Okullar açıldığından bu yana üniversite öğrencilerinin beslenme sorunları gündeme gelmeye başladı. Öğrenciler çeşitli sebeplerden dolayı yeterli beslenememe durumuyla karşı karşıya. Pek çok üniversitenin adının geçtiği haberlerde bu sorunun büyüklüğü göze çarptı. Basında yer alan haberlerden birkaçı şöyle;
“KYK yurtlarındaki öğrenciler tepkili: Yemek porsiyonları küçültülüp fiyatlar artmış durumda
SÖZCÜ; İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kütahya ve Konya’da KYK yurdunda kalan öğrencilere ulaştı, yaşadığı sorunları dinledi. Sabah kahvaltısı için 6 TL, akşam yemeği için de 13 TL devlet desteği aldıklarını belirten öğrenciler, bu desteklerin yetersiz olduğunu, karınlarını doyurabilmek için genellikle desteğin üstüne ek ödeme yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Örneğin Konya’da devlet yurdunda kalan bir öğrenci sabah kahvaltısı için aldığı bir poğaça küçük bir tabak patates kızartması ve bir bardak çay için 6 liralık devlet desteğine ek olarak 75 kuruş ödemek zorunda kaldığını söyledi. Ankara’da devlet yurdunda kalan bir başka öğrenci de sabah kahvaltısı için verilen 6 liralık destekle bir küçük ekmek, kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, iki adet sosis ve bir fincan çay alabildiğini dile getirdi.
Eskişehir’de KYK yurdunda kalan bir öğrenci ise akşam yemeği için verilen 13 TL’lik destek ile sadece iki çeşit yemek alabildiğini belirtti. Küçük bir tabak yeşil mercimek ve çorba aldıktan sonra yanına ayran alabilmek için ek ödeme yapması gerektiğini söyledi. Konya’da KYK yurdunda kalan bir başka öğrenci; çorba, makarna, puding, bir küçük ekmekten oluşan akşam yemeği için devletin verdiği 13 liralık desteğin üstüne ödeme yapmak zorunda kaldığını anlattı.”
Sözcü gazetesinde 10 Ekim tarihinde yayınlanan habere göre KYK yurtlarındaki yetersiz porsiyonlar ve fiyat artışı öğrencileri mağdur edip beslenme sorunu yaşamalarına sebep olan etkenlerden biri bununla birlikte son dönemlerde artan kyk yemekleri şikayetlerinden bir diğeri yemeklerden böcek, kurt çıkıyor olması. Gazete duvar’ın 18 Ekim tarihli haberinde bu soruna şöyle yer verildi:
“Eskişehir’de KYK yurdunda ‘sinekli’ yemek
Eskişehir Hızırbey KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda öğrenciler, yemeklerin içinden böcek çıktığını, yurdun temizlenmediğini söyleyerek sorunların çözüme kavuşturulmasını istedi.
Eskişehir Hızırbey KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda öğrenciler, yemekhanedeki yemeklerin içinden böcek çıktığını, tuvalet ve banyoların temiz olmadığını söyleyerek duruma tepki gösterdi. Öğrenciler, içinde böcek olan yemeklerin ve kirli tuvaletlerin görüntülerini kayda alarak sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor. https://www.gazeteduvar.com.tr/eskisehirde-kyk-yurdunda-sinekli-yemek-haber-1642886
Öğrencilerin kaldıkları yurtlarda yaşadıkları sorunların yanı sıra okul yemekhanelerindeki fiyat artışları da beslenme sorununu tetikliyor. Geçtiğimiz yıla göre %100’ün üzerinde yapılan zamlar öğrencileri mağdur etti. İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve daha pek çok üniversite de yapılmış olan yemek zamları öğrenciyi zorladı. Bu zamma tepki gösteren öğrenciler ise yemekhanelerde çatal bıçaklı protestolar yaptılar. Yeniçağ haberinde bu durumu şöyle ele aldı:
Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, yemek fiyatının 5,80 TL’den 17 TL’ye çıkarılmasını protesto etti. Öğrenciler, protestoyu engellemek isteyen özel güvenlik personeline “Ödeyemediğimiz yemekhane fiyatlarını protesto etmek biz öğrencilerin en doğal hakkıdır” diye tepki gösterdi.
YEMEKTE PROTESTO
Ege Üniversitesi’nin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri de yemek zammına tepki gösterdi. Dokuz Eylül Üniversitesi yönetimi yüzde 200’e varan zam yapması üzerine geçen yıl 5,80 TL olan yemek fiyatı 17 TL’ye çıktı.
