Manşet

Dora Hijyen 1997 yılında toplu tüketim yerlerine kâğıt havlu pazarlamak amacı ile Bursa’da kuruldu

İzmir HORECA FAIR’de YEMEKDER Yönetim Kurulu Başkanı Engin Güner ile Dora Hijyen Genel Müdürü Erkan ÖZKAN’ nın konuğu olduk. Erkan Bey ile temizlik ve hijyen sektörünü konuştuk. Zevkli ve bilgilendirici bir söyleşi gerçekleştirdik.

HORECA sektöründe temizlik ve sarf malzemelerinde tüm tedariği sağlıyoruz

 Dora Hijyen 1997 yılında toplu tüketim yerlerine kâğıt havlu pazarlamak amacı ile Bursa’da kuruldu. Çözüm odaklı, hızlı ve zamanında hizmet, sürekli kendini yenileme, geniş ürün yelpazesi, istikrar ve sağlıklı arz talep
dengesi ve yüksek müşteri memnuniyetini prensip edinerek değerli çözüm ortaklarımızın her zaman yanlarında yer alıyor.

“Endüstriyel temizlik kimyasallarında branşlaşma söz konusudur.”

Endüstriyel temizlik kimyasallarında branşlaşma söz konusudur. Genelde turizm grubu olarak adlandırılan
HORECA kanalında çalışan firmalar bir grup, fabrikalara temizlik kimyasalları veren firmalar ayrı bir grup, ayrıca
sanayi sektörlerine özel teknik kimyasal ürünler dağıtan firmalar ayrı bir grup oluşturmaktadır.

“Her sektörde kullanılan ürünler farklılıklar gösterir”

Sanayi sektörlerine özel teknik kimyasallara örnek olarak; süt işleyen fabrikalarda hayvansal yağları temizlemek ve
buralarda hijyeni sağlamak çok zordur. Bunlara özel alkali içeren kimyasallar ile küf ve mantara karşı özel ürünler kullanılması gerekir. Yine üretim konveyör bantlarında hem temizlik ve hijyene yönelik ürünler, hem de bandın kaydırıcılığı sağlamaya yönelik ürünler kullanılması gerekir. Otomotiv gibi metal işleyen sanayi yönelik de, farklı kimyasallar ve silikonlu parlatıcı ile boya parlatıcı gibi ürünler kullanılmaktadır. Bunların hepsi farklı kimyasal ürünlerdir.

Bizim ağırlıklı müşterilerimiz, oteller ve çamaşırhanelerdir. Sadece temizlik kimyasalları ile sınırlı kalmıyoruz, HORECA sektöründe temizlik ve sarf malzemelerinde tüm tedariği sağlıyoruz. Bunların içinde (paslanmaz veya plastik olmak üzere) her türlü çöp konteyneri, çöp kovası, fırçalar, kağıt grubu, sabun, şampuan, terlik gibi buklet malzemelerini sağlamaktayız.

“Sektöre girişimiz biraz tesadüfî oldu”

Sektöre girişimiz biraz tesadüfi oldu. Bir arkadaşımız 1997 yılında İtalya’dan Z katlama kâğıt havlu getirdi.
O yıllarda bu malzeme henüz Türkiye’de yoktu.  Ürünü pazarlayamadılar. Bunları satabilir misin diye bana
geldiler. Benim de o dönemde, otelcilerle ilgili bir çevrem vardı. Bir miktar göndermeleri halinde, piyasadaki
durumunu görebileceğimi söyledim. İki gün sonra bir kamyonet dolusu Z katlama kâğıt havlu ve dispenser
aparat geldi. Ürünü verdiğim yerler çok memnun kaldı ve bunu yanında sıvı sabun, bulaşık deterjanı gibi kimyasal talepleri gelmeye başladı.

“Al-Sattan üretime geçtik”

Önceki yıllarda depoladığımız ürünleri, al-sat yaparken, zaman içinde müşterilerimizden gelen talep üzerine önce kendi temizlik ve hijyen kimyasallarımızı üretmeye başladık. Daha sonra deterjanlar ile temizlik kimyasalları, otellerde buklet ürünler olarak adlandırılan sabun, şampuan ve terlik, sonrasında ise kâğıt havlu, tuvalet kâğıdı ve
peçete, son olarak da ıslak mendil ve havlu üretimine başladık.

Merkezimiz ve fabrikamız Bursa’da ürünlerimizi Bursa ve Bodrum’daki satış ofislerimiz, Türkiye’nin her tarafındaki bayilerimiz ve ara toptancılarımız, ayrıca internet üzerinden online satış ile müşterilerimize ulaştırıyoruz. Böylece, DORA HİJYEN olarak turizm sektörüne hizmet veriyoruz.

Bizler sektöre al-sat yaparak başlamış olmamıza rağmen, müşterilerimizin talebi, tedarikçilerimizin istediğimiz kalite ve kalibrasyonu sağlayamaması sebebiyle üretime başladık. Başlangıç hem üretim, hem de maliyetler bakımından çok farklı zorluklarla karşılaştık, beklediğimiz kazançları elde etmek bir yana zarar ettik. Özellikle yatırımlarımızı
tamamlayıp, üretim tecrübemiz ve kadromuzu oturttuktan sonra, kaliteli ürünü ekonomik olarak üretmeyi öğrendik. Bu sayede müşterilerimizin taleplerini çok rahatlıkla yerine getirmeye başladık.

Ekonomik ürünlerimizi DORAX, profesyonel ürünlerimizi DORA PROFESSIONAL markaları altında pazarlıyoruz.

 

Loading

Rıza AKKAYA
Paylaş :

Comment here