Kategori Dışı

Kötü kokular için organik çözümler

Kötü kokulardan kurtulmak isterken kendinizi, işletmenizi çevrenizi ve doğayı zehirlemeyin.

“Yararlı mikroorganizmalardan veya ozon’dan faydalanın”

Vermiş olduğum eğitim ve seminerlerde hep şu örneği veririm, sizlerle de paylaşmak istedim. Biz insanlar tabiatın dengesini bozunca daha önceleri tabiatta bulunan bize dost yararlı mikroorganizmalar azalmış ve onların yerine zararlılar artmış. Hastalıklar, ölümler çoğalmış, toprak küsmüş verim düşmüş. Tıpkı büyüklerimizin anlattıkları gibi eskiden iyi insanlar çoğunlukta oldukları için kötü insanların kötülük yapmalarını engelliyorlarmış. Ancak zamanla iyi insanlar azalmış, kötüler artmış ve bugünki durum hepimizce malum.

Bilim insanları doğadan yararlı mikroorganizmaları bulup, üreterek çoğaltmaya çalıştılar ve bunu başardılar.

Gıda fabrika ve işletmelerinin, Restoran, Otel, Alışveriş Merkezleri, Hastane, Temizlik İşletmeleri, Okul ve Ofislerin, Yemek Fabrikalarının, Sosyal İşletmelerin, Hayvan Barınaklarının, Sokakların, Pazar ve Çöp Alanlarının Temizlik, Koku ve Dezenfeksiyon UygulamalarındaKimyasal yerinebende; ORGANİK ÇÖZÜMLER ÖNERİYORUM.

Yaz sıcaklarının etkisiyle daha da artan kötü kokular ve zararlı haşereler toplumsal hayatımızın içerisinde hepimizi rahatsız ediyor. İşyerinde, evde, otelde, otobüste, metroda, uçakta, sinemada, tiyatroda vb. kapalı alanlarda, açık alanlarda oluşan kötü kokular kaliteli hava ve yaşam koşullarımızı etkiliyor. Yazın sıcaklığıyla ter ve ağız kokusu, çöplerde biriken atıkların yaydığı kokular çok rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor ve zararlı haşerelerin popülasyonunu arttırıyor. Sıkılan oda parfümleride hem kimyasal içermesi hem de ekonomik olmaması sebebiyle büyük işletmeler için yeterli olmuyor.

Kurban Bayramı öncesi büyük Şehirlere gelen kurbanlıkların kokusu neredeyse bütün şehri kaplarken,Kurban Bayramı sonrası da çöplerde oluşan kötü kokular ve zararlı haşerelerin popülasyonunun artışı rahatsız edici boyutlara ulaştığı gibi halk sağlığını da olumsuz yönde etkiledi.  Tatilin uzun olması sebebiyle kapasitelerinin çok üzerinde ziyaretçi ve turist ağırlayan bölgelerimiz alt yapı yetersizliğiyle kanalizasyondan gelen kötü kokulardan çevre halkı ve yabancılar rahatsız oldular. Öyle ki bu kokular; banyo ve tuvalet giderlerimizden bile gelerek rahatsız edici olabiliyor. Üstüne birde şiddetli yağan yağmurlardan taşan fosseptikler kokuların (zararlı bakterilerin) daha da artmasına neden oluyor. Tatil beldelerinde, mesire yerlerinde hatta ormanın en dip köşelerinde bile piknik yapıp mangal yakan biz insanların et, tavuk kokuları ve artık çöpleri diğer canlıları bile rahatsız eder bir durumda.

Kötü kokular neden oluşuyor?

Kötü kokular çoğunlukla organik atıkların üzerindeki mikropların doğal reaksiyonudur. Gıdalar genelde mikroorganizmalar, enzimler, böcek, parazit ve benzer zararlılar, sıcaklık, nemli veya kuru koşullar, hava oksijeni ve ışık gibi değişik faktörlerin etkisiyle bozulmaya uğrarlar. Gıdaların bozulması; tüketilebilme niteliğini yitirmesi ve gıdanın yapısındaki özelliklerinin değişmesidir. Bozulan bir gıdanın yapı, görünüş, renk, tat ve kokusunda çeşitli fiziksel ve kimyasal değişmeler meydana gelir. Bu değişmeler bir taraftan gıdayı yenilemez hale getirerek ekonomik yönden kayıplara neden olurken diğer yandan da gıdayı sağlık açısından zararlı ve riskli hale getirebilirler.Birde kendisine has, hoş olmayan kokularda var (İdrar, çürük yumurta, çürümüş soğan, sarımsak, amonyak, tuz ruhu, çamaşır suyuvb).

