Söyleşi

ÇAY MOLASI / Rıza AKKAYA – Külsan Thermoset A.Ş.

 

 

Bu sayımızda, toplu tüketim ve endüstriyel mutfaklarda masa üstü sunum ve servis ürünleri üreticisi Külsan Thermoset A.Ş. yöneticisi Rıza Akkaya’yı misafir ettik.

Rıza Bey, sektör temsilcileri sizi yıllardan buyana gıda ve turizm fuarlarındaki stantlarınızdan dolayı, yakından tanıyor ve biliyorlar. Neredeyse katılmadığınız hiç bir fuar yok.

Önce üründen başlamak gerekirse, Thermoset nedir?

Fuar konusundan başlamak isterim. Biz sadece Türkiye’deki fuarlara değil, başta Avrupa olmak üzere, Amerika, Rusya, Dubai, S. Arabistan, Çin, Hong Kong, Irak gibi dünyanın değişik coğrafyalarındaki fuarlara katılarak, markamızı ve ülkemizi temsil ettik. Thermoset konusuna gelince; önce Thermoset ’in ne olmadığını anlatalım. Thermoset plastik ya da petrol türevi değildir. Melamin hammaddesini fabrikamızda uyguladığımız proseslerle güçlendiriyor ve gıdayla temasa uygun hijyen bir malzeme haline getiriyoruz. Bu malzemeyi hem marka konseptimiz, hem de ürün ismi olarak Thermoset olarak kullanıyoruz.

Plastik ya da petrol türevi değil dediniz. Bunlardan üretilen ürünlerden farkı nedir?

Plastik ve türevi ürünlerde sıcak gıda-içecek tüketilemez. Bu yapıldığında kanserojen madde açığa çıkar. Thermoset; esnek ve antibakteriyel hammaddeden üretilir. Makul kullanım koşullarında kırılmaya karşı % 95 dirençlidir. Isıya karşı dayanıklıdır, mikrodalgaya girebilir, evsel ve endüstriyel bulaşık makinasında yıkanabilir, çizilmeye karşı dayanıklıdır, çizilse bile anti-bakteriyel hammaddesinden dolayı hijyeniktir, metal ve porselen servis ekipmanlarına göre oldukça hafiftir.
Tüm bu özellikleri yan yana koyduğumuzda; hijyen, esnek, ısıya ve darbeye dayanıklı, hafif ve uzun ömürlü diyebilir miyiz?
Kesinlikle evet.

Hangi çeşitleri üretiyorsunuz?

 

Külsan olarak iki ayrı konseptte üretimimiz bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Thermoset markalı toplu tüketime yönelik catering firmaları, okullar, hastaneler, askeri tesisler, şantiyelerde kullanılan ve kırılmaya karşı dayanıklı; self-servis tabldot tepsileri, tabaklar, kâseler, tuzluk, biberlik, baharatlık, peçetelik, bardak, çay-kahve fincanı gibi ürünlerdir.

Daha ilk kalemde toplu yemek salonlarındaki çatal-kaşık haricinde, neredeyse masa üstü servis ekipmanlarının tamamını üretiyorsunuz.

Evet, hepsi ürün yelpazemizde mevcut. Happy Chef markalı diğer ürünlerimizle de; otel, tatil köyü, restoran, davet ikram, outside catering işletmelerinin ihtiyaç duyduğu açık büfe servis ve sunum ekipmanlarını üretiyoruz.

Bu grup içinde hangi ürün çeşitleri var?

 

Happy Chef markalı ürün gamımızda, yaklaşık 2 bin çeşit, değişik form, renk ve ebatta; kahvaltı, soğuk büfe, sıcak büfe, tatlı büfesi, kokteyl, coffee-break, snack, meze, alakart ve çeşitli ebatlarda gastronorm (GN) ölçülere sahip ürünümüz var.

Ürünlerin hijyenik ve antibakteriyel olduğundan bahsettiniz. Bununla ilgili hangi standart ve akreditasyonlara sahipsiniz?

Çok önemli bir soru. Buna değindiğiniz için çok teşekkür ederim. Aslında, bizi diğerlerinden ayıran en büyük özelliğimiz de budur. 2009 yılında üretimine başladığımız Thermoset markalı ürünlerimizin gıdaya uygunluğunu anlatmak ve taklitlerinden çok daha güvenilir olduğunun her platformda altını çiziyoruz. Ürünlerimiz gıda ile temas ettiği için işletmemiz Tarım Bakanlığı’ndan Gıda Kayıt Belgesi sahibidir.  Ürün numunelerimizi, konusunda dünyada uzman akredite kuruluş Almanya’daki Intertek Laboratuvarları’na teste gönderiyoruz.

