Manşet

Pimak Profesyonel Mutfak….

 

“Kalite, ürün çeşitliliği ve
uluslararası bilinirlik açısından markamız ülkemizin milli gururudur”

Bu sayımızda da, her zaman olduğu gibi YEMEKDER Yönetim Kurulu Başkanı Engin GÜNER ve Yönetim Kurulu Üyesi Rouzben GERGERİ ile 35 yıldır endüstriyel mutfak cihazları üretimi yapan ERGÜN Ailesi’nin İstanbul Küçükköy ’deki fabrikalarına misafir olduk.

Fabrikaya vardığımızda, ev sahibimiz Cuma ERGÜN ve yöneticilerinin heyecanları yüzlerinden okunuyordu. Cuma Bey ve ekibi, sorduğumuz soruların hiç birini cevapsız bırakmadan, fabrikanın her yerini detaylı olarak gezdirip; ürünler, ürünleri oluşturan hammadde ve yarı mamuller ile üretim prosesleri hakkında çok detaylı bilgiler verdiler.

Cuma Bey, sizin farklı ürünler imal eden 5 ayrı firmanız var. Bu firmalar hangileridir, nerededir, neler üretirler?

  • Pimak Profesyonel Mutfak firmamız, ailemizin ilk ticari işletmesidir. Kasımpaşa’daki firmamız; piliç kızartma makineleri, kumpir fırınları, döner ocakları ve robotları, konveksiyonel fırın, fritöz, ızgara gibi genel amaçlı mutfak ekipmanları üretmektedir. 
  • Şu an içinde bulunduğumuz Küçükköy ’deki Boğaziçi Endüstriyel Mutfak firmamız; et kıyma, kemik doğrama, hamur yoğurma ve mikser, hamur açma, sebze doğrama makineleri üretmektedir. 
  • Küçükköy ’de yine aynı çatı altında bulunan Gastrolley firmamız; (soğuk, sıcak ve nötr olarak) hareketli gastronorm banket kabinleri, tepsi taşıma arabaları üretir. 
  • Dampak Soğutma firmamız, Topçular ’da ki fabrikada; depo tipi, tezgah tipi ve dik tip endüstriyel buzdolapları, pizza hazırlık dolapları, setüstü salatbar üniteleri, pasta teşhir dolapları ile setüstü ısıtıcı ve soğutucu dolaplar, et lokantaları için dryage teşhir dolapları ve kasaplar için karkas et teşhir dolapları üretmektedir. 
  • Mir Radyan firmamızın Sultanbeyli’de bulunan fabrikasında ise; kil malzemeden döner ocakları radyanları ve brülör üretiyoruz.

Çok farklı ürünler ve bu ürünlerin değişik kapasite ve nitelikteki yüzlerce versiyonu… Hiç de, kolay olmasa gerek. Bu aşamaya nasıl geldiniz?

İşletmelerimizin başında 5 kardeş sırt-sırta verip, yıllardan beri çalışıyoruz. En büyük ağabeyimiz 1988 yılında mesleğe kaynakçı olarak başladıktan sonra, iki büyük ağabeyim 1991 yılından itibaren Pimak bünyesinde mutfak ekipmanları üretmeye başladılar. Daha sonra benim büyüğüm… Ben 1999’da dahil oldum, benden sonra da en küçük kardeşimiz…

Biz Pimak ’ta üretim yaparken, Boğaziçi firmasının sahibi Veli Gökmen ile kısa süreli bir işbirliğimiz oldu ve kısa bir süre Boğaziçi markalı kıyma ve hamur makineleri Pimak ’ta üretildi. Daha sonra Veli Bey kendi tesisine geçti. 2013 yılına geldiğimizde, Boğaziçi Endüstriyel Mutfak firmasını biz devralarak, tekrar kıyma ve hamur yoğurma makineleri üretimiyle ürün yelpazemizi genişlettik.

Firmayı devraldığımızda 38 kişi çalışırken, şimdi 80 personel istihdamı sağlıyoruz. Pazarda gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda 2001 yılında Mir Radyan’ı, 2019’da Gastrolley firmalarını devraldık. Son olarak 2012’de Dampak Soğutma firmasını hayata geçirdik. Firmalarımızdaki toplam çalışan sayımız, 300 kişinin üzerindedir.

4 ayrı noktada, 300’ün üzerindeki personel ile üretim yapmak ve 5 ayrı firmayı organize etmek zor bir operasyon değil mi?