İşletmelerimiz kötü kokulardan kurtulmak için daha çok kimyasal temizlikürünleri ve dezenfektanları kullanmaktadırlar. Ancak zaman zaman kötü kokularla ve zararlı bakterilerle baş edememektedirler. Zira kullanmakta oldukları ürünler daha çok kimyasal bileşikte olduklarından, bu tarz ürünler geçici olarak kokuyu bastırsa da uzun vadede kokunun temel kaynağını yok etmedikleri için kokular tekrar yayılmaktadır. Kullanılan buzdolabı ve soğutucuların içleri bile kokabilmektedir.

Kullanılan aşırı kimyasallarda hem insanlara hem de çevreye zarar vermektedir. İşletmelerin atık su arıtmalarında bulunan canlıları da öldürmektedirler ( Biyolojik arıtma). Temizlik sonrası deterjan ve kirler (daha çok organik)işletmelerin mazgallarındaki süzgeçlerde birikir, bu noktalar çok sık kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Bu noktadan sonra parçalanmış organik bileşikler pis su atık borularından arıtmalara veya direktolarak şehrin kanalizasyonuna gider. Bu kanalizasyon hatlarda biriken zararlı mikroorganizmalar,sıcaklığında etkisiyle çok daha fazla ürüyerek koloni oluşturup, bu kanalizasyon hatlarındaki organik besinleri parçalayarak , çürüterek kötü gaz çıkışlarına sebep olurlar. Kullanılan deterjan ve kimyasal ürünler boru içerisinden akıp gider, boru üst çeperlerinde bulunan zararlı mikroorganizmalara temas edemezler.

İşte bu noktada kimyasalla organik koku giderici ürün farkı ortaya çıkar. Siz istediğiniz kadar çamaşır suyu/dezenfektan dökün, spreyleyin bir türlü kötü kokudan kurtulamazsınız. Yararlı mikroorganizmalar ise hem boru içinde her türlü kirlilik olan yüzeye yapışır, hem de bu zararlı mikroorganizmaları kendilerine besin kaynağı yapar ve yiyerek yok ederler. Yararlı mikroorganizmalar;insanlara, tabiata, hayvanlara  veçevreye zarar vermezler.

Yararlı mikroorganizmalar kullanıldığı alanlarda zararlı haşerelerin popülasyonunu sıfırlar.

YARARLI MİKROORGANİZMA NEDİR. Değişik türde mikroorganizmalardan oluşan ve doğadan toplanarak kendine özgü şartlarda üretilmektedir. Bulundukları ortamda zararlıları bastırarak kötü koku oluşumunu engellerler. Tek bir tür olmayıp çeşitli mikroorganizma gruplarının karışımından oluşmaktadır.

Kötü kokular çoğunlukla organik atıkların üzerindeki mikropların doğal reaksiyonudur.  Yararlı- Etkin mikroorganizma kullanımıyla zararlı (patojen) mikroorganizmalar ortamdan uzaklaştırılıp ( bakteri, virüs, mantar ,e-coli, veba)  ortamın temizliği ve kötü kokuların oluşması engellenir. Ürünün tamamen organik olması nedeniyle temizlik için çalışan insanlara ve çalışma ortamında bulunabilecek insanlara zarar verilmez. Eğer temizlik yapılmayacak ise spreyleme ile de dezenfeksiyon / koku giderme yapılabilir.

Yararlı- Etkin mikroorganizmalar, organik madde ile temas ettiklerinde; vitaminler, organik asitler, kelate mineraller ve antioksidanlar gibi yararlı maddeler salgılarlar ve Su içindeki mikro florayı zenginleştirir ve çeşitliliğini arttırırlar.

