KOMÜNİSTLER MOSKOVA’ya
Bu sözü geçtiğimiz dönemlerde sıkça duyardık halâ da duyarız. Nedeni ise bir çoğumuzun bildiği üzere sosyal devletten, sol görüşten, sosyal adaletten bahseden herkese bulundukları yeri beğenmedikleri gerekçesi ile bu söz söylenir *Komünistler Moskova’ya
Bu sözü şaka amaçlı bir sosyal paylaşım sitesinde bana yazan bir arkadaşımın paylaşımından sonra bende de bu yazının başlığı oluşmuş oldu.
Geçtiğimiz günlerde bir iş gezisi sebebi ile Rusya’nın başkenti Moskova’ya gittim. Eskiden beri bu sözün haksızca söylendiği görüşündeydim gidip görünce kendimce yine haklı olduğuma karar verdim. Zamanında veya şimdi bu sözü söyleyenlere, “ama adamlar yol yaptı – yapıyor” diyenlere şunu diyebilirim “yol-metro nasıl yapılırmış, bir şehrin alt yapısı – üst yapısı nasıl planlanırmış gidin görün ben gittim gördüm! ayrıca Komün kelimesininde ne demek olduğunu önce öğrenin”
Moskova tarihi yapıları, kültürü ve sanatı ile gezip görülmesi gereken bir yer. Zaten şehri gezerken bunları ve az önce bahsetmiş olduğum ulaşım olanakları ve metroları ile bunu fazlasıyla hissediyorsunuz.
Metro 1931’li yıllarda başlamış, yapımı devrin komünist işçileri ve komsomol denilen gençlik kolları tarafından sürdürülmüş, 2014 yılı itibari ile de toplamda 325 km’ye ulaşmış (toplamda 194 istasyon var), şu an vagonları eski ve gürültülü olsa bile çok kısa aralıklarla geçiyor olması ulaşımı aksatmıyor, Moskova’da günde yaklaşık 9.2 milyon insanın metro ile oradan oraya seyahat ettiği belirtiliyor. Yerüstü ulaşımı da akıcı trafik kilitlenmiyor, elektrikli otobüslerin hattı ayrı, yayalar ve bisikletliler de ayrıca düşünülmüş.
Eski Sovyet Rusya yıkıldıktan sonra batılı şirketlerin Rusya’ya girmiş olması halkta bir değişimde başlatmış haliyle.
Arabaların çoğu yenilenmiş meşhur Moskvic’lerden artık trafikte nerede ise yok bir kaç yerde park halinde gördüm.
Sözün kısası “bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” demişti rahmetli Uğur Mumcu; bilgi sahibi olmak içinde peşin fikirli olmamak gerekiyor. E ne demişler çok yaşayan değil çok gezen bilir diye….
* Komün; Ortaklaşma ve paylaşma çerçevesinde oluşturdukları belirli değerler doğrultusunda yaşamayı tercih eden ve belirli sayıda üyesi bulunan topluluktur. Kelime, latince “paylaşmak” demek olan “communis” kokünden türemiştir.
Topluluğun hayat görüşüne göre bu değerler, ekonominin paylaşılmasından beraber ibadet etmeye kadar çok çeşitli olabilir. Mülkiyetin paylaşılmasının yanında, hiyerarşi karşıtlığı, topluluğu ilgilendiren kararların konsensüs ile alınması, sürdürülebilir ekolojik yaşam gibi prensipler, günümüz komünlerinde en çok ortaklaşılan değerler olarak ön plana çıkmıştır.
Kamuoyunda komünlerin tarihi araştırmacısı olarak bilinen, kendisi de bir komünde yaşayan Prof. Yaacov Oved, komünü; “Üyelerinin, hür iradeleriyle, “herkesten yeteneğine, herkese ihtiyacı kadar” ilkesiyle paylaşılan bir hayatı yaşamayı seçtiği otonom bir topluluk.” olarak açıklamıştır.
- Gıda Üreticilerinin Dikkatine…. - Ekim 2, 2024
- Türk tüketicilerin gıda tercihi: Taze, lezzetli, yerli ve yöresel… - Eylül 13, 2024
- İki çözümü var… Uygulanmazsa 24 milyon insanı yutacak - Eylül 11, 2024
Comment here