Kategori Dışı

Yumurta Savaşları

İnsan beslenmesinde her anlamda en mükemmel gıda olarak anne sütü birinci, yumurta ikinci sırada gelir. Yumurtanın, dışarıdan müdahaleye imkan vermeyen orijinal bir ambalaja sahip olması nedeniyle de tüketicinin güvenini kazanmış durumdadır. Bu derece değerli bir gıda maddesi olan yumurta hakkında medya kanallarında son zamanlarda yer alan bir haber tüketicilerin kafalarında bazı soru işaretlerinin doğmasına sebep oldu.Ülkemiz son çeyrek asırda hem yumurta üretiminde, hem de yumurta ihracatında gösterdiği gelişme ve performansla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girmeyi başarmıştır.

Son dörtyıldır kuş gribi salgını ve ekonomik krizler nedeniyle ihracatta önce bir düşüş, sonra da 3 yıl duraklama dönemi yaşanmıştır.

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli güçlüklerle mücadele eden yumurta sektörü bu kez de medyada yer alan “Tayvan’a ihraç edilen yumurtaların bir kısmında insan sağlığına zararlı antimikrobiyal madde ‘nıtrofuron’ görüldü” haberiyle sarsıldı. Bunu fırsat bilen medya karıştırıcıları hemen devreye girerek, bu yumurtaların ülkeye iade edilip tüketime sunulduğu, hatta aynı yasaklı antibiyotiğin piyasadaki yumurtalarda da bulunma ihtimali olduğu yorumlarını yaymaya başladılar.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği(YUM-BİR) konuyla ilgili açıklamalar yaptılar. Önce YUM-BİR Başkanı Sayın İbrahim AFYON imzalı açıklamayı sizlere sunuyorum;

BAŞARIYA DÜŞEN GÖLGE

Temmuz ayı başında Türkiye’den Tayvan’a ithal edilen 127 ton yumurtada kanserojen madde tespit edildiği ve yumurtaların ithalatının durdurulduğu şeklinde kamuoyuna yansıyan haberlerin ardından açıklama yapma gereği oluşmuştur.

 Yumurta dünyada stratejik bir ürün olarak değeri her geçen gün artan bir besin maddesidir. Türk yumurta üreticileri, dünyanın en uzak noktalarına kadar ihracat yapmaktadır. Yılda 20 milyar adet yumurta üretimi yapan sayılı ülkeler arasındayız. Yumurta sektörü son 2 yılda dünya pazarını kaybetmeme, yurt içindeki maliyet artışları nedeniyle zararına satış yapmayı göze alarak üretim süreçlerini devam ettirme mücadelesi vermektedir.

 Buna rağmen son aylarda sektörün büyük gayretleriyle Uzak Doğu pazarına da ulaşmaya başladık. Sektörümüz 63 ülkeye ihracat yapma gücüne sahiptir. Hali hazırda da 39 ülkeye aktif ihracat yapılmaktadır. Dünyadaki tüm ülkeler aldığı gıdayı tüm analizlerden geçirirler. İddialara konu olan ülkeye 4 ay içinde toplam 217 konteynır yumurta gönderilmiş, bunlardan 212 konteynır kabul görmüştür. Sadece 5 konteynır olan bir üründe sorun olduğu ileri sürülmüştür.

 Söz konusu iddialar zaman, zemin ve kişiler dikkate alındığında çok manidardır.  Uzak Doğu’ya ihracatımızdaki başarımız, acımasız pazar mücadelesine, 2 kişinin ticari olarak ulaşamaması sebebi ile gölgelenmiştir. Sakıncalı olduğu ileri sürülen sınırlı miktar ”parti mal” yerinde imha olmuş, ülkemize iadesi söz konusu olmamıştır.

 Fakat bizi asıl rahatsız eden nokta 7/24 haberli habersiz denetime tabi olan sektörümüzü kontrol eden Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin başarısına düşen gölgedir. Sayısız denetimlerle halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşımını sağlayan ekipler, kendilerini baskı altında hisseden sektörümüz tarafından eleştirilmekteydi. Ancak bugün yaşananlar Devletimizin ve Bakanlığımızın haklılığını ortaya koymuştur.Bakanlığımıza ve denetim ekiplerimize, başarılı denetimlerinden dolayı tüketicilerimiz adına sektör başkanı olarak teşekkür ediyorum.