Drenaj hatları ve mutfak çıkışı yağ kapanları yiyeceklerden gelen yağlı atıklar nedeniyle kötü kokuların oluştuğu bir yerdir. Bu tip yerlerde yağları parçalamayı hızla bir şekilde yapan, %100 Organik Yararlı – Etkin Mikroorganizmalar kullanılarak  yağlardanve organik atıklardan dolayı boruların tıkanması engellenmiş olacak,  hem de boru cidarına yapışan ürün atıktan beslenerek, gider borularının iç çeperlerine yapışan yağları ve organik atıkları  giderecektir.

GIDA ÜRETİM TESİSLERİNDE, CANLILARIN YAŞAM ALANLARINDA SERT YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ                                                                                   

Sert yüzeyler mikroskobik çatlaklar içermekte ve bu çatlaklara biriken kirliliği deterjanla emülsiye ederek almak zor bir işlemdir. Yararlı – Etkin Mikroorganizma Teknolojisi ile köşe, delik, çatlak, derzlere işleyen organik kirliliği, kendilerine besin kaynağı yapıp ortamdan kaldırırlar.   Kokuya da sebep olan bu organik atıklar böcek, haşere vb. için cazip bir ortam hazırlayacağından normal temizleme koşulları ile temizlenmesi mümkün değildir. Buralarda ki korozif etkiyi de azaltarak özellikle derz aralarında biriken kirlilik etkin mikroorganizmalar tarafından parçalanır ve su ile çok rahat bir şekilde temizlenir.

Mutfak, tuvalet ve garaj gibi alanlarda renk değişimine, kayganlığa ve böcek barınması için uygun ortam sağlayan yağ, kir ve organik atıklar temizlenir. Lavabolardaki koku ve kirlilik yükü zaman içerisinde azaldığından temizlik kovalarındaki kirli su miktarı da azalır.

İşletmelerde toz ve ayaklardan gelen kirlilik; ortamda Yararlı – Etkin mikroorganizma olması nedeniyle bir sonraki temizliğe kadar parçalamaya, kirlilik oluşturan patojenlerle savaşmaya devam eder.  Ürün uygulamasının ilk yapılacağı ortama örneğin lavaboya şoklama (1 çay bardağı Yararlı mikroorganizma seyreltilmeden dökülür; En az 5 saat bu gidere sıvı dökülmez) yapılarak uzun süreç içerisinde oluşmuş ortamdaki yoğun kirlilik giderilir. Devam eden zaman içerisindeki uygulamalar ile kirliliğin tekrar oluşumu engellenir.

Yararlı Mikroorganzimalar  kesinlikle hiçbir genetik müdahale görmemiş olup,

% 100 doğaldır.

KULLANIM ALANLARI :

  • Gıda işleyen, depolayan, tüm gıda ile ilgili tesislerde
  • Evsel ve sanayi atık su arıtma tesisleri
  • Deri endüstrisi atıkları ve arıtma tesisleri
  • Kanalizasyon tesisleri ve lağım çukurları
  • Çöp alanları, çöp konteynırları, çöp arabaları
  • Petrol atıkları, petrol atık alanları
  • Biyokütle işleme ve biyogaz üretimi
  • Katı atıklar
  • Mezbahalar, kurbanlık besi alanları ve kesim alanları
  • Büyük – küçükbaş çiftlikleri, kanatlı üretim çiftlikleri
  • Hayvan barınakları
  • Akarsu (dere, çay vs.) Biyolojik olarak temizlenmesinde
  • Göl, göletlerin temizliğinde
  • Denizlerin temizliğinde
  • Oteller, alışveriş merkezleri
  • Evler, yemek üretim tesisleri, lokantalar
  • Spor alanları, hastaneler
  • Gıda işletmeleri
  • Her türlü dezenfeksiyon ve kötü kokuların yok edilmesinde
  • Atık lagünlerinde
  • Pazar alanlarının yıkanmasında
  • Yağ tutucuların yağ gideriminde
  • Her türlü kötü kokuların giderilmesinde

Kimyasal ürün yerine Organik/Doğal ürün veya OZON kullanın.

Yararlı mikroorganizmalar; insanlara, tabiata, hayvanlara ve çevreye zarar vermezler.

Not: Ozonla ilgili bir önceki dergimizde yeterli bilgileri bulabilirsiniz.

Loading

M.Baki Asutay
Latest posts by M.Baki Asutay (see all)
Paylaş :

Comment here