Öğrenciler yemekhanede zammı protesto etti. Çatal ve kaşıklarını masalara vurarak zamları protesto eden öğrencilere özel güvenlik personeli engel olmaya çalıştı. Bir öğrenci güvenliğin müdahalesine karşı “Ödeyemediğimiz yemekhane fiyatlarını protesto etmek biz öğrencilerin en doğal hakkıdır. Şu an bizi terörize edemezsiniz. Ses çıkarma eylememiz gayet meşrudur, gayet hukukidir. Bu yaptığınız hukuk bir şey. Bize müdahale edemezsiniz” diye tepki gösterdi.”
Öğrencilerin bütçe yetersizlikleri yalnızca beslenme sorunu olmaktan çıkıp canlarına kıymalarına sebep olacak noktalara da gitti. Geçim sıkıntıları sebebiyle üniversite öğrencilerinin intihar vakalarında artışlar yaşanıyor. Zaman zaman bütçe yetersizliklerinden ek işlerde çalışan öğrencilerin iş yerlerinde de yeterli beslenmeyi elde edememesi yüzünden akademik ve sosyal başarılarının kötü yönde etkilendiği de söylenebilir. Üniversite ve yurtlardan henüz yemek fiyatlarına karşı geri adım gelmedi. Öğrencilerin ise bu konudaki mağduriyetleri sürüyor. Konu ile ilgili halkla ilişkiler bölümü 2. Sınıf öğrencisi olan Ayşe Suzan Yıldırım ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Kaldığınız yurtta yemekler sizce nasıl? kaç öğünü yurtta yiyorsunuz?
Yurttaki yemeklerin beslenme etiğine uygun olduğunu düşünmüyorum. Yurttan yemek yemiyorum.
Yurt yemeklerini porsiyon olarak yeterli buluyor musunuz?
Yurt yemeklerinin porsiyonları çok yetersiz. Küçük ve doyurucu olmayan porsiyonlarda yemekler çıkıyor.
Yurt yemeklerinden talep edilen ücreti nasıl buluyorsunuz? Geçen senelere göre ücret ve porsiyon farkı nasıl?
Aynı fiyata herhangi bir zincir marketten daha doyurucu bir öğün oluşturulabilirdi. Ücret arttı fakat öğünlerde herhangi bir artış görmüyorum.
Okuduğunuz okulun yemekhane imkanlarını yeterli buluyor musunuz? bulmuyorsanız neden?
Yurttaki yemeklerden sonra okuldaki yemekler çok daha yenilebilir geliyor. Standartların yine de altında olduğunu düşünsem de yurt yemeklerine kıyasla daha iyi durumda.
Yurt yemekleri hakkında çıkan çok fazla rahatsız edici haber oldu (yemeklerden böcek çıkması, yemeklerin bayat oluşu, zehirlenmeler) bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz bu durum yurttan yemek yeme sıklığınızı etkiledi mi?
Bu rahatsız edici haberlerden sonra ve diğer etkenlerle beraber yurttan yemek yememeye başladım. Onun yerine daha kolay tüketilebilir şeylerle ya da marketten aldığım öğünlerle beslenmeye çalışıyorum.
Öğrencilerin çoğu yemek fiyatlarından şikayetçi durumda sizce yemekhane fiyatları ortalama ne kadar olmalı?
Herhangi bir öğrencinin özellikle şehir dışında okuyorsa beslenmeye bu kadar para ayırmaya şansı olduğunu düşünmüyorum. Bence 3 öğün ücretinin 50-70₺ arası olması gerekiyor.
Geçen seneye kıyasla yemeğe harcadığınız para ne kadar arttı?
Yemeğe ayırdım para geçen seneye kıyasla en az 2 katı hatta 3 katı artmış durumda. Hatta bu yüzden bazı istek ve ihtiyaçlarından vazgeçmek zorunda kalan öğrenci arkadaşlarımı tanıyorum.
Çıkan haberler veya ücretlerin artışı sonucunda beslenme şeklinizde ne gibi değişiklikler oldu? Bu durum sağlığınızı nasıl etkiliyor?
Asla sağlıklı bir yemek yeme düzenim kalmadı. Öğün algısı tamamen denk geliş şeklinde ilerliyor. En ucuz ve en doyurucu şekilde nasıl beslenilebileceğini araştırır hale geliyoruz. Beslenmede olan düzensizlik ise sosyal hayat ve akademik hayat da dahil tüm hayatımı olumsuz şekilde ilerletiyor.
Pek çok öğrencinin ortak mağduriyetlerinden olan beslenme sorununa çözüm noktasında henüz uzman tavsiyeleri dışında bir adım atılmadı. Fiyat artışlarından yemek kalitesine ve porsiyonlara varıncaya kadar detaylı denetimler yapılması gereken yurt ve okul yemekhaneleri ise faaliyetlerini sürdürüyor.
- Martı Hotels & Marinas İTF 2024’te gözde tesisleri ile ilgi odağı oldu - Ekim 11, 2024
- Dikkat…. - Ekim 9, 2024
- Turizmin Küresel Nabzı 28. EMITT Turizm Fuarı’nda Atacak - Ekim 8, 2024
Comment here