Kategori Dışı

İletişim Hayat Kurtarır!

İletişim en basit ifadeyle kişilerin birbirini anlaması demek.
İletmek istediğiniz mesajı karşımızdakilere anlatma sanatı
Her sabah evinizin kapısını açıp dış dünyaya karıştığınız anda  küçük  sihirli kelimelerle  dünyanın  size  bakışını  değiştirebilirsiniz.
Günaydın, merhaba, lütfen, bugün nasılsınız ve tabiki yanında kocaman bir içtenlikle sunmalısınız karşınızdaki insanlara bu kelimeleri.
Karşılığında ne mi alacaksınız? Size saygı duyan ve seven bir kitle… Tabi ki zaman ve sabırla.
Etkili iletişim sosyal yaşantınız, aile ilişkileriniz, ıkili ilişkilerinizde olduğu kadar iş hayatınızda da sağlam başarılar yakalamak ve kalıcı etkiler yaratabilmek için çok önemli.
Küçücük içten bir merhaba size hiç bir şey kaybettirmez fakat farkında bile olmadan karşınızdaki insana çok şeyler katabilirsiniz.
Bir farkındalık yaratmanız mümkün.
Peki, İyi bir iletişim kurabilmek için nelere dikkat etmeliyiz;

Dinleyin:

Gerekli ya da gereksiz herkes konuşmayı sever. Siz burada iyi bir dinleyici olma özelliğinizi devreye sokarak fark yaratmalısınız.  Karşınızda size bir şeyler anlatmaya çalışan insanları dinleyin, arada anlattıkları konularla ilgili sorular sorarak onları önemsediğinizi belli edin İletişim sadece kendini anlatmak değil size anlatılanları da anlayabilme becerisidir çünkü.
İletişim tek yönlü değil katılımcıların tümünü kapsar.
Tek başınıza bir iletişim ağı oluşturamazsınız sadece konuşmuş olursunuz.
Güven Verin:
İnsanlar güvendikleri kişilerle daha rahat konuşarak kendilerini ifade edebilirler. İletişimde göz teması kurmanız güven duygusunu pekiştirmeye yardımcı olacaktır.
Bir insana güven duymazsanız anlatacaklarınız konusunda rahat hissedemez ve tam olarak kendinizi ifade etmekten çekinebilirsiniz.
Kapıları aralamanın sihirli anahtarıdır güven duygusunu hissettirmek.
Önyargıları bir kenara bırakın:
Önyargılı bakış açısına sahip olmayın bu karşınızdaki insanları olumsuz etkileyecek ve iletişimin bir süre sonra tıkanmasına sebep olacaktır. Açık fikirli olun.
Evet hepimiz bazı konularda önyargılarımızın esiri olabiliyoruz fakat bu bakış açısı çoğu zaman özür dilemek zorunda kalacağımız durumlarla karşılaşmamıza sebep oluyor.
Beden dili konuşmayı bambaşka yerlere götürebilir dikkatli olun:
Beden dilinizi iyi yönetmelisiniz. Ağzınızdan çıkanları bedeniniz desteklemeli. Günaydın derken bile bedeniniz karşınızdaki kişiye ondan nefret ettiğiniz fikrini iletebilir. Kısaca kaba bir kelime sıcak bir beden diliyle yumuşayabilirken tersi de kaçınılmaz olur.
Kendiniz Olun:
İçten olmaya ve en önemlisi kendiniz gibi davranmaya dikkat etmelisiniz.
İnsanlar samimi bir konuşmayla zoraki yapılan konuşmalar arasındaki farkı anlarlar içten değilseniz vücudunuzdan çıkan kötü titreşimler karşınızdaki kişilere bu hissin ulaşmasını sağlayacaktır.
Tabi ki samimiyet kuralım derken dozu da kaçırmayalım aşırıya kaçmak da çıkmaza sokabilir sizi.
Bunları asla yapmayın:
Karşınızdaki insanı tehdit eden, yargılayan cümleler kurmayın.
Alaycı bir üslup takınmayın.
Nutuk çekip öğüt vermeye kalkmayın.
Acımasızca eleştirmeyin.
Karşınızdakinin sözünü kesip durmayın.
Konuyu başka yerlere taşımayın.
Ne demek istediğini tahmin etmeyin, tahminler genelde yanlış çıkar.
Kim böyle biriyle iletişimde kalmak ister ki? Siz ister misiniz?

