Yemek üretiminde maliyetlerin kontrolü, ÇÖZBİM YEMEÇİ MRP/ERP sistemiyle yapılır
Yemek üretim fabrikalarının kanayan yarası, maliyetlerin çok değişken artması sonucu birim yemek satış fiyatlarını belirleyip müşterilerde fiyat güncellemelerinin yapılması üç ayda bir yapılmak zorundadır. Hammadde ve diğer gider maliyetlerindeki değişkenlikleri takip edilememesi durumunda zarar edilmesi kaçınılmazdır. Bu yüzden maliyetler çok dikkatli takip edilmelidir.
Çözbim Yemekçi MRP/ERP sisteminde müşterilerin firma bazlı maliyetleri sistemden otomatik olarak alınabilmektedir. Aylık ve dönemsel firmaların kar zarar tabloları çıkmaktadır. Bu çıkan tablolara göre müşterilerde fiyat güncellemelerine gidilmesinin takibi çok daha kontrollü ve kolay yapılabilmektedir.
Yemek maliyetlerini oluşturan ana maliyet kalemi hammadde maliyetleridir. Hammadde maliyetleri tüm maliyet kalemleri içinde en fazla olanıdır. Yaklaşık %49-52 oranları arasında maliyete sahip olması normal olandır. %52 nin üzerinde hammadde maliyetleri oluşur ise fazla kullanım veya kaçak var demektir. Personel maliyetleri ikinci ana maliyet kalemidir. Yaklaşık %26-29 arasında maliyete sahip olması normal olandır. Hammadde ve personel maliyetleri yaklaşık %80 i bulur ki, bu maliyet kalemlerini takip edebildiğimizde çok daha verimli bir cost-control sağlanmış olur.
Yemek üretiminde hammadde maliyetlerini etkileyen birimler, satınalma, reçete ve mönü oluşturma, stoklama yani depolardaki ürün kontrolleridir.
Satınalma, ihtiyaç ve satın alınabilir uygun fiyatlı firmaların takibi Yemekçi sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Yemekçi Sistemi, mönü ve reçetelerinize göre yapılacak üretim sayısına bakarak ihtiyaç duyulan malzemeleri tesbit eder, depolarınızdaki malzeme durumuna bakarak, ne kadar malzemenin satınalmasının hangi firmalardan yapılması gerekliliğini raporlar. Böylece hammadde malzeme miktar ve maliyetleri, satınalma sürecinin takibiyle sağlıklı tesbit edilmiş olur.
Yemekçi MRP/ERP sisteminde maliyet analizleri, projeler bazlı, müşteri carihesap bazlı yapılabilmektedir.
Ay içerisinde yapılan tüm işlemler, üretimde kullanılan malzemeler, firmalara gönderilen sarf malzemeler, alınan demirbaşlar, personel maaşları, diğer tüm giderlerin de hesaplamalara dahil edilerek, genel yönetim giderlerinin proje veya müşteri cari firmalara paylandırılarak kar zarar analizleri yapılmaktadır.
Yeni bir firmaya veya müşteriniz olan bir firmaya teklif aşamasında da maliyetlerin analizleri ile satış fiyat belirlemesi teklif modülündenkolaylıkla yapılabilir.
Ezcümle, maliyetlerinizin takibinin sistemli bir şekilde yapılması, firmanızın sürekliliği ve ayakta kalabilmesinin ana kuralıdır. Çözbim YEMEKÇİ MRP/ERP sistemi ile bu ana kuralı rahatlıkla takip edebilir, firmanızın geleceğine dair sağlam çözümler üretebilirsiniz.
Çözbim YEMEKÇİ MRP/ERP otomasyon sistemi, olmazsa olmasınız olması dileklerimle, sağlıcakla kalın.
- Yemek üretim sektörünün başarıya giden yolda temel ihtiyaçları - Ekim 31, 2024
- Çözbim Permobil Uygulaması İle Personel Takibi Çok Kolay - Haziran 27, 2024
- BENİ DUYAN VAR MIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ? - Şubat 29, 2024
Comment here