Ozon üç oksijen atomundan oluşur. (O3). İki atomlu normal atmosferik oksijenin (O2) çok yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. O3 oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır. (fırtınalı havalardan sonra, yüksek yerlerde veya deniz kıyısında hissedilir).
İsmi Yunanca “koklamak” manasına gelen ozein’den gelir. Alman kimyacı Christian Friedrich Schönbein (1799-1868) tarafından 1840 yılında keşfedildi. Çok güçlü okside etme ve çok etkili dezenfekte etme özelliği sayesinde, ortam havası ıslah etme ve koku giderme, içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde, gıda sanayinde mikrop öldürücü , çeşitli üretim tesisleri ile fabrikaların baca gazı ıslahların da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Aktif oksijen (Ozon O3) bilinen en etkili mikrop öldürücü ve koku gidericidir. Güneşin ultraviyole ışını ve yıldırım anında ortaya çıkan elektrik arkları ile oluşan ozon, dünyanın etrafında koruyucu kalkan olarak mevcuttur ve canlıları güneşin radyasyon etkisine karşı korur. Yıldırımlar sonucu oluşan ozon, havayı temizler. Özellikle yükseltilerde ve deniz kenarlarında, taze hava kokusu diye içimize çektiğimiz, havada bu hissi oluşturan, yıldırımlar sırasında meydana gelmiş olan ozondur.
Mevcut en güçlü oksidan olan O3 çevre dostu olup elde edilmesinde kimyasal madde gerektirmez depolanamaz kullanım yerinde üretilmelidir. Mikropları, bakterileri, virüsleri öldürür, küf, spor, jerm ve mantarları anında okside eder. Havadan üreyen bakteri (airbornebacteria) oluşumunu engeller, kimyasal maddelerden kalan atıkları elimine eder, klordan 3125 kat daha etkilidir kalıntı bırakmaz sağlıklı yaşam alanı sunar kokuları yok eder. (Sigara, balık v.s.)
Tavuk üretim çiftliklerinde ozon uygulaması sayesinde içme ve kullanım sularının ozonlamasıyla tavuklara içme suyundan bulaşan zararlı bakterilerin (E.coli,Salmonella vb.) yok edilmesi sağlanır. Ozon uygulanan kümeslerde yetişen tavuklar, Daha az hasta olurlar Daha az aşı ve ilaç kullanarak üretim yapıldığı için tüketiciye daha sağlıklı ve kaliteli ürünler sunulur. Kümeslerdeki suluklarda ve su nipellerinde oluşan biofilm tabakasının oluşumunu engellemek suretiyle civciv/ tavuk büyüme aşamasında temiz ve sağlıklı su tüketilmesini sağlar.
Kanatlı kesimhanelerinde önemli miktarlarda tüketilen suyun ozonlanarak kullanılması, dezenfeksiyon için son derece önemlidir.
Ozon gazının kanatlı hayvan sanayinde diğer bir kullanım alanı da, kuluçka makinelerinin, folluklarının, üretim çiftliklerinin dezenfeksiyonudur. E.coli, Pseudomonas fluorescens vb. zararlı hastalık ve ölüm oranını arttıran mikroorganizmaların ozon gazı ile bertaraf edilmesi önemli ve en etkili çözümdür. Ozon gazı yumurtalara uygulandığında, ozonlanmış su ile yıkanan yumurtaların kabuklarındaki mikrobiyal yük azalır. Ayrıca ozonlanan kuluçka kabinlerindeki havada Salmonella ve toplam canlı sayısında %75-99 arasında azalma meydana gelir. Yumurtaların depolanmasında nem kaybı nedeniyle, yumurta kabuğunda oluşabilecek büzülmeyi engellemek amacıyla yüksek nem gereklidir. Ancak yüksek nem, küf gelişimine sebep olmaktadır. Ozonlu atmosferde, %90 nem ve 0°C’de 8 aya kadar depolanan yumurtalar küf gelişimi olmadan depolanabilmektedir.
