Kategori Dışı

Zararlı olan …

Zararlı olan kızartma değil, yağın içinde bulunan mikroskopik gıda parçaların yanmasıdır

“Kızartma bana dokunuyor” yakınmaları ya da kızartmadan uzak durun uyarıları günlük yaşamımızda sık karşılaştığımız sözlerdir. Oysa kızartma geleneksel, sevilen, pişirme yöntemleri arasında sık yer bulan vazgeçilmez yöntemdir.

Kızartılmış ürünler, yediden yetmişe Türkiye’deki hemen herkesin vazgeçemediği tatlar arasında yer alıyor. Hal böyle olunca fast food, otel, restoran ve özellikle de catering firmalarının menülerinde sıklıkla kızartılmış ürünlere yer verildiğini görüyoruz. Ayrıca Avrupa ve Amerika’da gençlerin yoğun olarak tercih ettiği patates kızartması ve özel soslar ile ihtisaslaşmış şirket sayılarının her gün arttığı gözlenmekte..

Fast food, otel, restoran ve catering sektörünü son yıllarda en fazla heyecanlandıran icatlardan birisi de kızartma yağı filtre makinesi oldu. Kızartma işleminin yoğun ve sürekli olarak yapılması, restoran, otel ve catering firmalarının yağ maliyetlerini oldukça artırıyor.

Kızartma yağının bozulmasını hızlandıran ana unsur yağın içinde bulunan mikro, kömürleşmiş ve yüzen parçacıklardır. Yağı esas bozan göz ile görünmeyen 10-25 mikron büyüklükte olan kömür parçalarıdır. Kızartma öncesi yağın içinde bulunan kömür parçaları filtre edilirse yağın bozulması yani asit değerin yükselmesi geciktirilecektir. Kızartma öncesi yağ filtre edilmez/edilemez ise yağın geri dönüşü olmayacak şekilde renk, koku ve tadı bozulacağı ve hatta yağın kanserojen etkisi artacağı anlamına geliyor.

Aslında kızartma yağlarını filtre etmek ve kullanım ömürlerini uzatma fikri her işletmede var ve değişik filtrasyon metotları uygulanmakta. Mevcut yöntem ise kızartma yağı mesai bitiminde ve yağ soğuduktan sonra bone gibi (800 mikron) gibi kaba filtrasyon, çevreye zarar veren, yanma riski olan ve çok zaman alıcı yöntemler ile yağ temizliği yapılmakta.

Dünyanın kullandığı ve çok az sayıda firma tarafından üretilen mobil kızartma yağı filtre makineleri 2018 yılında Türkiye’de faydalı modeli (TR 2018 05700 U5) alınarak yerli seri üretime start verildi. Ancak FritClean (www.fritclean.com.tr) gibi yeni nesil kızartma yağı filtre makineleri ile sağlıklı kızartma ve %50 tasarruf sağlanabiliyor.         FritClean’i kullanırken kızartma yağı soğuk olmak zorunda değil. FritClean, kızarmıa yağı 180 derece de yağı filtre edebilmektedir. Uzun ömürlü filtresi ve yüksek ısıya dayanaklı olması nedeniyle alman rakibine göre önemli avantajlar sunmaktadır. Sıcak yağ filtre edilebildiği için kızartma sürecinde zaman kaybı yaşanmayacak ve altın sarısı patates ile müşteri memnuniyeti artacak. Kızartma yağ tüketimine (15-50 teneke) göre makine kendini 3 ile 6 ay’da amorti etmekte ve daha az atık yağ oluştuğu için çevreci özelliğine sahiptir.

İşletme sahipleri “Kızartma yağın kullanım şartlarını – Tarım ve Orman Bakanlığının  2012 yılında RG 28290 sayılı ilan ile “Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı Ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”  mevzuatına tabidirler. Denetimlerde yüksek cezalar verilmekte. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/05/20120512-5.htm

FritClean, bugün yüksek kalitesi ve uygun fiyatıyla Türkiye pazarında en fazla tercih edilen kızartma yağı filtre makinelerinden birisi oldu.

FritClean kızartma yağı filtrasyon piyasasına yeni girdiği için piyasa bilinirliği düşük olması sebebiyle 2020 yılında 1000 adet satış, fuar ve sosyal medya tanıtım hedefi koymuştur.    Yerli ve milli ürünümüzü 2020 ‘de Türkiye’de 2021 ve sonrasında dünyaya tanıtılması planlandı.

İşletme sahiplerinin yeni teknolojileri takip etmeleri, en uygun seçimleri yaparak, iyileştirme süreçlerini sürdürmeleri tüm işletmeler için hayati bir öneme sahip. Özellikle gider ve maliyetlerin hızla arttığı bir dönemde tasarruf araçlarını çeşitlendirmek ve size kazandıracak teknolojilere yatırım yapmak önemli.

Loading

Paylaş :

Comment here