Kategori Dışı

Endüstriyel yemek sektörüne enflasyon ve belirsizlik etkileri

Her sektörde olduğu gibi, endüstriyel yemek sektöründe de gerçekleşen enflasyon ile açıklanan enflasyon arasındaki farklılıklar maliyetlendirme ve fiyatlandırma sürecini direkt olarak etkilemektedir.

Örneğin 2021 yılı tüketici enflasyonu (TÜFE)  % 36,08, üretici enflasyonu ( ÜFE ) ise % 79,89 olarak açıklanmıştır. Ancak gerçek enflasyonunda % 80 – % 85 seviyelerinde olduğunu kabul edersek, fiyatlandırmalarda TÜFE değil ÜFE dikkate alınmalıdır.

Sektörümüzde hizmet eden firmalarımızın fiyatlandırma yaparken; sadece asgari ücret (işçilik) artışları % 50 seviyelerinde ve gerçek enflasyonun da  % 80 civarı olduğunu göz önünde bulundurarak fiyat vermeleri yâda fiyatlarını güncellemeleri daha doğru olacaktır. TÜFE dikkate alınarak yapılacak fiyatlandırmalar gerçek rakamları yansıtmayacaktır.

Sektör içerisinde rekabet koşulları dikkate alındığında en az hasarlı fiyatlandırma ise;  (TÜFE + ÜFE ) / 2 şeklinde yapılması daha doğru olacaktır.

2021 yılının ilk 6 aylık döneminde 4 kap yemek en düşük işçilik dahil 12,00 TL civarında maliyetlendirilirken, bu rakam ikinci periyod da ise en az 19,00 TL civarında seyretmiş ve 2022 yılı asgari ücret (işçilik) ve hammadde fiyat artışları dikkate alınarak, Ocak 2022 ise  23,00 TL seviyelerine ulaşmıştır.

Bu süreçte göz ardı edilmemesi gereken en önemli unsurlardan biri ise, hammadde fiyatlarının sık değişmesi ve belirsizlik. Ay içerisinde gerçekleşen fiyat değişimleri ve belirsizliklerde ay sonlarında karşımıza enflasyon belirsizliği olarak çıkmaktadır. Bu da firmalar için uygun fiyatlı ürün bulunduğunda peşin alım yapılmasını ve stok maliyetine dikkat edilmesi gerekliliğini öne çıkarmaktadır.

Sektörümüzün her geçen gün büyüme potansiyeli içerisinde olması ve istihdamın artırılmasına yönelik ilerlemeler göstermesi en büyük temennimizdir. Bu süreç içerisinde hizmet eden biz sektör firmalarını, hizmet verdiğimiz değerli müşterilerimizin ve misafirlerimizin de anlamaları en büyük beklentimizdir.

Tabi bu süreçten olumsuz etkilenmemek için firmaların da birbirlerine karşı daha fazla sorumlu olmaları, ahlaklı rekabet koşullarını dikkate almaları ve birbirlerinin işlerini bozmak amaçlı fiyatlandırma yapmak yerine kendi gerçek firma maliyetleri dikkate alınarak fiyat vermeleri daha doğru olacaktır.

Sonuç olarak; zorlu bir süreçten geçildiğinin bilincinde hareket edilerek sadece iş almış olmak için iş alınmaması ve realitenin göz önünde bulundurulması, gerçek maliyet hesabı yapılması firmalarımızın sektördeki varlıklarını ve devamlılıklarını direkt olarak etkileyecektir.

Loading

Tuncay Baycan
Paylaş :

Comment here