Online ödeme sistemi ( OÖS ), ülkemizde e-tahsilat, internetten tahsilat, sanal pos ve benzeri isimlerle de adlandırılan ve sanal (internet) ortamda kredi kartıyla yapılan ödeme yöntemine verilen addır.
Online ödeme ve tahsilat sistemi, aynı sistemin iki tarafını ifade eder. Ödeme teknolojilerinde alıcı ve satıcı, aynı altyapının iki farklı yönünü kullanır.
Online Tahsilat Nedir?
Buna göre online tahsilat sistemini, işletmelerin ödeme almasını sağlayan sistem olarak tanımlayabiliriz. Bu ödemeler anlık satışlar, bayi tahsilatları, abonelik ücreti gibi tahsilatlar olabilir.
Online Ödeme Nedir?
Sistemin online ödeme tarafı ise tüketicilerin dijital bir şekilde ödeme yapmasını ifade eder. Ödeme ve tahsilat teknolojilerinde alıcı konumunda olan kişiler, fiziksel veya dijital ödeme araçlarıyla online olarak çalışan bir sistem üzerinden ödeme yapabilirler.
Bu Sistem Nasıl Çalışır?
Bu sistemin çalışması, mevcut teknolojik ortamda mümkün olan en üst seviye güvenlik standartlarına sahip (SSL) sunucu ve alt yapıda çalışması gerekir. Bu sistem kuruluşlara alacaklarını tahsil etmede büyük bir işlevsellik katar.
Çek, senet, nakit, havale, ve eft gibi ödeme/ tahsilat yöntemlerine kuvvetli bir ek ya da alternatif olarak düşünülebilirsiniz. Size ödeme yapma durumda olan kişi ve kuruluşlar internet sitenize girerek -yada oluşturabileceğiniz bir ödeme linki ile- kredi kartlarıyla tek çekim ve taksit avantajlarından faydalanarak size ödeme yaparlar.
Bu İşlemler Yasal mıdır?
Tamamen yasal prosedürlerde gerçekleşen bu işlemler tahsilat yapmayı kolaylaştırdığından kuruluşların nakit akışını da hızlandırır. Yanı sıra nakit sıkıntısı nedeni ile ödeme yapmakta zorlanan kişi ve kuruluşlara alternatif ödeme yöntemi sunması açısından da son zamanlarda tercih edilen bir ödeme-tahsilat yöntemi olmuştur.
Ödemelerin muhasebeleşmesi anlık olduğu gibi cari hesap kontrolleri ve raporlamalarda da üstün özellikleriyle kuruluşların karar mercilerinin ileriye dönük planlamalarına ciddi katkılar sunar.
Günümüzde yukarıda bahsetmiş olduğum hizmetleri sunan BDDK onaylı çeşitli firmalar var ve hemen hepsi de ister son kullanıcı ister geliştirici taraflı hizmetler sunmaktalar. Sundukları API ( Application Programming Interface, Uygulama Programlama Arabirimi, iki yazılım bileşeninin belirli tanımlar ve protokoller aracılığıyla birbiriyle iletişim kurmasına olanak tanıyan mekanizmalar ) desteği sayesinde bizler gibi yazılım firmaları da bu çözümleri kendi yazılımlarına entegre ederek kullanıcılarına online tahsilat yapabilme hizmeti veriyorlar.
Yazılım Entegrasyonları Nasıl Çalışıyor?
Daha önceki yazılarımızda Yemekçi MRP/ERP ve Aral Entegre Bankalar-Açık Bankacılık ve Bankalar-Açık Bankacılık Toplu Ödeme Sistemi modülümüzü tanıtmıştık. O yazılarda da bahsettiğim üzere otomasyon dahilinde banka hareketleri listelenebiliyor ve otomatik olarak banka hesap hareketlerine ve cari hesap hareketlerine kaydı gerçekleşiyordu. Aynı işlemler Toplu Ödeme Sistemi -kuruluş açısından bakıldığında toplu borçlandırma- için de geçerli olup yine aynı şekilde yapılabiliyordu.
Online Ödeme ve Tahsilat sistemi, bizim de sıraya koyduğumuz ve kullanıcılarımıza kazandırmayı hedeflediğimiz otomasyonlardan biri ve yıl içinde bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Bu sistem de aynı şekilde Xsentius Web Portalımız üzerinde cari hesap işlemleri bölümünden online olarak yapılmış olan ödemeleri yada Çözbim e-Mutabakat sistemi gibi Yemekçi MRP/ERP ve Aral Entegre üzerinden oluşturulmuş ödeme linkleri ile yapılan tahsilatları otomatik olarak cari hesap sistemine işleyecek ve muhasebeleştirecek. Bu modülümüzü de yine burada sizlere tanıtmış olacağız.
Yeni yazılar, yeni çözümlerde görüşmek üzere…
- Çözbim PERMobil Uygulaması İle Personel Takibi Çok Kolay – II - Ağustos 27, 2024
- Almanya bizi gerçekten kıskanıyor mu? - Mayıs 29, 2024
- Seçim mi? Geçim mi? - Mart 20, 2024
Comment here