Yazarlar

Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi

 

Tavukçuluk sektörünün son 33 yılda sağladığı gelişme hemen her yönüyle örnek gösterilecek kadar sağlıklı bir büyümenin sonucudur. 1991 yılında 239 bin ton olan kanatlı eti üretimi 2023 yılında yaklaşık 10 kat büyüyerek 2 milyon 376 bin tona, aynı süreçte yumurta üretimi 7 milyar 700 bin adet iken yaklaşık 3 kat büyüyerek 22 milyar adede ulaşmıştır. Bu gurur verici hızlı gelişme, damızlıkçılar, yetiştiriciler, entegrasyonlar, bilimsel araştırmacılar, yem, premiks, ilaç, mekanizasyon sanayicileri vb. yan dallarda yer alan kuruluşların uyum içinde çalışmaları ve büyümeleriyle sağlanabilmiştir. Bahsettiğimiz çerçeve içinde adı geçmeyen ilgili Bakanlıklar ve sivil toplum örgütleri, üretimin yasal ve bilimsel kurallar içerisinde gerçekleşmesini destekleyen ve kontrol eden önemli aktörlerdir.

Son iki dönem yönetim kurulunda benim de üye olarak görev yaptığım, The World’s Poultry Siense Association (WPSA) Türkiye şubesi Bilimsel Tavukçuluk Derneği, 1978 yılından bu yana sektörü bilimsel gelişmelerden haberdar eden, yeni araştırmalara ışık tutan, yetiştirici ve üreticilerin yeniliklere ayak uydurmalarını sağlayıcı çalışmalar yapan bir sivil toplum örgütüdür. Bu amaçla her sene ulusal ve uluslararası çeşitli seminer, sempozyum, kongre ve konferanslar düzenlemekte, dünya genelinde kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve ürünleri konusundaki bilimsel gelişmeleri yakinen takip etmekte ve sektörün bilgilendirilmesini sağlamaktadır.

Corona Virus krizi ve pandemi uygulamaları nedeniyle üç yıldır eğitici ve tanıtıcı faaliyette bulunamayan Dernek, 8-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi (B.U.Ü.) ile birlikte Bursa’da “Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi 2024” etkinliğini düzenlemiştir. Kongrenin teması: “Sürdürülebilir kanatlı eti ve yumurta üretimi için stratejik yaklaşımlar” olarak belirlenmiştir.

Bir yıldır çalışmaları devam eden bu uluslararası kongrenin başkanı Prof.Dr. Rüveyde Akbay (Bilimsel Tavukçuluk Dernek başkanı), Onursal başkanı ise Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ferudun Yılmaz’dır. 18 kişiden oluşan Düzenleme Kuruluna B.U.Ü. Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. İbrahim Ak, 21 kişiden oluşan Bilim Kuruluna, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof.Dr. Sezen Özkan başkanlık yapmaktadırlar.

Uluslararası kongrede tebliğ sunmak ve poster sergilemek üzere ülkemiz bilim insanlarının yanında Asya, Avrupa, Afrika, Amerika kıtalarından konuyla ilgili birçok bilim insanı programda yer almıştır.

Prof.Dr. Rüveyde AKBAY Bilimsel Tavukçuluk Derneği (WPSA Türkiye Şubesi) Yönetim Kurulu ve Kongre Başkanı

Program 08 Mayıs 2024 Çarşamba günü Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle kampüsündeki Prof.Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde saat 15:00 da kayıtla başlıyor. Açılış seramoni ve konuşmalarından sonra, tavukçuluk sektörünün önde gelen kuruluş temsilcilerinin yer aldığı “Sürdürülebilir kanatlı eti ve yumurta üretimi için stratejik yaklaşımlar” konulu panel izlenecektir. 19:45’de Panelin sonuçlanmasını takiben tüm katılımcılar Europark Hotel’de düzenlenen açılış kokteylinde bir arada olacaklardır.

09 Mayıs Perşembe ve 10 Mayıs Cuma günü sabah saat 09:00 da başlayacak oturumlar, akşam yaklaşık 18:30’a kadar devam edecektir. Kongre toplam 9 oturumdan oluşmaktadır.

Özet olarak;

  1. Oturum: Kanatlı üretim zincirinde ekonomi, çevre ve bilişim teknolojileri,
  2. Oturum: Sektörde biyoteknoloji, yem katkıları ve antibiyotiksiz üretim,
  3. Oturum: Kanatlı beslenmesinde sürdürülebilirlik ve alternatif yem kaynakları,
  4. Oturum: Kanatlı refahı, farklı yetiştirme sistemleri ve küresel ısınmanın kanatlı hayvancılığa yansımaları,
  5. Oturum: Kanatlı sağlığı ve biyogüvenlik.
  6. Oturum: Sürdürülebilir kanatlı üretiminde yetiştirme ve ıslah teknolojileri,
  7. Oturum: Kuluçka yönetimi ve embriyonik gelişim,
  8. Oturum: Yumurta ve et kalitesi,
  9. Oturum: Kanatlı ürünleri insan sağlığı ile ilişkiler, gıda güvenliği.

Bu oturumlarda yerli ve yabancı bilim insanları toplam 34 yazılı tebliğ yanında birçok da sözlü bildiri sunacaklardır. Ayrıca fuaye bölümünde Bilim Kurulu tarafından seçilen Posterler ile sponsor firmaların standları iki gün boyunca katılımcıların incelemesine hazır olacaktır.

Katılımcılar öğle yemeklerini kongrenin yapılacağı Kültür Merkezi yakınındaki  Üniversite Çamlık Yemekhanesinde 13:00 – 14:00 saatleri arasında yiyebilecekler, konaklamaları ise Üniversite kampüsüne komşu konumunda bulunan EUROPARK HOTEL ile Üniversite misafirhanesi Nilüfer Hatun Konuk Evi’nde yapabilecekler.

10 Mayıs Cuma 9.oturum sonrasında, WPSA Öğrenci Etkinliği ve Poster Ödül Töreni yapılmasını takiben Kongre Değerlendirme Oturumu ile kapanış gerçekleşmiş olacaktır.

11 Mayıs Cumartesi günü katılımcılardan arzu edenler ücreti mukabilinde 3 seçenekli Bursa, İznik, Gölyazı, Eskikaraağaç Leylek Köy kültür gezilerine katılabilirler.

Dernek Yönetim Kurulu toplantı halinde.

Loading

Yüce Canoler
Latest posts by Yüce Canoler (see all)
Paylaş :

Comment here