Dünya genelini etkisi altına alan ekonomik buhran ülkemizi ve ülkemiz sınırları içinde de gıda ve endüstriyel yemek sektörünü çok fazla olumsuz etkilemiştir.
Endüstriyel Yemek ve Gıda sektörü daha pandemi sürecinin etkilerinden kurtulamadan ikinci büyük darbeyi almış ve firmaların bir kısmının kapanma sürecine girmeleri hızlanmıştır. Tabi bu süreçten en fazla etkilenenlerin başında da, kamuya belirli şartname esasları dahilinde hizmet veren firmalar gelmektedir. Sözleşme sürelerinin ve şartnamelerinde yer alan zorunlulukların aynı şekilde devam etmesi bu firmaların bazen teminatlarını yakarak işi sonlandırma talebinde bulunmaları ve sonlandırmaları olarak da neticelenmiştir.
Yaklaşık 300.000 kişiye istihdam sağlayan endüstriyel yemek sektörünün her geçen gün büyüme eğiliminde olması gerekirken; pandemi ve ekonomik kriz etkileriyle tersine bir süreç başlamış ve firmaların zor durumda kalmalarına sebep olmuştur.
Özel sektörde hizmet veren firmalar karşılıklı iletişimlerle fiyat iyileştirmeleri veya işi sonlandırma taleplerinde bulunabilirken, aynı durum kamuya hizmet eden firmalar için farklı işlemiştir. Bir yıllık satış fiyatı belirlemelerine karşın, hammadde fiyatları günlük, haftalık kısa periyodlarda artışlar göstermiş, buda firmaların zarar oranlarını artırmıştır.
Her ne kadar devletimiz tarafından fiyat farkı destekleri verilmiş olsa da, şartnamelerdeki esaslar ağır olan noktalarda çok fazla olumlu etki yapmamıştır. Hele ki, hizmet verilen noktalarda iletişim kurulan ilgili birim yöneticilerinin kırmızı et ve ya maliyeti yüksek yemekleri kalite unsuruymuş gibi yansıtmaları ve daha fazla talep etmeleri de hizmet veren firmaları ziyadesiyle zor durumda bırakmıştır.
Tabi bu süreçte göz ardı edilmemesi gereken bir durum da tedarikçilerin tavırları ve yaklaşımlarıdır. Pandemi ve ekonomik kriz öncesi, ürünsatabilmek için firmaların kapılarını aşındıran, hediyeler vermeyi dahi teklif eden bazı tedarikçilerin bu süreçte farklı şartlar öne sürmeleri ve hatta çoğu zaman ürün vermemeyi ön planda tutmaları da endüstriyel yemek firmalarını olumsuz etkilemiştir.
Her nedense bu süreç içerisinde personel bulma problemleri de daha fazla artmış ve insanların ülkede işsizlik var yerine, işine geldiği gibi iş arayan insanların varlığı da kabul edilir hale gelmiştir.
Sonuç olarak; sektör ekonomik kriz, tedarik ve tedarikçi problemleri, personel bulma güçlükleri ve hizmet noktalarındaki ilgili birim yöneticilerinin tavırları şeklinde birçok olumsuzlukla mücadele etmektedir.
Sektör firmalarının ahlaklı ticaret ve ahlaklı üretimden taviz vermeden çalışmaları da en büyük temennimizdir.
Ayrıca Catering Guide Dergimizin 100.sayısında sektör firmalarını dergimize davet ediyor ve dergimizin devamlılığının, sektörün sorunlarının daha fazla dile getirileceği önemli bir platformun devamlılığı olduğunu da bilmenizi istiyoruz.
Nice 100.ncü sayılara…
- Deprem, Afat,Sel Vb. Durumlarda Endüstriyel Yemek Firmalarının Birlik Ve Beraberliğe Katkısı Ve Önemi - Mart 23, 2023
- Bir kaç soruyla toplu yemek sektörüne genel bakış - Şubat 15, 2023
- 2023 ‘ de Endüstriyel Yemek ? - Aralık 29, 2022
Comment here