Teknoloji-Yazılım

Telegram 10.Yılına Hikayeler ile Girdi 🎂

Uzun zamandır projeler ile ilgili yoğunluğumdan ötürüTelegram ile ilgili blog yazmamıştım ancak gelen son güncelleme ile birlikte bir yazı artık gerekir diye düşündüm, keyifli okumalar. Telegram 10. doğum gününü şimdiye kadarki en büyük güncellemesiyle kutluyor. Geçtiğimiz on yıl boyunca, şu anda 800 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan  detaylı gizlilik ayarları, esnek süre seçenekleri ve çok daha fazlası ile birlikte kullanıcıları tarafından tüm zamanların en çok istenen özelliği kullanıma sundu : Hikayeler!

 Aslında hikayeler özelliği sanıldığı gibi Meta eski adı ile Facebook tarafından keşfedilmiş bir şey değil! Pavel Durov Telegram’ın 2012’nin sonlarında yayınlanmış beta sürümünün ekran görüntülerini paylaştı.

O zamanki beta sürümde hikayeler özelliğine benzer bir şekilde profilde fotoğraf paylaşımı yapılabildiğinden ancak bu özelliğin kararlı sürüme eklenmediğinden bahsetti.

Telegram Hikayeleri

Hikayeler, anları hızlı bir şekilde paylaşmanıza ve arkadaşlarınızdan daha fazlasını görmenize olanak tanıyor ve şimdi Telegram’da kullanılabilir durumda.

Hikayeler, Telegram tarihindeki açık ara en çok talep edilen özellik oldu ve formatı yenilemek ve geliştirmek için birkaç ay harcandı. Kısa bir süre önce sadece Premium üyelerin kullanımına açılan hikayeleri artık tüm kullanıcılar kullanabiliyor. Telegram Hikayeleri beklediğiniz her şeye ve daha önce hiç yapılmamış çok daha fazlasına sahip.Hikayeler ekranınızın üst kısmında genişletilebilir bir bölümde görüntülenir, böylece sohbet listenizin ve klasörlerinizin tam uzunluğunu görmeye devam edersiniz. Bir hikayeyi görüntülerken, paylaşmak, özel olarak yanıtlamak veya tepki vermek için  hızlıca dokunabilir hızlı bir şekilde ♥️ veya yüzlerce daha fazla tepkiyi kullanmak için  basılı tutun.

Varsayılan olarak, ana sayfanızda tüm kişilerinizin hikayelerini görürsünüz ve belirli kişilerin hikayelerini gizleyerek onları arşivlenmiş sohbetlerinize gönderebilirsiniz.

Çift Kamera Modu

Sahneleri her açıdan yakalamak için hikayeler, cihazınızın hem ön hem de arka kamerasıyla eş zamanlı olarak fotoğraf veya video çekebilir; böylece kayıt sırasında bile hangi kameranın nereye gideceğini seçebilirsiniz.

Çıkartmalar, Konumlar ve Başlıklar

Hikayeler, Telegram’ın metin, çizim, çıkartma eklemenize veya konumunuzu etiketlemenize olanak tanıyan güçlü medya düzenleyicisini kullanır. Daha da fazla içerik için hikayeler, daha uzun bir metin açıklaması ekleyebileceğiniz, arkadaşlarınızı etiketleyebileceğiniz veya bağlantılar ekleyebileceğiniz başlıkları destekler.

Ayrıntılı Gizlilik Ayarları

Bir hikaye gönderirken 4 gizlilik ayarı arasından seçim yapabilirsiniz: Herkes, Kişilerim, Yakın Arkadaşlarım ve Seçilmiş Kişiler. Her seçenek tamamen özelleştirilebilir ve herhangi bir kullanıcıyı dahil etmenize veya hariç tutmanıza olanak tanır. Ayrıca hikayenizi asla görmeyecek kullanıcıların bir listesini de seçebilirsiniz, böylece patronunuz veya büyükanneniz maceracı yönünüzü öğrenemez. 😉

Bir hikayeyi daha da gizli tutmak için, izleyicilerin kaydetmesini veya paylaşmasını önlemek üzere ekran görüntülerini devre dışı bırakabilirsiniz.

Profillerdeki Hikayeler

Hikayeler 6, 12, 24 veya 48 saat gösterilir. Ayrıca, hem eski kişilerinizin hem de yeni bağlantılarınızın istediğiniz sürece öne çıkanlarınızı görebileceği muhteşem bir ızgarada düzenlenmiş olarak profilinizde yayınlayabilirsiniz. Artık Telegram’da insanlarla tanıştığınızda, sadece birkaç profil fotoğrafını değil, hayatlarının heyecan verici anlık görüntülerini de göreceksiniz.

Profilinizde yayınladığınız her hikayenin ayrı gizlilik ayarları vardır, böylece belirli kişilerin hangilerini görebileceğini her zaman kontrol edebilirsiniz.

Hikayeleri Düzenleme

Sosyal medya tarihinde ilk kez, hikayenizin herhangi bir öğesini istediğiniz zaman güncelleyebilir, görünürlüğünü, başlığını, ekrandaki metnini, çıkartmalarını veya başka herhangi bir şeyini silip baştan yayınlamak zorunda kalmadan değiştirebilirsiniz.

Hikayenizi düzenlemek için, hikayenizi gönderdiğiniz cihazda açın ve ⋮ veya ⋯ > Hikayeyi Düzenle öğesine dokunun.

Detaylı Görünüm İstatistikleri

Bir kullanıcı bir hikayeyi açtığında, hikayenin sahibi tarafından okundu bilgisi gibi görülebilen bir izleyici listesinde görünür. Bir hikaye yayınladıktan sonra, sadece kişilerinize göstermek için filtreleyebileceğiniz ve önce son görüntülemelere veya önce tepkilere göre sıralayabileceğiniz listeyi görmek için açabilirsiniz. Belirli bir kullanıcının görüp görmediğini kontrol etmek istiyorsanız, arama çubuğuna adını yazın.

Daha fazla anonimlik için Premium kullanıcılar Gizli Modu etkinleştirerek son 5 dakika içinde açtıkları tüm hikayelerdeki görüntülemelerini silebilir ve sonraki 25 dakika boyunca görüntülediklerini gizleyebilirler.

…ve Daha Fazlası

Buraya sığmayan tüm hikaye özelliklerini görmek için, Telegram Hikayeleri için ayrıntılı kılavuza (https://telegram.org/tour/stories) adresinden göz atabilirsiniz. Çıktığı ilk aylardan beri severek kullanmaya başladığım Telegram; yıllar içerisinde sürekli gelişti, benzersiz bir çok özelliği kullanıcılarına sundu ve en büyük rakibi WhatsApp çok gerilerden gelerek olsada bazı özellikleri Telegram aldı, en önemlisi Durov’un gizlilik, özgürlük ve mahremiyete verdiği önem sayesinde kullanıcılarının güvenini hiç sarsmadı (WhatsApp ile ilgili yaşananları hatırlayınız). Telegram herkese geride kalan 10 harika yıl için teşekkür ediyor. Telegram’ın birbirinden harika özelliklerini öğrenmek, okumak ve  Telegram ile ilgili yazılarıma ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli 🙂 👉  https://soykanozcelik.wordpress.com/?s=telegram Ayrıca bana da Telegram üzerinden 👉 https://t.me/soykanozcelik üzerinden ulaşabilirsiniz.

Loading

admin
Paylaş :

Comment here