2018 yılı sonlarında Kovid -19 Pandemi (Salgın) Dünyada ve ülkemizde henüz görülmemişken “Nerede Ne Kadar Mikroorganizma var” adlı çalışmamı sizlerle paylaşmış ve durumun ciddiyetini anlatmaya çalışmıştım.
Pandeminin patlak vermesiyle Hijyen, sanitasyon, dezenfeksiyon ve ilaçlama işleri ayyuka çıkmış neredeyse hepimiz Hijyen kolik olmuştuk (Temizlikte, titizlikte, Hijyende aşırıya kaçan). Maske ve Dezenfektan ürünler neredeyse piyasada bulunamamış devlet eliyle maske bile dağıtıldığına şahit olmuştuk. Artık maskesiz ve yanımızda dezenfektan olmadan dışarı çıkamaz hale gelmiştik.
2022’ ye geldiğimizde ise Pandeminin geçmesiyle (?) alınan önlemler gevşetilmiş hastane ve benzeri riskli alanlar dışında bütün yasaklamalar kaldırılmıştı. 2 yıl gibi uzun bir sürenin ardından kendimizi sokaklara, parklara bahçelere attık. Hatta pandemiyi unuttuk bile.
Oysaki bu süreç içerisinde kendini yenileyen yeni tip korona mikroorganizmaları ve başka mikroorganizmalar değişik ülkelerde tekrar baş göstermiş ve yasaklamaların tekrar gündeme gelmesi söz konusu olmuştur.
Bizde 2018 de yapmış olduğumuz çalışmayı 2022 de tekrar deneyerek acaba bütün bu olanlardan ders aldık mı diye merak ederek tekrar bir çalışma yaptık. Ayrıca bu çalışmada çocukların oyun parklarındaki salıncak, tahterevalli, kum havuzu gibi yüzeylerden numune aldık. Maalesef bu alanlardaki mikroplarında tehlikeli boyutta olduğunu hatırlatmak isterim (daha önce deyaptığımız bir çalışma içinde bir beldemizin belediyesi çocuk parklarını çamaşır suyu ile dezenfekte ettiğini öğrendim ve yaptıkları işin doğru olmadığını bir de çocukları kimyasal kalıntılarla daha çok zehirlediklerini anlattım). Tabloda da görüldüğü üzere en tehlikeli alanın kum havuzları olduğunu ebeveynlerin dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Bazı belediyelerin çocuk oyun alanları ve spor aletlerinde yapılan dezenfeksiyon uygulamasında su bazlı Proxilyt markalı dezenfektan kullanılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Uygulama ulv cihazı ile yapılmış, sonrasında yapılan testlerde mikrobik yükün normal değerlerin altına indiği görülmüştür. Ürünün zararlı kimyasal içermemesi, kalıntı bırakmaması, bakteri, virüs ve mantarlara karşı yüksek düzey etkinlik sağlaması, insanlara, hayvanlara, çevreye ve doğaya zarar vermemesi sebebi ile tercih edilmektedir.
Maalesef durum halen ciddiyetini koruyor. Sıcakların artmasıyla birlikte doğru orantılı olarak mikroplarda üremeye devam ediyor. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda yasak olmasına rağmen otoyol kenarlarında, hijyenik olmayan şartlarda kesilen kurbanlar mı istersiniz, yedikleri etli pilavdan zehirlenenler mi istersiniz, içtikleri sudan rahatsızlanarak hastaneye akın edenler mi istersiniz, akıtılan kanların dere ve akarsu yatakları ile denize ulaşması mı, foseptik sularının akarsularla denize akması mı, müsilaj mı gibi birçok olumsuz haberi görsel ve yazılı basında görmeye başladık. Tabloda Bazı yüzeylerde düşme görülse de bazı yüzeylerde artış düşündürücüdür.
Bu kadarsorumsuz davranışlarımız umarım bize tekrar kapanma, maske takma, aşı olma olarak geri dönmez.
Bu çalışmada hiçbir kurum, kuruluş ve kişi hedef alınmadan sadece kişisel merak ve toplumumuzu bilgilendirme amacıyla, şahsım tarafından 1 ay süre içerisinde güncel hayatımızda hijyen açısından hangi yüzeylerde ne kadar canlı mikroorganizma olduğunu tespit etmek amacıyla ATP[1] cihazıyla ölçümleri yaptım ve bulguları aşağıdaki çizelgede paylaşmak istiyorum. Değerler RLU[2] cinsinden adet olarak belirtilmiştir.
Not: yukarıda verilen ölçüm değerleri Mehmet Asutay’ın özel ölçümleridir (Bağlayıcı değildir).Günlük yaşantımızda farkında olmadan ellerimizi birçok farklı yüzeye temas ettiririz. Bu yüzeylerde bizlerle birlikte yaşayan başka canlılar olan mikroorganizmalar da mevcuttur. Ayrıca bizim temasımızdan önce bir başkası da bu yüzeylere temas etmiş olabilir. Önemli olan, bu yüzeylerdeki gözle görülmeyen canlıların bizlere zarar verecek rakamlarda olmaması gerekir. İşte bu merakımı gidermek için yapmış olduğum Hızlı ATP izleme sistemi olarak da bilinen cihaz yüzeylerde ve su numunelerinde biyolojik olarak meydana gelmiş kontaminasyonun hızlı şekilde tespitini sağlamaktadır.
BIOTRACE UniliteNG Markalı HACCP Monitör cihazı ve AquaTraceRapidWater test kitleri ile su içerisinde (ve yüzeylerde) bitki ve hayvan kökenli organik madde kalıntıları ve bakteri, küf ve mayaların varlığında mevcut ATP’nin ışıma yöntemiyle tespitini prensip alan metotla yapılan analiz sonucudur. UniliteBiotrace Hızlı Hijyen izleme sistemi ile 10 sn.de ölçülmüştür(ATP).
Ebeveynler çocuk parkından evlerine dönmeden önce muhakkak çocukların ellerini dezenfekte etmeli, eve gittiklerinde üst başlarını değiştirmeli ve gerekirse banyo yaptırmalıdırlar. Sosyal hayatta ise ellerimizi mümkün olduğunca yüzeylere temas ettirmemeli, gerekiyorsa kâğıt mendil ile tutulmalı ve sonrasında elller dezenfektan edilmelidir.
Gıda sektöründe ise çalışanlar çapraz bulaşmaya neden olmaması için ellerini ve çalıştıkları yüzey ve ortamları (hava) sık sık dezenfekte etmelidirler.
[1]ATP(adenosinetriphosphate) Cihazı: Çeşitli yüzeylerdeki yaşayan mikroorganizmaların, adenozintrifosfat yoluyla bulunmasını sağlayan teknolojik bir cihaz.
[2]RelativeLightUnit(İng.): Nisbi Işık Birimi
- BAKTERİ ÇİFTLİĞİ (SHİT MASTER) - Ekim 7, 2024
- Çöp veAtık Savaşları - Ağustos 27, 2024
- Sulara Dikkat! İçme Ve Kullanım Suyu, Deniz Ve Havuz Suyu - Haziran 27, 2024
Comment here