Tavuk Üretiminde Ozon Kullanımının Faydaları;
-Çiftlik ortamındaki gazları kırıp hava kalitesini artırarak bakteri gelişimini engeller.
– Civciv ve tavuklar daha sağlıklı beslenir
– Çevresel faktörleri iyileştirerek, hayvanların hastalanma oranını azaltır
– Üretim için daha az aşı ve ilaç kullanımını sağlar.
– Ürün üzerinde hiçbir kalıntı bırakmaz, çevre dostudur.
– Üründeki mikrobiyal yükü önemli ölçüde azaltılmakta ve ürünün raf ömrü uzamaktadır.
Tavuk kümeslerinde ozonlu hava ve içme suyu ozonlama sistemi nin avantajları nelerdir?
OZON’lu su, hastalık ve ölüm sayısını azaltırken su tüketimini, hayvan büyümesini ve üremeyi iyileştirir. Suda çözünen ozon, E-coli başta olmak üzere bilinen tüm bakteri ve virüsleri tamamen yok eder. Kimyasallara gerek yoktur, suda hiçbir kalıntı bırakmaz tamamen doğaldır. Ozon ayrıca ağır metalleri oksitleyerek sudan uzaklaştırılmasını sağlar. İlaç ve antibiyotik kullanımını ciddi oranda azaltır. Tesislerde su kalitesini iyileştirmek için ozonun kullanılmasının birçok üretici için maliyet tasarrufu sağladığı kanıtlanmıştır.
- Çiftlik ortamındaki gazları ( karbondioksit, amonyak vb.) kırıp hava kalitesini arttırır.
- Çiftlik ortamında Bakteri gelişimini engeller
- Dışarıdan gelecek her türlü bakteri ve virüsü ortam havasından uzak tutar.
- Çevresel faktörleri iyileştirerek, hayvanların daha az hasta olacakları bir seviyeye getirir.
- Üretim için daha az aşı ve ilaç kullanımını sağlar.
- Ürün üzerinde hiçbir kalıntı bırakmaz, çevre dostudur.
- Tavuk üzerindeki stresi azaltır, kilo alımına yardımcı olur, ölüm oranlarını düşürür.
- Altlığın kuru kalmasını sağlar ve altlıkta bakteri oluşumunu engeller.
- Ortamdaki kötü kokuyu azaltır.
- Tavukçuluk sektöründe sıklıkla rastlanan ve ciddi oranda performans ve kazanç kayıplarına yol açan özellikle E-coli, coliform, salmonelle vb. bakterileri tamamen yok ederek suyunuzu %100 steril hale getirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek Hastalıkları ve ölüm oranlarını azaltır. Sindirimi hızlandırır.
- Suyun kalitesini (rengi, tadı, kokusu) iyileştirir. Ağır metalleri sudan uzaklaştırır.
- Kimyasal madde kullanımına gerek duyulmaz. Hammadde ihtiyacı yoktur.
- İlaç ve antibiyotik kullanımını ciddi oranda azaltır. Tavuğun genel sağlığını iyileştirir.
- Kısa süre içerisinde yatırım maliyetini tolere ederek işletmeye uzun vadede ciddi kârlılık sağlar.
Tavuk kümeslerinde ozonlu hava ve içme suyu ozonlama sistemi uygulama çalışmaları performans değerlendirmeleri
Yapılan çalışmalarda toplam 14 kümesten oluşan çiftliğin iki ayrı kümesinde uygulama yapılmıştır.
Uygulama kümeslerinde kümes içlerinin kaba temizliği yapılıp dezenfektanlarla yıkanıp kurutuldu, temiz altlıkların serilmesinin den sonra ortama dört saat süreyle kümes ortam havasına DEZENMATİK 30 SDOx cihazı ile ozon uygulandı.