         Ağır metal emilim testi

  • Poli aromatik amine testi
  • Duyu (Tat) testi
  • Mikrasyon testi
  • Asetik asit (sirke, yağ) testi
  • Melamin mikrasyon testi
  • Formailden testi
  • Kurşun katyum

 olmak üzere 8 ayrı teste tabi tutuluyor. Bu testlerden; 1935/2004 Euro 10/2011 Alman LFGB regülasyonlarına göre
onaylananlara, Gıdayla Temasa Uygunluk raporu veriliyor.
Bu testlerden; 1935/2004 Euro 10/2011 Alman LFGB regülasyonlarına göre onaylananlara, Gıdayla Temasa Uygunluk raporu veriliyor.

Intertek Laboratuvarı’na her yıl yılbaşında ürün gönderiyoruz ve sonuçları 2 ay sonra geliyor. Her yıl sonuçları güncelliyoruz. Bu zamana kadar gönderdiğimiz ürünlerin tamamı, testlerden onay alarak geçmiş, onaylanmamış hiç bir ürünümüz olmamıştır. Intertek ve SGS Ürün Mikrasyon Sertifikaları (Sağlık Sertifikaları) ile ayrıca IS0 9001, ISO 22000, ISO14001, OHSAS 18001, ISO10002 Kalite Sistem Belgeleri sahibiyiz.

Ülkemizde aynı normlarda üretim yapan ve sertifikalara sahip başka üretici var mı?

Türkiye’de olmadığı gibi, dünyada da bizden başka bu norm ve akreditasyonlara sahip üretici yok. Tarım Bakanlığı’nın ürün bazlı gıdaya uygunluğu gösteren herhangi bir akreditasyonu yok. Biz, Intertek ve SGS Laboratuvarları’na ürünlerimizi göndererek, yukarıdaki parametreler test edildikten sonra uygunluk belgesini alıyoruz. Bu bizim işimize ve tüketicilere duyduğumuz saygının bir gereği. Türkiye’de, Tarım Bakanlığı’ndan Gıda Kayıt Belgesi verilirken; ürün bazlı herhangi bir uygunluk aranmıyor, sadece kontrollerde üretim proseslerine bakılıyor. Bu anlamda, bizim gibi uluslararası akredite laboratuvarlarda güvenliği test edilmiş ürün ya da üretici yok.

Siz bu ürünleri üretmeden önce, hangi tür malzeme kullanılıyordu?

Türkiye’de, 2009 yılına kadar bu ürünler % 100 ithal ediliyordu. Külsan Thermoset ürünleri piyasada kabul gördükten sonra, ithalat tamamen kesildi. Şu anda Türkiye’nin tamamı ve Avrupa’nın büyük bir kısmı Külsan Thermoset üretimi Thermoset ve Happy Chef markalı ürünleri kullanmaktadır. 2021 yılı itibariyle başta Avrupa olmak üzere, 4 kıtada,  54 ülkeye ihracat yapıyor ve ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz.

Üretim tesisi ve şirket organizasyonu hakkında neler söylersiniz?

Külsan Thermoset 1974 yılında İstanbul’da kuruldu. 2019 yılına kadar Küçükköy ’deki 5 bin m2’lik fabrikada üretimini sürdürdü. 2019 yılında Çerkezköy Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi’nde işletmeye aldığı ve teknolojisini güncellediği makine parkı ile 15 bin m2 kapalı alana sahip yeni fabrikada üretime devam etmektedir. Fabrika Satış Mağazamız İstanbul İstoç 11. Ada, 157’dedir. Türkiye’nin her yerinde 180 bayimizle müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Ayrıca yurtdışında da; Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, Ukrayna, Dubai, Yunanistan, Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bayilerimiz bulunmaktadır.

Ben gıda işletmecisiyim. Benim için gıdada birinci öncelik, gıda güvenliği ve güvenirliğidir. Gıda güvenliği ile ilgili normlarınız ve akreditasyonlarınızdan çok etkilendim. Diğer yönüyle de, ülkemizin daha önce ithal ettiği ürünleri, artık ihraç ederek bir taraftan döviz tasarrufu, diğer taraftan da döviz girdisi sağlıyorsunuz. Ayrıca yeni yatırımınızla ekonomimiz ve istihdama da önemli ölçüde katkı sağlıyorsunuz. Sektörümüz için güvenilir, hijyen, sağlam-dayanıklı, ergonomik, pratik, her sunuma uygun ve çok çeşitli ürün üretiyorsunuz. Bu anlamda şahsınızda Külsan Thermoset A.Ş.’ye, sektör adına teşekkür eder, başarılar dilerim.

Ben de, Külsan Thermoset A.Ş. adına, bize bu imkânı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

 

Loading

Paylaş :

Comment here