Kategori Dışı

Kalite Nerede?

Size  basit bir sorum var bu Ay .

Firmanızda Kalite sistemi etkin bir şekilde uygulanıyor mu?

Çoğu firmada evet kurulu bir sistemimiz var, hatta kalite belgelerimiz de var, muhakkak her yıl belge yenileme veya takip denetimlerinede giriyoruz.

Fakat sorumun net cevabı bu değil.

Bir sistemimizin olması, belge edinmiş olmamız ne yazık ki sistemi etkin uyguladığımız anlamına gelmiyor.

Kalite departmanımızın bulunmasıda bunu yeterli kılmıyor.

SektörümüzdeKalite departmanı neler yapıyor birlikte üzerinden geçelim;

Kalite sistem kurulumlarını sağlıyor (hangi sistemleri bünyemize eklemek istiyorsak) ,tüm departmanları içeren prosedürler, formlar, talimatları, vb. uygulamaya hazır olarak önümüze getiriyor.

Yıllık belge yenileme ya da takip denetimlerinin tamamlanmasını sağlıyor.

Resmi kurumlarla işlemleri yürütüyor, tamamlıyor.

Tüm şubelerimize talimatlar,uygulanması gereken formları iletiyor.Eğitimlerle personel destekleniyor.

Şubelerde uygulama denetimleri yapılıyor, aksayan konularda aksiyonlar isteniyor sonra tekrar denetimler aksiyonlar ve tahmin edersiniz ki hiçbir zaman uygulama bire bir ilerlemiyor ve süreç aynı konularda aksamalarla da devam edebiliyor.

Normalde denetimler sonrası aksiyonlar alınarak iyileştirmelerle ilerleyebilmeli ve sürekli yerimizde saymamalıyız. Her aşamada birkaç adım ileriye taşıyabilmeliyiz kendimizi ve uygulama seviyemizi.

Müşteri şikâyetleri için takipler yapılıyor, aksiyonlar alınıyor.

Tedarikçi denetimleri yapılıyor, tedarikçi uygunsuzlukları için aksiyonlar talep edilerek takipleri yapılıyor.

Analiz, pest kontrol ve diğer ölçme değerlendirme takipleri ve kontrolleri yapılıyor.

Bu alanı uzatabiliriz, mesleki yeterliliklerle de gelen yükümlülükler de iş akışına ilave olabiliyor.

Kalite; sizce budar iş tanımından ibaretse evet belki soruya verilen cevap sizce doğru olabilir, fakat buraya kadar bahsettiğimiz kısım Kalite’nin sadece ufak bir kısmını kapsıyor.

Daha önceki yazılarımda da değinmiştim, Kalite dediğimizde işletmenin bütününden bahsederiz.

Finans departmanımızın çalışmasından, İk departmanınızın personel alımlarına, operasyonun misafirle iletişiminden, misafirin önüne koyduğumuz çatalın ürün standartlarına kadar her detay kalite yönetiminin bir parçasıdır.

Kalite hedefinde ;%100 Müşteri memnuniyeti hedefiyle ilerlenir ve buna yaklaşmak için her çalışanın bu süreçte aktif rolü önemlidir.

KısacaKalite; tek bir departmanla, ya da kurulan bir sistemle değil, Kalite departmanını ve kurulu sistemi destekleyicitakım çalışmasıyla ilerleyen bir organizasyon yapısıyla mümkün olabilir.

Ben şu anda her hangi bir işletme için baştan sona sıfırdan sistem yazabilirim.

Eğitim, otomotiv, gıda; firmanın iş kolunun ne olduğu önemli değil. Bu işin en kolay kısmı, zor olan uygulamak, iyileştirmek, yenilemek ve sürekliliği sağlamak bu kısmını ne yazık ki tek başıma yapamam. Uygulamaların, sistemin aktif ilerlemesi ve sürdürülebilirliği konusunda firma yönetiminden, en alt kademede çalışan personele kadar herkesin desteği, benimsemesi ve uygulaması beni desteklemeleri gerekir.

İşleyişte; tüm departmanlarla ortaklaşa, destekleyici bir takım ruhuyla ilerleyebilmeli, anlık güncelleme ve iyileştirmelerle tüm akış gerçeği birebir yansıtacak şekilde olabilmeli.

Sahada operasyon uygulamaların eksiksiz yapılmasını desteklemeli.

Yaptığım sistem görüntüde her şeyi muntazam gösterse de; bir iç iletişim formu bile uygulamada yoksa o zaman işletmede sistem tam uygulanıyor diyemem.

Yazılan prosedürleri, talimatları iyileştirici adımlar yerine işimize eklenen bir yük olarak gördüğümüzden tam fayda sağlayamıyoruz.

Kısaca işe alımlarda cevap verdiğimiz sorunun karşılığını hakkıyla yansıtabilmeliyiz.

Takım çalışmasına yatkın mısınız?   – Evet.

Tam da bu ruhla ilerlenmeli kalite süreçlerinde ki; işletme içerisinde gerçekten düzgün işleyen, takip edilebilen, tüm faydalarından yararlanabildiğimiz bir işleyiş ve verimli bir süreç elde edebilelim.

Sistem daha kurulurken risk değerlendirmeleri tüm departmanlar için yapılmalı, bu değerlendirmelere göre önlemler alınarak ve kaliteyi destekleyici riski minimize etmeye yönelik yatırımları yaparak ilerlemeliyiz.

Önleme yatırımları, sonradan ortaya çıkacak kalitesizlik maliyetleri yanında inanın hiçbir şey.

Fakat ölçümlemediğimiz şeylerin hiçbir zaman farkına varamadığımız için bu yatırımın gerekliliğini de göremiyoruz.

Reelde yaptığımız ise;  sorunlar ortaya çıkınca aksiyon almak ve harcamayı bu aşamada ve belki de daha yüksek tutarlarda yapmak.

Hepimiz reklamımızı en kalitelisi bizde olarak yapmaya başlıyor,  ama o reklamın altını ne yazık ki boşlukta bırakıyoruz. Boşluk üzerine kurulmaya çalışan yapı ilk sarsıntıda tabii ki dağılacaktır.

Şimdi konunun başına geri dönebiliriz…

Kalite Sistemi işletmenizde etkin olarak uygulanıyor mu?

Kalite Tesadüf Değil

Tabii ki Kalitesizlik de…

Sevgiyle Kalın

 

 

Loading

Memnune Demirel
Latest posts by Memnune Demirel (see all)
Paylaş :

Comment here