Selami Başer, Ankara 1960 doğumlu, Makine Mühendisi özel bir otomotiv firmasında teknik müdürlük den emekli olduktan sonra “Çocukluğumdan itibaren domates aşkıyla büyüdüm” dediği domates yetiştirme işine soyundu. Ayaşlı Grup isimli firmasını kurdu. Atalık tohumların peşine düştü. Bu arada Selçuk Üniversitesi Tohumculuk Yüksek Okulu’nu bitirdi.
Selami Başer domates ve tohuma olan ilgisini anlatırken “Domatese olan ilgimin temelinde Ayaşlı olmam yatıyor. Çocukluğumda dedemin bahçesinde domatesleri sulamak, toplamak benim işimdi. Uzun zaman böyle devam etti. Sonrasında köye gidip gelmemeye başladım ancak domatesten de kopamadım. Ayaş’ın Oltan köyünde arkadaşlarım vardı. 1995 yılında Onlara tohum verdim. Benim adıma bir süre ektiler bende uğrayıp ihtiyacım olanları alıyordum. Kalanlarında da tohum ayırıyordum. Bir yıl rahatsızlığım nedeniyle gidemedim. Onlar da Selami gelmiyor diyerek tohumluk ayırmamışlar. Bu benim Ayaş domatesine bakışımı değiştirdi. Ayaş Domatesi tohumunun yok olması sadece benim değil ülkemizin kaybı diye düşündüm. Atalık, Ayaş Domatesi tohumu aramaya başladım. Sonunda bir arkadaşımın eşinde buldum. Bir bardak kadar domates tohumu ile başladım. 2002 yılında bu tohumları toprakla buluşturdum. “ dedi
Selami Başer tohumculuk hikâyesini anlatmaya şöyle devam etti. “Tohum almak oldukça zahmetli bir iştir. Elde ettiğimiz ürünleri ayrıştırmaya tabi tuttuk Ayaş domatesi özelliklerini taşıyanlardan tekrar tohum alıp ektik. Bu oldukça uzun bir süreç oldu. 2011 yılına geldiğimiz de Ayaş Domatesinin Atalık tohumlarını elde etmeyi başardık. Tohumumuzu Tarım Bakanlığına tescil ettirdik. Ayaş domatesinin özellikleri ince kabuklu, sulu olmasıdır. Ekşisi biraz fazla, limonlu gibidir. Atalık tohumlar Standart tohum olarak tanılanır. Tescili yapılmamış Atalık tohumların satışı yapılamaz.”
Selami Başer ülkemizde tohum sektörünün oldukça iyi durumda olduğunu söyledikten sonra sözlerine şöyle devam etti. “Tohum sektörü silah ve ilaç sektörü ile birlikte dünyada ki en önemli sektörlerinden biridir. Ülkemizde hibrid tohum üretimi de oldukça gelişti. Hibrid tohumla GDO’lu tohumları birbirinden ayırmak gerekir. Hibrid tohum iki farklı iyi cinsin birleştirilmesi ile ortaya çıkan yeni bir cinstir. Hibrid tohumdan elde edilen ürünlerden tohum elde etmek imkânsız değil ama çok zor ve ekonomik değildir.
Ülkemizin tohum bakımından İsrail ve Hollanda’ya göbekten bağlı olduğunu söylemek abartıdır. Tabi ki önemli ölçüde tohum ithal ediyoruz. Sebze tohumlarını ülkemizde üretiyoruz. Hibrid tohumlar da ülkemizde üretilmektedir. Piyasada boyalı tohumlar görürsünüz bunlar tohumu korumak için yapılır. Tohumlar toprakla buluştuğunda aynı anda çimlenmemişse sıkıntı var demektir.
.
- Martı Hotels & Marinas İTF 2024’te gözde tesisleri ile ilgi odağı oldu - Ekim 11, 2024
- Dikkat…. - Ekim 9, 2024
- Turizmin Küresel Nabzı 28. EMITT Turizm Fuarı’nda Atacak - Ekim 8, 2024
Comment here