Manşet

Peki ne oldu da, ortalık birden böyle karıştı? Olan şuydu:

 

 

16 Mart 2024 itibariyle yayımlanan haberler ve sosyal mecralardan gönderilen mesajlarda; yemekteki KDV oranın % 8’den % 10’a çıkarılacağı ve bunun enflasyonu körükleyeceği bildiriliyordu. İçeriğindeki bilgilerden, haber ve mesajların asparagas olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyordu.

Yemekteki KDV oranı, 10 Temmuz 2023 tarihinden beri zaten % 10 olarak uygulanıyordu. Bunun istisnası ise otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan yiyecek-içecek  ile diğer işletmelerdeki sunulan alkollü içeceklerin %20 olmasıydı.

Peki ne oldu da, ortalık birden böyle karıştı? Olan şuydu:

Perakende ticarette, KDV fiyatlara dahildir ve etiket bilgileri de buna göre düzenlenmek zorundadır. Meşrubatlar hariç, toptan veya perakende gıda maddelerindeki KDV oranı % 1 olarak uygulanırken, toplu yemek ya da perakende yiyecek-içecek işletmelerinin uygulayacağı güncel KDV oranı % 10’dur.

Bunu örneğiyle açıklayalım:

  • KDV dahil fiyatı 100 TL. olan bir ürün gıda maddesi olarak satıldığında;

KDV’si % 1 olacak, işletme ürün satışından dolayı 99,01 TL. gelir elde ederken ve bu ürün için devlete 0,99 TL. KDV tahakkuk ettirilecektir.

  • Aynı ürün yemek olarak satıldığında ise;

KDV’si % 10 olacak, işletme ürün satışından 90,91 TL. gelir elde edecek ve aynı ürün için devlete 9,09 TL. KDV tahakkuk ettirecektir.

Aynı ürünün farklı şekilde faturalandırıldığında birinde devletin kasasına 0,99 TL., diğerinde 9,09 TL., girmektedir. Aradaki fark, bir başka deyişle kamu zararı 9 kattan fazladır. % 10 KDV ile satması gereken ürünleri % 1 KDV ile satan işletmeler de, fazladan % 9 haksız kazanç sağlamaktadır.

Peki bu nasıl oluyor? Bilindiği gibi artık marketler paket yemek işine de girmeye başladılar. Diğer taraftan büfelerin birçoğu tost, cızbız, sandviç gibi ürünler satıyor, çay-kahve-meşrubat sunumu yapıyor. Bunların tamamı % 10 KDV oranına tabi ürünlerdir.

Bunun yasal istisnası ise, aynı anda hem yiyecek-içecek sunumu yapan, hem de diğer işletmelere gıda üretimi ve/veya toptan gıda dağıtımı yapan işletmelerdir. Bunların perakende sunumları % 10, diğer işletme ve kurumlara toptan dağıttığı gıda ürünleri % 1 KDV oranına tabidir.

Ancak, akıllara şu soru geliyor? Kamu bürokratları bu konuları çok iyi bilirler. Piyasadaki her türlü hareketi de istedikleri gibi kontrol edebilirler. Bu zamana kadar gerekli denetim ve kontroller yapılmadı da,  niye şimdi yeni farkına varılmış gibi gündeme geldi?

Loading

Paylaş :

Comment here