Kardeşlerimle yaptığımız işbölümü sayesinde pek de zor olmuyor. Ancak işlerimizi daha verimli yapabilmek için üretimimizi bir çatı altına toplamaya karar verdik ve İstanbul Hadımköy ’deki Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nde, proje ve altyapısı hazır olan, 18.000 m2 kapalı alana sahip fabrika yatırımı planladık. Yatırımın tamamını özkaynaklarımızla gerçekleştireceğiz. Hedefimiz; 5 firmamızın birbirinden bağımsız olarak ürettiği ürünlerle, sektörde ve uluslararası alanda markalaşmaktır.

Tüm sektörler ara eleman konusunda sorun yaşarken, gerek fabrika içinde yaptığımız gezide, gerek şu ana kadar yaptığımız konuşmalardan, sizin yetişmiş personel ile ilgili bir sorununuzun olmadığını görüyoruz.

Son 3 yıldan beri, tüm firmalarımızda (personel kapasitesine göre) 20-30 stajyer öğrenciye görev başı eğitim yaptırıyor ve ihtiyacımız olan personelin bir kısmını buradan sağlıyoruz. Dampak Soğutma firmamızda kadın kotası uyguluyoruz. Buradaki çalışanlarımızın % 30’u kadınlardan oluşuyor.

Fabrika gezimizde, bir diğer dikkat ettiğim husus da, benzer fabrikalarda sınırlı sayıda CNC makinesi ve torna tezgahı varken, sizin fabrikanızda çok fazla sayıda bu cihazlardan ve bunlara ilave olarak plastik enjeksiyon makineleri ve makine kalıpları gördük.

Metal ve plastik; tüm yarı mamulleri kendi makine, mühendis ve teknikerlerimizle bünyemizde imal ediyoruz. Güncel teknolojileri takip ediyoruz. Teknolojinin verdiği imkânlarla ve uluslararası kalite normlarında üretim yapıyoruz. Kalite, ürün çeşitliliği ve uluslararası bilinirlik açısından markamız ülkemizin milli gururudur.

Ürettiğiniz ürünleri hangi pazarlarda ve hangi kanallarda pazarlıyorsunuz?

Ürünlerimizin %65’ini ihraç ediyoruz. Ülkemizden başka bir sektör temsilcisinin bulunmadığı Tanzanya’nın başkenti Darüsselam ’da, 17 yıldır mağazamız ve personelimiz var. Özellikle Sahraaltı Afrika’da, endüstriyel mutfak ürünlerinde, önemli bir pazar payımız var. İç piyasada ise; yurdun her tarafına yayılmış bayilerimiz ve servis sağlayıcılarımız ile Türkiye’nin her yerinde varız. Ayrıca İstanbul’un farklı noktalarında showroom ve satış mağazalarımız mevcut.

Birinci kuşak olarak oldukça iyi bir yapı oluşturmuşsunuz. Aile şirketi olarak, bundan sonraki süreçte nasıl yol almayı planlıyorsunuz?

Biz 5 kardeş olarak bir taraftan işin başındayken, bizim çocuklarımızın bir kısmı mühendislik ve işletme gibi alanlarda mesleki eğitimlerini tamamlayarak, şirketlerimizde görev almaya başladılar. Eğitimlerine devam edenler de, bir süre sonra aramıza katılacaklar. Onların bize açtığı alanlar sayesinde, farklı sektörlerde faaliyet göstermeye başladık. Son altı aydan bu yana inşaat sektörüne girdik ve İstanbul Havalimanı’na yakın bölgede ilk projemize başladık.

Bildiğim kadarıyla çalışmalarınız sadece işyerlerinizle sınırlı kalmıyor, meslek ve sivil toplum örgütlerinde de görev alıyorsunuz.

Şu anda İstanbul Sanayi Odası 40. Grup Metal Ev ve İşyeri Gereçleri Sanayii Meslek Komitesi Başkanlığı’nın yanında, farklı sivil toplum örgütlerinde yöneticilik faaliyetlerim var. Elimden geldiğince sektörümüze ve insanımıza hizmet etmeye gayret gösteriyorum.

Cuma Bey, bizleri fabrikanızda ağırladığınız, işletmeleriniz ilgili bilgiler ile mesleki bilgi ve tecrübeleriniz bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Genç yaşınızda gösterdiğiniz hızlı gelişim, enerji ve heyecanınız, okurlarımıza ve gençlerimize ilham kaynağı olacaktır. Başarılarınızın devamını dileriz.

 

 

Loading

Rıza AKKAYA
Paylaş :

Comment here