Kategori Dışı

Yumurta üretim ve ihracatı

 Aralık 2023 sayımızda “Kanatlı Eti Üretim ve İhracatı” ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmıştım. Ocak 2024 sayımızda da konu başlığımız “Yumurta Üretimi ve İhracatı” oldu. Böylece ülke nüfusunun en önemli ve ekonomik iki hayvansal protein kaynağı hakkında sizleri bilgilendirmiş oluyorum.

Gittikçe ağırlaşmaya devam eden ekonomik krize ve artan girdi maliyetlerine rağmen kanatlı etinde olduğu gibi yumurta sektörü de, enflasyonun yükseklerde seyretmesi, tüketicinin alım gücünün giderek azalması gibi çok önemli ve ağırbaskılar altında dahiüretimde istikrarı korumaya inat etmek gibi riskli bir politika üstlenmiştir.

Yumurta üretimi:

Altı yıllık sofralık yumurta üretimi“Grafik 1.” de yer almaktadır.Burada yer alan rakamlara damızlık ve kuluçkalık yumurta üretimi, köy tavukçuluğu, organik tavukçuluk, gezen tavuk gibi özel üretilen yumurtalar  dahil değildir.

TÜİK verilerine ve Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre hazırladığım Grafik incelendiğinde görüleceği üzere,ekonomik krizin başladığı 2018 yılını takip eden süreçte,

  • 2019 yılında üretim %1,3artmış,
  • 2020 ve 21 yıllarında üretimde sırasıyla %-0,6 ve -2,5 oranlarında düşüş yaşanmıştır.
  • 2022 yılında iseüretim miktarı %2,6 artmıştır.
  • 2023 yılı 12. ay üretim miktarı TÜİK tarafından henüz yayımlanmamış olmakla berabertahminime göre %3,6 civarında bir üretim artışı sağlanmış olacaktır.

Not: 1)2023 Aralık ayı üretimi tahminidir.

2) Köy tavukçuluğu, organik tavuk, gezen tavuk gibi özel üretilen yumurtalar üretim miktarına dahil değildir.

Damızlık, kuluçkalık ve sofralık yumurta ihracatı:

Ege İhracatçı Birlikleri(EİB) verilerine göre yumurta ihracat miktarları 1 kg da 16,5 yumurta bulunduğu varsayımı ile tarafımdan adet olarak hesaplanarak Grafik 1. de sofralık yumurta üretim miktarıyla bir arada gösterilmiştir. Bu tabloya bakarak üretilen sofralık yumurtanın ne kadarı ihraç ediliyor mukayesesi yapılacak olursa, ihraç edilen yumurtanın yaklaşık %15-20 kadarını damızlık ve kuluçkalık yumurtanın teşkil etmekte olduğu göz ardı edilmemelidir.

Ekonomik krizin başladığı 2018 yılını takip eden yıllarda toplam yumurta ihracat miktar ve değeri şöyledir;

  1. 2019 yılı ihracat miktarında %-24,3, değerde %-31,5 düşüş,
  2. 2020 yılında ihracatmiktarında %-20,1 ve değerinde %-13,2 gerileme görülmektedir.
  3. 2021 ve 2022 yılları ihracat miktarı sırasıyla %1,3-1,1, değerinde ise aynı sırayla %46,7-6,1 yükselme yaşanmıştır.
  4. 2023 yılında ihracat miktarı %-6,9 düşerken, değeri %4,1 artmıştır.

Değerli okuyucularım yağışınız, veriminiz, ürününüz ve kazancınız bol olsun, sağlıkla kalın.

 EN ESKİ PİLİÇ ETİ ÜRETİCİLERİNDEN

 HANRİ BENAZUS VEFAT ETTİ!

 1930 İzmir doğumlu Türk araştırmacı yazar. Çoğunluğu Mustafa Kemal Atatürk’ü konu alan, Sarıkamış, Çanakkale, Cumhuriyet, Yunus Emre, Mevlana,Mehmet Akif ve Ölüm üzerine toplam 19 kitabı mevcuttur.7 yaşında Atatürk’ü görüp konuşan ve hayran kalan HanriBenazus,1947’den bu yana biriktirdiği, 10 bini çekildiği yer ve tarihi belli olan toplam 20 bin adedin üzerinde Atatürk fotoğrafları koleksiyonu ile ünlenmiştir. Yurt içinden ve yabancı ülke arşivlerinden temin ettiği bu fotograflarıülkemizde ve yurt dışında defalarca sergilemiş, 3000 adedini Atatürk Müzesine ve geri kalanını İzmir Büyükşehir Belediyesine bağışlamıştır. 1985-1987 döneminde İzmir Altay Spor Kulübünün başkanlığını yapmıştır.

HanriBenazus aynı zamanda bir iş adamıdır. Türkiye’ye piliç eti sanayini 1960 yılında ilk kuran ve ülkemizde 28 yıl temizlenmiş ambalajlanmış tavuk satan YU-Pİ firmasının sahibidir. Mudurnu Tavukçuluğun kapanmasından sonra kesimhanesini kullanma hakkını alan Doğa Tavukçuluk firması tarafından Genel Müdür olarak tesisin başına getirilmiş, bu tesiste bir süre KÖY-TÜR’ün yörede yetiştirdiği piliçlerin fason kesimini yapmıştır.

Tavukçuluk sektörüne büyük katkıları olan ve 94 yaşında vefat eden değerli insan HanriBenazus’a Allahtan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

 Y.C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading

Yüce Canoler
Latest posts by Yüce Canoler (see all)
Paylaş :

Comment here