TRABZON ATATÜRK KÖŞKÜ
Atatürk’ün yaptığı yurt gezilerinde konakladığı, dinlendiği ve bazen de çalıştığı yapılar sonraki yıllarda Atatürk adına tescillenerek müze haline getirilmiş ve ziyarete açılmış. Bu yapılar Türkiye’nin hemen her ilinde ve birçok ilçesinde vardır. Atatürk Köşkü, Atatürk Evi ya da Diyarbakır’da olduğu gibi Gazi Köşkü olarak bilinir. Genellikle iç ve dış mimari özellikleriyle dikkat çeken, şehirlerin en ihtişamlı yapılarıdır bunlar. O şehrin insanları Atatürk’ü en modern ve en görkemli yapılarda misafir etmişlerdir. Tarihi özellikleri de olan yapılar zaman içinde aslına uygun olarak onarımdan geçirilmiş ve özellikleri korunarak günümüze kadar gelmeleri sağlanmış ve Atatürk’ün hatıralarını yaşatmayı başarmışlardır.
Bu yapılardan birisi de Trabzon’da bulunan Atatürk Köşkü’dür. Trabzon’un Soğuksu semtinde olan Köşk Trabzon’u tepeden seyredecek kadar yükseklikte ve çam ormanlarının içinde, muhteşem bahçesi ve bembeyaz görünümüyle ziyaretçilerini adeta büyülemektedir. Çevresi fındık bahçesiyle çevrili köşkün etrafındaki çam ağaçları yapıyla birlikte dikilmiş ve zamanla büyüyerek mini bir çam ormanına dönüşmüş.
Köşkün bahçesinde bulunan tanıtım yazısında şu bilgiler yer almaktadır: “Trabzon’un Soğuksu semtinde Osmanlı vatandaşı Konstantin Kabayanidis’in yazlık konutu olarak 1890 tarihinde inşa ettirilmiştir. Nüfus değişiminden sonra 1923 yılında hazineye intikal eden bina 15 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’a yaptığı ziyarette Atatürk tarafından gezilmiş ve çok beğenilmiştir. Bunun üzerine Trabzon İl Daimi Encümeni’nin 18.05. 1931 tarih ve 361 sayılı kararıyla Trabzonluların bir armağanı olarak Atatürk adına tescil ettirilmiştir. 10-12 Haziran 1937 tarihinde Trabzon’a yaptıkları son ziyarette burada konaklayan Atatürk, mal varlığını hazineye bağışlama kararını burada almıştır. Atatürk’ün ölümü üzerine kız kardeşi Makbule Hanım’a intikal eden köşk, Trabzon Belediyesi tarafından 06.04.1943 tarihinde satın alınarak Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Avrupa mimarisinin özelliklerini taşıyan köşk, dört katlı kâgir bir yapıdır”
Ziyaretçilerin ilk girdiği katın solunda Vasiyet Odası var. Atatürk vasiyetini bu odada yazmış. Sonra misafir odası, bilardo masası bulunan veranda, yemek odası ve kilerle mutfak var. Bir merdivenle çıkılan ikinci katta bekleme odası, misafir odası, toplantı salonu ve çalışma odası bulunmaktadır. Üçüncü kat alan olarak daha küçük. Atatürk’ün yatak odası bu katta bulunuyor. Bu katta bir dinlenme odası ve hizmetli odası var. Bir de kütüphane bulunuyor. Yine giriş katında Atatürk’ün 15 Eylül 1924 tarihinde Trabzonlulara hitaben yaptığı konuşma yer alıyor. Odaların hemen hepsinden çıkılan küçük balkonlar var. Odalarda bulunan eşyaların tamamı; mobilyalar, halılar, porselenler ve mutfak malzemeleri o döneme ait. Kaynaklarda köşkün Avrupa ve Batı Rönesans mimari özelliği taşıdığı, dışının taş ve içinin tuğladan yapıldığı, su ve ısı tesisatının dönemin özelliklerini yansıttığı kaydediliyor.
Atatürk Köşkü’ne Atapark’tan yukarı gidiliyor. Yolu dik, dar ve virajlı. Trabzon Belediyesi otobüsleriyle gidilebiliyor ancak şehre misafir olarak gelenler ve Trabzon Kart’ı olmayanlar için bu araçlara binilmesi zor görünüyor. Özel araçla gitmek çok kolay. Minibüsle gidenlerin biraz yürümesi gerekiyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde olan Atatürk Köşkü’ne giriş öğrenci 30, vatandaş 85 TL. Yaşlılar da ücretli giriyorlar. Çok özenli bir bahçesi olan Köşk’ün bahçe ve bitki bakımını belediye personeli yapıyor. Balkonlardan bakıldığında Akçaabat’tan başlayarak Trabzon’u kuşbakışı seyrediyorsunuz. Muhteşem bir manzarası var. Tanıtıcı bir kitapçığın bulunmayışını bir eksiklik olara ifade etmek durumundayız. Trabzon’a gelen tur firmaları Atatürk Köşkü’nü ziyaret etmeden geçmiyorlar. Çevresinde çay kahve içecek, hediyelik eşya alacak sosyal tesisler var.
Bina olarak bembeyaz duruşuyla insanları büyüleyen Köşk, Atatürk’ten izler taşımasıyla farklı bir anlam kazanmış. Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve özellikle vasiyetini kaleme aldığı oda, çalışma ve toplantılar yaptığı yerlerde Atatürk’ün hatıralarıyla geçmişi günümüze taşıması çok özel bir değer kazandırmış tarihi yapıya. Trabzon’un mutlaka gezilmesi gereken çok anlamlı bir yapısı olarak özellikle görülmesini tavsiye ediyoruz.
- Ceviz - Mart 26, 2025
- İysad - Mart 26, 2025
- Servis Hizmetleri Personeli Eğitim Programı 21 Nisan’da başlıyor - Mart 20, 2025
Comment here