Manşet

Tüm Gıda Muhendisleri Derneği ulusal inovatif proje yarışması sonuçlandı

 

 

Tüm Gıda Muhendisleri Derneği ulusal inovatif proje yarışması sonuçlandı

Tüm Gıda Mühendisleri Derneği tarafından Türkiye genelinde düzenlenen İnovatif Proje Yarışması’nın ödül töreni 25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşti. Ödül törenine Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Kağıthane Tarım ve Orman İlçe Müdürü Gökhan Dik, YEMEKDER Başkanı Engin Güner, Gıda Profesyonelleri Derneği Başkanı Murat Sevencan,Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemil Gülsu’nun da aralarında olduğu, gıda sanayinin farklı sektörlerinden 100’ün üzerinde davetli katıldı. Dernek Başkanı Kemal ÖZUÇARGİL açılış konuşmasında güvenilir gıdaya ulaşmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için inovasyona ve işbirliğine önem verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle inovatif proje yarışmasını düzenlediklerini ifade etmiştir.
İstanbul Tarım ve Ormancılık İl Müdürü ve sivil toplum örgütleri yöneticilerinin yaptıkları konuşmalardan sonra yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

1.ÖDÜLÜ MUSTAFA YİĞİT YALÇIN (PARA ÖDÜLÜ 20.000TL)

“Probiyotik/ laktofermente sirke kur” ürününün geliştirilmesi (evde Probiyotik/ laktofermente sirke üretimi için hazır ürün)

Meyve suyundan veya evde artan meyvelerden Probiyotik veya laktofermente sirke üretimini mümkün kılacak bir kitin üretilmesini amaçlamaktadır. Yapılan detaylı literatür taramasında benzer bir ürüne rastlanmamıştır. Bu amaçla üç bölmeli ve her bölmesi farklı kalınlıkta polimer ve selüloz karışımından yapılmış bir kit kullanılacaktır. Bu katmanlar sayesinde üç farklı zamanda ambalaj içeriği ve sıvı ortam birbirine karışabilecektir. En ince kısımda Saccharomyces cerevisiae, ikinci kalınlıktaki kısımda “A. pasteurianus + A. aceti + A. cerevisiae” karışımı ve en kalın kısımda ise sakkaroz ve L. plantarum bulunacaktır. Bu sayede önce Saccharomyces cerevisiae sıvı ile karışarak alkol fermantasyonunu, sonra setik asit bakterileri sıvı ile karışarak alkolün sirkeye parçalanması ve son aşamada sakkaroz ve L. plantarum sıvı ortama karışarak sirkede probiyotik bakteriler gelişecektir. Son üründe; duyusal kalite analizi, titre edilebilir asit miktarı analizi, pH analizi ve probiyotik bakteri sayımı analizleri gerçekleştirilecektir. Proje ile geliştirilmesi planlanan kit ilgili mevzuatın şartları sağlamasına bağlı olarak “Probiyotik sirke kur” veya “Laktofermente sirke kur” olarak gıda sanayisinde yerini alabilecektir.

2.MERYEM HURŞİTOĞULLARI(PARA ÖDÜLÜ 10.000TL)
DONDURMA SANAYİ İÇİN DOKU KÜLTÜRÜ YÖNTEMİ İLE SALEP ORKİDESİ ÜRETİMİ

Proje dondurma sanayi için salep üretimini doku kültürü yoluyla yapılmasını ve elde edilen dokulardan salebin elde edilmesini ve bazı temel analizlerinin yapılmasını kapsamaktadır. Salep dondurma sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Salep üretimi için doğadan salep orkideleri sökülmektedir. Doğadan sökülerek salep üretimi sürdürülebilir bir yöntem değildir. Her geçen yıl doğadaki salep orkidesi varlığı azalmaktadır. İleriki yıllarda salebin neslinin tükenmesi riskini doğurmaktadır. Salepte olduğu gibi bitki kökünün kullanıldığı ginseng başta olmak üzere çok sayıda bitkinin kök kültürü, hücre kültürü veya doku kültürü yöntemi ile üretilmesi gereken değerli bir bitki olduğunu bildiren çok sayıda çalışma vardır. Ayrıca bu gibi yenilikçi yöntemler ile üretim yapılmasıyla fonksiyonel özellikleri standart ve yüksek kalitede ham madde elde edilebildiği belirtilmiştir. Ancak salep orkidesinin kök kültürü yöntemiyle üretimi hakkında yapılmış bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu proje bu konuda yapılmış ilk çalışma olacaktır. Ülkemizde dondurma sanayinin yaygın sayesinde proje ile elde edilecek salebin kolaylıkla müşteri bulabileceği ve ileriki yıllarda yurt dışında olduğu gibi bu alanda da büyük yatırımların

3.ERTUĞ ÖREN (PARA ÖDÜLÜ 5.000TL)

Yer ve Süre Sınırlama Özellikli Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO-22000) Telefon Uygulamasının Geliştirilmesi

Gıda üreten firmalarda hijyen ve gıda güvenliğinin sağlanması için HACCP temelli gıda güvenliği yönetim sistemlerinin uygulanması gerekmektedir. Ülkemizde gıda üreticilerinin bu sistemi uygulamaları yasal bir zorunluluktur. Yurt dışında bu sistemin uygulanmasını kolaylaştıracak telefon uygulaması mevcuttur. Ancak Türkçe bir uygulama mevcut değildir. Ayrıca mevcut yurt dışındaki uygulamalar tüketicilerin de bu sistemi izlemesini sağlayamamaktadır. Daha da önemlisi yer ve süre kısıtlaması konarak ilgili yerde ve sürede kontrollerin yapıldığını garanti altına alacak bir uygulamaya rastlanılmamıştır. Projede tüm bunları sağlayacak bir telefon uygulamasının yapılması ve tanıtımının sağlanması amaçlanmaktadır. Projede özellikle küçük ve orta ölçekli gıda üreticilerinin isteklerini karşılayabilecek ve firma web sitesi ile entegre olarak tüketicilerin de sistemde yapılan kontrolleri takip edebileceği bir telefon uygulamasının oluşturulması ve ücretsiz demo sürümleri ile tanıtımlarının yapılması için çalışılacaktır

 

Loading

Paylaş :

Comment here