Kitap Hayattır

Yazar söyleşisi (Seyfullah ÇİÇEK)

Kısaca özgeçmişinizi anlatır mısınız?

1949 yılında Giresun’a bağlı Görele ilçesinin Kuşçulu köyünde doğdum. İlkokula başladığım yıllarda İstanbul Beykoz’a taşındık. Beykoz Ortaokulu’ndan sonra Haydarpaşa Lisesini bitirdim. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldum. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun çeşitli kademelerinde görev yaptım. Üsküdar Altunizade Erkek Öğrenci Yurdu’nda 5 yıl müdür yardımcılığı ve 20 yıl müdürlük yaptıktan sonra yaş haddinden, 2014 yılında emekliye ayrılarak doğduğum köye kesin dönüş yaptım. Köyüm ilçe merkezine 2 Km. olduğu için ilçeyle köy arasında yaşayıp gidiyoruz. İstanbul’da sürdürdüğümüz sosyal faaliyetlerimizi Görele’de yapıyoruz.

Yazarlığa ne zaman başladınız?

1986 yılında Bursa’da yayın hayatına başlayan Giresun Dergisi daha sonra İstanbul’a taşınmıştı. Dergiyi çıkaran arkadaşlarla Giresun’la ilgili bir etkinlikte tanıştık. Dergiye yazmamı istediler. Önceleri yazabilir miyim diye tereddüt ettim. Sonra başladık yazmaya. 1996 yılında ilkyazım yayınlandı. Mizah türü, fıkra benzeri eleştirel yazılar yazıyordum. Sonra Giresun’da günlük yayınlanan ve 1925 yılında kurulan Yeşilgiresun Gazetesi’nden teklif aldım. Ona da aynı tür haftalık yazılar yazmaya başladım. Trabzon Günebakış Gazetesi ve Görele’de Karadeniz Postası Gazetesi’ne benzer yazılar yazdım. Aynı tür yazıları sosyal medyada yazmaya devam ediyorum. Gazetelere ve dergilere yazamıyorum.

İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

1996 yılında Giresun Dergisi’nde çıkan fıkra benzeri mizahi yazılarımı Anlaya ismiyle kitap yaptım. Çok beğenildi. Bunun üzerine 1999 yılında Yanlış Adres ve 2007 yılında Hariçten Gazel isimli mizah kitaplarımı çıkardım.

Şiirle de ilgilendiğinizi ve yazdığınızı biliyoruz. Biraz da bundan söz eder misiniz?

Gerçek şairlere ayıp olmasın diye kendime şair demiyorum ancak bu alanda da çalışmalarım var. 2009 yılında Dağarcığımdan Şiirler adıyla küçük bir kitap yaparak şiirlerimi burada topladım. Bunlardan 9 tanesi Türk sanat müziği formunda çeşitli bestekârlar tarafından bestelendi. Bir tanesi TRT Repertuarına kabul edildi. Bunun öncesinde 1997 yılında Giresunlu Şairler Antolojisini hazırladım ve çıkardım.

Daha çok ilçeniz Görele ile ilgili kitaplar çıkardığınızı görüyoruz. Bir de Giresunlu Milis Yarbay Osman Ağa ile ilgili kapsamlı çalışmalarız oldu. Bunları anlatır mısınız?

Önce Osman Ağa ile başlayayım. Topal Osman Ağa Kurtuluş Savaşı’nın efsane kahramanıdır. Aynı zamanda Atatürk’ün muhafızlığını yapmıştır. Tarihte en fazla kitap yazılan kişidir. 1997 yılında Sabah Gazetesi’nde, benim anlatımım ve Suat Yalaz’ın çizgileriyle Osman Ağa’nın hayatını tefrika şeklinde 4.5 ay süreyle yayınladık. Sonra da kitap olarak adeta çizgi roman gibi basımını yaptık. 2001 yılında, Kurtuluş Savaşı’nın Efsane Kahramanı Topal Osman Ağa isimli kitabı yayınladım. Bu bir kaynak eser oldu.

Bir de kemençenin efsane ismi Göreleli Piçoğlu Osman’ı kitaplaştırdım. Kemençenin Ordinaryüsü Piçoğlu Osman 2006 da ve 2008 de iki defa basıldı. Yine Görele’den Porteler iki defa basıldı. Göreleli Ressamlar ve Göreleli Müzik Sanatçıları isimli kitaplarım da kaynak eser olarak başvurulan kitaplar olarak değerlendiriliyor.

Son kitabınız Ünlülerle Anılarım hakkında neler söylersiniz?

İşim dolayısıyla sanat, spor, siyaset, bürokrasi ve medya dünyasından dostlarımız oldu. Giresun Dergisi’nde yazarlık yaparken bu kişilerle de röportajlar yapıyordum. Bunları dergide yayınlıyorduk. Bu kişilerle olan anılarını bir kitapta toplamaya karar verdir. Bunların içinde Göreleli ve Giresunlular olduğu gibi yurt içinde ve yurt dışında ün yapmış isimler de var. Bu kitabımla 14 ü bireysel, 5 tanesi müşterek 19 kitaba imza atmış bulunuyorum.  Sosyal Medya yazılarım ve Elveda Yurtkur/Merhaba Yeni Hayat isimli kitaplarım da var. Sadi Kaya ile birlikte köyümüz Kuşçuluyu anlatan kitaplar yazdık.

Bu söyleşi için teşekkür ederiz.

 

Loading

Paylaş :

Comment here