Empati Önemli:

Tadında bir empatiyle dinleyin karşınızdakileri. Aşırı empati insanların dertlerinde boğulmanıza sebep olur, empati kuramamaksa konunun özünü anlayıp karşınızdaki kişilerle düzgün iletişim kurmanızı engelleyecektir. Dinlediğiniz kişinin ne hissettiğini anlayabilmelisiniz.
İletişim ne kadar basit görünüyor olsa da etkin bir şekilde iletişim kurmak aslında büyük bir çaba gerektirir. Fakat karşılığı mucizelerle doludur. O çabaya sonuna kadar değecektir.
Problemleri çözersiniz, işlerinizi yapmak kolaylaşır, mutlu hissedersiniz, huzur tüm bedeninizi sarar, hayat bol çikolatalı bir profiterol kadar lezzetli olur.
İşyerinde Bize Faydaları Neler Olabilir?
İletişim başta da söyledik ikili ilişkilerin sihirli bir değnek değmişçesine sorunsuz ilerlemesine destek sağlar.
Tabi ki işyerinde iletişim dediğimizde konu sadece iki kişi arasındaki konuşmanın daha ötesinde
Yazılı iletişiminiz ve yazıda kullandığınız dil, geri bildirimleriniz, iş yapış şekliniz ve ifade biçiminiz bunu uygun şekilde aktarabilmeniz, sorunları çözme şekliniz gibi faktörlerde devreye girecektir.
Problemleri Çözer:
Etkili bir iletişimle çalışanlar arasındaki çatışmalar önlenir, sorunlar giderilir.
Huzur bir iş yeri için candır. Can verir.
Takım Ruhunu Destekler:
Güçlü ekipler iyi iletişime sahip çalışanlar arasında kurulabilir.
İletişiminizin olmadığı biriyle takım çalışması yapmayı bir kenara bırakın bazen basit bir konuyu çözüme ulaştırmayı bile başarmanız imkânsızdır. Başarılı olabilecek projeler sadece konuşmayı başaramamanız yüzünden hüsranla sonuçlanabilir.
Verimlilik Kaçınılmazdır:

Güçlü iletişim becerisi iş arkadaşlarınızla aranızda, müşteri ilişkilerinizde, tüm tedarikçi ve paydaşlarınızla uyumlu bir çalışma içerisinde olmanıza destek verecek, işlerinizden verim almanızı sağlayacaktır.
Kaliteyi Sağlamlaştırır:

İletişiminiz iyi olmadığında hatalar artar iş yapma kalitesizliğinizde artış olur.
Kalitesizlikte kalite gibi tesadüf değil demiştik.
İyi iletişim hataları azaltabilecekken kötü iletişim de tersini elde etmemizi sağlayacak.
Sadece kalitesizlik olarak değil tüm bunların sonucunda başarısızlık da kaçınılmaz olacak.

Kriz yönetimini kolaylaştırır: 

İletişim sorunları yaşıyorsanız kriz anlarında her şey daha da kötüleşmeye başlayacaktır. Fikirler farklılaşacak kriz ortadan kalkmayıp farklı şekillerde büyüyebilecektir. Etkili iletişim içerisindeyseniz sorunları açıkça konuşabilecek, çözüm odaklı ortak hareketle her krizin üstesinden gelebileceksiniz. Çözüm basit ritmik adımlar atabilmek.

İletişimi güçlü bir yöneticiyseniz:

Çalışanlarınızın size güven duygusunu pekiştirirsiniz.

Size ve işyerine sadakat duyguları pekişir.

Çalışanlarınız sizinle iletişim kurarken kendilerini daha rahat hissedecek ve daha güçlü fikirleri sunarken çekinmeyecekler.

Ç alışanlarınızın içlerindeki potansiyeli de görebilecek ve onların yetkinliklerine uygun işler paslayarak iş verimliliğinin artı yönde ivme kazanmasını sağlayacaksınız.

İletişiminiz güçlü ise kesinlikle aranan, takip edilen vazgeçilmez yöneticilerden olacaksınız.

Siz bir idolsünüz.

Kendinizi alkışlamalısınız.

Seçenekler basit aslında

Ya kendinizi iletişime kapatarak mutsuz, huzursuz ve sorunlarla dolu bir hayatı tercih edeceksiniz.

İşyerinde kuramadığınız iletişim yüzünden ne kadar çabalarsanız çabalayın günün sonunda çözülememiş konularla baş başa kalacaksınız. Eve geldiğinizde hala beyninizde problemler olacak. İşe giderken geri dönmek isteyen ayaklarınız da cabası. Sonra belki başka  bir  iş  ve  her şey  birbirini  tekrar  ederek  yıllar  geçecek. Başarılı bir zekâyı belki de heba edeceksiniz.

Ailenizle kuramadığınız etkili iletişim aranızda bitmeyen çatışmalara sebep olacak, hep sizden bir adam uzakta kalacaklar.  Sizi sevecekler tabi ki kardeşsiniz, çocuksunuz, eşsiniz…  Ama size kendilerini tam olarak hiç bir zaman ifade edemeyecekler. Bir şeyler hep eksik.

Arkadaşlarınız, komşularınız…

Ya da yarın sabah uyandığınızda önce aynada kendinize kocaman bir gülümsemeyle günaydın diyeceksiniz
Ve sokağa çıktığınızda ilk gördüğünüz kişiye içten bir günaydınla bambaşka bir güne başlayacaksınız.
Ve bir hayat daha kurtaracaksınız.

Mutluluk bulaşıcıdır bulaştırın!

İletişimde kalın…

Sevgiler

 

Loading

Memnune Demirel
Latest posts by Memnune Demirel (see all)
Paylaş :

Comment here