Kümes ortam havasına ozon uygulaması öncesi alınan hava örnekleri, kümes duvarlar ve içme suyu hattı, nipellerden alınan swab örnekleri ile Dört (4) saatlik Ozon uygulaması sonrası alınan örneklerin mikrobiyolojik analiz sonuçları karşılaştırıldığında;
*Hava örneklerinde Toplam canlı üreme oranlarında %95 lik bir azalma
*Swab örneklerinde Toplam canlı üreme oaranların da %95 lik azalma ile Koliform bakteri üreme oranlarında ise %100 lük bir azalma tespit edilmiştir.
İki uygulama kümesinde içme suyu ozonlama sistemi uygulaması ile içme sularının mikrobiyolojik ve kimyasal ıslahı ve kanatlılara oksıjenden zenginleştirilmiş su verilmesinin kanatlılarda verime etkileri incelenmiştir.
İki uygulama kümesinde içme suyu ozonlama sistemi uygulaması ile içme sularının mikrobiyolojik ve kimyasal ıslahı ve kanatlılara oksijenden zenginleştirilmiş su verilmesinin kanatlılarda verime etkileri incelenmiştir.
Kümeslerde içme suyu ozonlama sistemi uygulaması, sudaki ozon (O3),oksijen (O2) ve redoks değerlerini anlık olarak ölçüp, bildirmekte ve uzaktan kontrol edilerek istediğimiz seviyelerde ayarlama yapılmasına imkân veren bir sistemdir.
İçme suyu ozonlama sistemi uygulamasında ilk iki (2) hafta ozon seviyesi ortalama 100ppb (70/130)
sonraki üç hafta ( 3-5 haftalar) ortalama 150ppb (130/180) seyreltme sonrası kesime kadarki son dönemde ortalama 200 ppb (180/ 250 ) olarak uygulanmıştır.
Tavuk yetiştiriciliği konusunda verimi etkileyen bir diğer önemli konu olan Kümes içi Amonyak ve karbondioksit miktarı ölçümü izlenmesi ve gerektiğinde müdahale edilmesini sağlayan hava kalitesi otomasyon sistemi deneme kümeslerimizde denenmiş ve ortam havası kontrolü sağlanmıştır.
Uygulama yaptığımız Çiftlik tarafından yapılan dönem raporunda uygulama kümeslerimizin performansına ilişkin değerlendirmeler ;
- İçme suyu olarak kullanılan suyun ozonlama öncesi ve sonrasında yapılan mikrobiyolojik analizi sonucu Toplam canlı %99, Koloform %100, EColi%100 oranında azalma tesbit edilmiş, kimyasal olarak kirliliğe sebebiyet verecek bir değere rastlanmamıştır.
- İçme suyu nipellerinde ozonlama öncesi ve sonrası yapılan swab örnekleri mikrobiyolojik analiz sonuçlarında Toplam canlı oranlarında %100 lük bir azalma ile biyofilm oluşumunun tamamen ortadan kalktığı tesbit edilmiştir.
- “PUAN” değerlendirmesinde uygulama kümeslerimiz sıralamada sadece 3R390-1 ırkı içeren 6 kümes dikkate alındığında ilk iki sırayı almışlardır.
- “TOPLAM-ÖLÜM” oranının azlığı sıralamasında çiflikteki 14 kümes içerisinde uygulama kümeslerimizden biri sırada diğeri 6. sıradadır. Sadece 3R390-1 ırkı 6 kümes değerlendirildiğinde ise kümeslerimizden biri 1. sırada ve diğeri 3. sıradadır
- “YEM DEĞERLENDİRME” performansında çiflikteki 14 kümes içerisinde uygulama kümeslerimizden biri 2. sırada diğeri 4. sıradadır. Sadece 3R390-1 ırkı 6 kümes değerlendirildiğinde ise kümeslerimiz ilk iki sırayı almışlardır.
- Metro Türkiye’den Lezzetli ve Sürdürülebilir Balık Sofraları - Eylül 12, 2024
- Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, nemli ve karanlık metro ortamlarının sivrisinekler için üreme alanı oluşturduğunu belirtti - Eylül 10, 2024
- Batı Nil Virüsü Tanısı ve Bulaşma Yolları - Ağustos 29, 2024
Comment here