Manşet

İbrahim AFYON Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (YUM-BİR)

 

 

Tayvan, Temmuz ayının başında Türkiye’den ithal edilen yumurtalarda kanserojen madde bulunduğunu tespit etti. Türkiye’den 127 ton yumurta satın alan hükümetin Tarım Bakanı satın alınan yumurtalarda yasaklı bir madde olan nitrofurans izine rastlandığını açıkladı.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz YUM-BİR (Yumurta Üreticileri Merkez Birliği) Başkanı İbrahim Afyon “ İddialara konu olan ülkeye 4 ay içinde 222 konteynır yumurta gönderilmiş, bunların 217’si kabul görmüştür. Sadece 5 konteynır olan 1 parti üründe sorun olduğu ileri sürülmüştür. Sakıncalı olduğu ileri sürülen sınırlı miktar “parti mal” yerinde imha olmuş, ülkemize iadesi söz konusu olmamıştır” dedi

İbrahim Afyon her sektörde çürük elmaların olabileceğinin altını çizerek; “Sektörümüzdeki çürük elmaların ortaya çıkarılması, söz konusu ürünlerin nasıl ithal edildiği, ihmal mi yoksa kasıt mı olduğu gerekli işlemler sonrasında ortaya çıkartılacaktır.  YUM-BİR olarak konunun takipçisi olacağımıza emin olabilirsiniz” dedi

YUM-BİR Başkanı İbrahim AFYON açıklamalarına şöyle devam etti.

“Yumurta dünyada stratejik bir ürün olarak değeri her geçen gün artan bir besin maddesidir. Türk yumurta üreticileri, dünyanın en uzak noktalarına kadar ihracat yapmaktadır. Yılda 20 milyar adet yumurta üretim yapan sayılı ülkeler arasındayız. Yumurta sektörü son 2 yılda dünya pazarını kaybetmeme, yurt içindeki maliyet artışları nedeniyle zararına satış yapmayı göze alarak üretim süreçlerini devam ettirme mücadelesi vermektedir.

Buna rağmen son aylarda sektörün büyük gayretleriyle Uzak Doğu pazarına da ulaşmaya başladık. Sektörümüz 63 ülkeye ihracat yapma gücüne sahiptir. Hali hazırda da 39 ülkeye aktif ihracat yapılmaktadır. Dünyada tüm ülkeler aldığı gıdayı tüm analizlerden geçirirler. İddialara konu olan ülkeye 4 ay içinde 222 konteynır yumurta gönderilmiş, bunların 217’si kabul görmüştür. Sadece 5 konteynır olan 1 parti üründe sorun olduğu ileri sürülmüştür.

Söz konusu iddialar zaman, zemin ve kişiler dikkate alındığında çok manidardır. Uzak Doğu’ya ihracatımızdaki başarımız, acımasız pazar mücadelesine, 2 kişinin ticari olarak uzlaşamaması sebebi ile gölgelenmiştir. Sakıncalı olduğu ileri sürülen sınırlı miktar “parti mal” yerinde imha olmuş, ülkemize iadesi söz konusu olmamıştır.

Fakat bizi asıl rahatsız eden nokta, 7/24 haberli habersiz denetime tabi olan sektörümüzü kontrol eden Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin başarısına düşen gölgedir. Sayısız denetimlerle halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşımını sağlayan ekipler, kendilerini baskı altında hisseden sektörümüz tarafından eleştirilmekteydi. Ancak bugün yaşananlar devletimizin ve bakanlığımızın haklılığını ortaya koymuştur. Bakanlığımıza ve denetim ekiplerine, başarılı denetimlerinden dolayı tüketicilerimiz adına sektör başkanı olarak teşekkür ediyorum.

Ülkemizde 20 yıldır ithalatı, üretimi ve kullanımı yasak olan bu maddenin, çok küçük oranda gözden kaçma ihtimaline karşı bile Tarım ve Orman Bakanlığı müfettiş ve denetçileri görev başındadır. Ürünlerimiz tarladan tavaya kadar tüm süreçlerde denetlenmektedir. Üstelik her bir yumurta için geriye dönük takip mekanizması bulunmaktadır. Her bir yumurtanın hangi tavuktan üretildiği bile dilerseniz ortaya çıkartılabilir. Sektörümüzde varsa çürük elmaların ortaya çıkarılması, söz konusu ürünlerin nasıl ithal edildiği, ihmal mi yoksa kasıt mı olduğu gerekli işlemler sonrasında ortaya çıkartılacaktır.  YUM-BİR olarak konunun takipçisi olacağımıza emin olabilirsiniz.

Halkımızın, çocuklarımızın, sağlıklı geleceği için en güvenilir gıda olan yumurtadan uzaklaşmaması en büyük çabamızdır. Senelerdir verdiğimiz başarılı çalışmalar ile tüketim miktarı artmıştır. Bu başarımıza gölge düşürtmeyeceğiz. Unutulmamalı ki tüm üreticilerimiz önce tüketicidir. Tüketicilerimizin 7/24 denetime tabi ve “etiket bilgileri” ile takibi yapılabilin ürünlerimizi gönül rahatlığıyla tüketmeye devam edebilirler. Tüketicilerimiz, ürünlerin sertifikalarını mutlaka sorgulamalıdır. Bilinmelidir ki çürük elmalar talep ile beslenir. Sosyal medyada her duyduğunuz bilgi doğru değildir. Yanlı, maksatlı yayınlara dikkat ediniz.

Sağlıklı geleceğinizi korku imparatorluğuna mağlup ettirmeyiniz…

 

Loading

Paylaş :

Comment here