 Ülkemizde 20 yıldır, ithalatı, üretimi ve kullanımı yasak olan bu maddenin, çok küçük oranda gözden kaçma ihtimaline karşı bile Tarım ve Orman Bakanlığı müfettiş ve deneticileri görev başındadır. Ürünlerimiz tarladan tavaya kadar tüm süreçlerde denetlenmektedir. Üstelik her bir yumurta için geriye dönük kalıntı izlemeye yönelik takip sistemi bulunmaktadır. Her bir yumurtanın hangi tavuktan üretildiği bile dilenirse ortaya çıkartılabilir. Sektörümüzde varsa çürük elmaların ortaya çıkarılması, söz konusu ürünlerin nasıl temin edinildiği, ihmal mi yoksa kasıt mı olduğu gerekli işlemler sonrasında ortaya çıkartılacaktır. YUM-BİR olarak konunun takipçisi olacağımıza emin olabilirsiniz.

 Halkımızın, çocuklarımızınsağlıklı geleceği için en güvenilir gıda olan yumurtadan uzaklaşmaması en büyük çabamızdır. Senelerdir verdiğimiz başarılı çalışmalar ile tüketim miktarı artmıştır. Bu başarımıza gölge düşürtmeyeceğiz. Unutulmamalı ki tüm üreticilerimiz önce tüketicidir. Tüketicilerimizin 7/24 denetime tabi ve “etiket bilgileri” ile takibi yapılabilen ürünlerimizi gönül rahatlığıyla tüketmeye devam edebilirler. Tüketicilerimiz, ürünlerin sertifikalarını mutlaka sorgulamalıdır. Bilinmelidir ki çürük elmalar talep ile beslenir. Sosyal medyada her duyduğunuz bilgi doğru değildir. Yanlı, maksatlı yayınlara dikkat ediniz.

SAĞLIKLI GELECEĞİNİZİ KORKU İMPARATORLUĞUNA MAĞLUP ETTİRMEYİNİZ….

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığınca aynı konuda yapılan Basın Açıklaması ise şöyledir;

 TAYVAN’A İHRAÇ EDİLEN YUMURTALARDA

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI MADDE BULUNDUĞU İDDİASI

 Ülkemizden Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda, insan sağlığına zararlı “nitrofuran” adlı madde tespit edildiği yönünde medya organlarına yansıyan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Haberde bahsi geçen “nitrofuran” maddesinin ülkemizde yumurta elde edilen tavuklar dahilgıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımı yasaktır. Kullanımına dair tespit olması durumunda 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında işlem uygulanmaktadır.

Medyaya yansıyan iddialara konu yumurtalar ile ilgili olarak ise Tayvan yetkili otoritesi tarafından Bakanlığımıza herhangi bir bildirimde bulunulmamış olmakla birlikte, Bakanlığımız tarafından inceleme başlatılmıştır. Yumurtaların üretiminde söz konusu maddenin kullanıldığının tespit edilmesi halinde ilgililer hakkında gerekli iş ve işlemler yürütülecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere olay medyada yer aldığından farklı şekilde cereyan etmiştir. YUM-BİR Başkanı Sn. İbrahim AFYON tarafından açıklandığı üzere; “İddialara konu olan ülkeye 4 ay içinde toplam 217 konteynır yumurta gönderilmiş, bunlardan 212 konteynır kabul görmüştür. Sadece 5 konteynır olan bir üründe sorun olduğu ileri sürülmüştür.”  Halen yumrta ihracatı yapılan 39 ülkeden benzeri başka bir şikayet olmamıştır. Ayrıca sorunlu parti ülkemize iade edilmemiş tamamı ithalatçı ülke tarafından imha edilmiştir.

Netice olarak, sorunlu 5 konteynır yumurtayı üreten firma ve firmaların kimlikleri bellidir. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı konuyu incelemeye almış, sorumluların belirlenip gerekli yasal işlemlere başlanılması için gerekli adımı atmış bulunmaktadır. Dilerim bu kez adalet gecikmeden tecelli eder ve sebep olanlar kamuoyuna duyurularak gerekli cezalara çarptırırlar.

 

Loading

Yüce Canoler
Latest posts by Yüce Canoler (see all)
Paylaş :

Comment here