçenekleriyle, başta kahvaltı büfelerinin değişmez ürünü haşlanmış yumurta olmak üzere, değişik sunumlar da yapılabiliyor.

Güren Metal yenilediği Reşo / Chafing Dish üretim hattıyla, yılda 15 bin adetlik üretim ve 11 milyon dolarlık ciro hedefliyor. Bu zamana kadar Çin’den ithal edilen hidrolik kapaklı ürünleri ülkemizde üretip, hem iç pazara, hem de bugün itibariyle sayıları 20’ye ulaşan ülkeye ihraç ederek, ülkemize döviz kazandırıyor.

Güren Metal’in açıkbüfe sunumları sağladığı en büyük katkı da, üçüncü boyutu kullanmaları… Dikey olarak sergilenmeye izin veren tasarımlarıyla, şeflerin ürünlerini ayağa kaldırıp, doğrudan müşterilerin gözlerine hitap ettiriyor.
Güren Metal’in hikayesini, bu işe gönlünü vermiş ve markayı yaratmış Mustafa Güren’den dinleyelim.

Baba mesleğimiz, melamin mutfak malzemeleri üretimiydi. Küçük yaştan itibaren üretim ve ticaretin içinde bulunduğum için işi çok iyi bilirdim. Babamızın kurduğu işletmede bir taraftan melamin malzemeler üretirken, diğer üreticilere de hammadde tedarik ediyorduk. Babamız çok müteşebbis insandı. Maalesef erken sayılacak dönemde, 51 yaşında kaybettik.

Askerlik dönüşünde, artık işyerimiz yoktu. Önceki dönemlerde, hammadde aldığımız melamin ve paslanmaz çelik ithalatçısı firmada işe başladım. Çalıştığım süre zarfında Anadolu’nun her yerindeki müşterilerimizle karşılıklı güven ve dostluk bağları kurdum. Çalıştığım firmada maaşım oldukça iyi olmasına rağmen, evlenmiş ve çocuğum dünyaya gelmişti. Bir taraftan da, babamızdan miras kalan müteşebbis ruh… Artık farklı bir şeyler yapmam gerektiğini düşünmeye başladım.Sabahtan, akşam 5’e kadar Tahtakale’deki işyerinde çalışırken, akşamdan sabaha kadar da ağabeyimle birlikte kurduğumuz, Mercan’daki fason melamin mutfak malzemeleri atölyesinde üretimin başında duruyordum. O dönemde, ithalatın yapıldığı Rusya’dan melamin hammaddesi gelmeyince,melamin işi durdu.  Metal çay tabağı üretmeyi kafama koydum. Hemen metal çay tabağı üretimine başladım. İşler iyi gidiyor, ancak ürettiğim ürünün katma değeri çok düşük olduğu için ne kadar üretirsem üreteyim, ciro belli bir seviyede kalıyordu. Daha önceki ticaretimizden dostumuz olan Emin Erdoğan’ın tavsiyesi ve yardımıyla metal kepçe-kevgir üretimine başladım.

Ürettiğim kepçe ve kevgirlerin kalitesi piyasa tarafından çok beğenildi ve şaşkınlıkla karşılandı. 3 ay içinde, piyasada en çok tutulan kepçe ve kevgirleri üretmeye başlamış ve Güren Metal’i marka haline getirmiştim. Bu arada 11 yıl çalıştığım firmadan ayrılmış ve hayata geçirdiğim özel teşhir standları ve müşterilere özel markalı ürün imalatıyla, 4 yıl içinde (1996-2000) pazarın lideri olmuştum.

Türkiye’nin en büyük Horeca tedarikçi firmalarına özel markalı ürünler üretmeye başladık. Müşterilerimizin yönlendirmesiyle 2000 yılında, açıkbüfe servis ekipmanları üretimine başladık. Pazarın taleplerine paralel olarak ürünleri sürekli geliştirdik. Bugün itibariyle kataloglarımızdaki ürün sayımız 1.000 kalemin üzerinde olmasına rağmen, ne kadar ilginçtir ki şu anda bulunduğumuz showroomda sektöre giriş ürünümüz kepçe-kevgir yok.

Kaliteli ürün üretmek oldukça önemli… Ancak üretmek yeterli  gelmiyor. Ürettiğiniz ürünleri satmanız, bunu yapmanız içinde sürekli piyasanın içinde olmanız ve kişisel bağları, dostluk ve karşılıklı güvenle güçlendirmek gerekiyor.

Kahvaltı ile başlayan ve bilardo maçı ile biten hoş sohbeti, hayat tecrübesi ve mesleki bilgi birikimini bizler ve Catering Guide okurlarıyla paylaştığı için Mustafa Güren’e çok teşekkür ediyor ve en kısa zamanda tekrar görüşmek üzere ayrılıyoruz.

(*) Reşo / Chafing Dish Nedir?

Reşo; Fransızca’da “küçük soba veya fırın” anlamına gelen “Réchaud” kelimesinin, Türkçe okunuşu olarak dilimize geçmiştir.

Chafing Dish: İngilizce’den Türkçe’ye çevrildiğinde, sofrada yemeği ısıtmakta kullanılan kap olarak tercüme edilmektedir.

Otel, tatil köyleri, düğün-dernek açıkbüfe sıcak yiyecek ikramlarının, vazgeçilmez servis ürünüdür. Reşo ya da Chafing Dish (Türkçe okunuşla “şefindiş”) olarak anılmaktadır. Sıvı jel yakıt, elektrikli rezistans ya da indüksiyon ocakları üzerinde çalışan modelleri vardır. Standart gastronorm ölçülerinde olabildiği gibi standart dışı ölçülerde de üretilebilmektedir.

Başlangıçta düz kapaklı ya da yarı silindirik roll kapaklı olarak üretilmekteyken, özellikle pandemi sürecinden sonra bırakıldığında yavaş-yavaş kendiliğinden kapanan ve üzeri kapalıyken de içindeki ürünün teşhir edilmesini sağlayan, kapağı gövdesinden rahatlıkla ayrılıp takılabilen, hidrolik – cam kapaklı modeller üretilmeye başlanmıştır.

Güren Metal tarafından üretilen Reşo / Chafing Dish’ler yukarıda sayılan tüm yenilikçi özellikleri bir arada taşımaktadır.

Loading

Paylaş :

Comment here