İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ
Yenidünya düzeni koşulları, ekonomik daralma ve ulusal veya uluslar arası rekabet kabiliyeti; işletmelerin makul maliyetlerde yatırım yapması ve devletin sağladığı olanaklardan yararlanması ile mümkün olmaktadır. Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde, devletlerin uyguladığı yatırımı destekleme stratejileri ile ekonomik büyüme ve istihdam artışı sağlanmaktadır.
Bilhassa ülkemizde Yeni yatırım yapacak veya mevcut işletmesinin üretim kapasitesini artıracak veya makinalarını yenileyecek tüm işletmelerin Yatırım teşvik belgesi ve Teşvik belgesine bağlı haklardan yararlanması gerekmektedir.
TC Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından uygun bulunan Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri Yatırım Teşvik belgesi alabilirler. Genel teşvik uygulamasına konu olan asgari sabit yatırım tutarı 2025 yılında 1. ve 2. bölgeler için 3 milyon TL, diğer bölgeler için 1,5 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Ana hatları ile Yatırım teşvik belgesi bahsetmek gerekirse; gelişmişlik kriterleri göz önüne alınarak Türkiye 6 bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgelerde ise 4 ana başlıkta teşvik unsurlarından yararlanmaktadır.
A -Genel Teşvik,
KDV İstisnası, Gümrük vergisi muafiyeti
B- Bölgesel Teşvik ve Öncelikli yatırım konuları teşviki,
KDV İstisnası, Gümrük vergisi muafiyeti, Vergi indirimi, SGK işveren ve işçi primi desteği, Faiz ve kar payı desteği, Yatırım yeri tahsisi,
C- Stratejik yatırımlarınTeşviki,
KDV İstisnası, Gümrük vergisi muafiyeti, Vergi indirimi, SGK işveren ve işçi primi desteği, Faiz ve kar payı desteği, Yatırım yeri tahsisi ve KDV iadesi.
İndirimli kurumlar vergisi, Teşvik belgesi olan yatırımlarda yukarda bahse geçen teşvikler ile genel kurumlar vergisi oranları dışında teşvik belgesinde belirtilen oranlarda kurumlar vergisini indirimli olarak tahsili esasına dayanan bir düzenlemedir.
Örneğin %25 olan kurumlar vergisi için Teşvik belgesinde %70 lik bir indirimli kurumlar vergisi oranı var ise kazancın %17,5 kısmının tahsilinden devlet vaz geçmekte ve %7,5 luk bir kurumlar vergisi oranı üzerinden vergi hesaplanmaktadır. Teşvik belgesinde yazılı yatırıma katkı oran ve tutarına ulaşıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulaması devam etmektedir.
Yatırım teşvik belgesi genel olarak yatırımcının yatırım maliyetlerini düşürmesini sağlamayı amaçlayan, bu sayede yatırımları artırarak ülke ekonomisini büyütmek ve istihdamı artırmayı hedefleyen düzenlemeler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle gelişmiş bölgeler dâhil TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uygun gördüğü yatırımlar bölgesel veya öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendirilerek teşvik unsurlarından yararlanır.
Yatırımcıların, yatırıma başlamadan önce yatırım planlamasını uzman bir ekiple yapması ve teşvik mevzuatı ve yapılan yatırımla sağlanacak faydaları değerlendirmesi finansman organizasyonunu sağlayarak yatırım maliyetlerini azaltacaktır.
- İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ - Mart 11, 2025
- Yeni Kitaplar - Şubat 12, 2025
- Yeni Kitaplar - Şubat 12, 2025
Comment here