Kategori Dışı

        Mavi Göl

 

Karadeniz sıra dağlarının kuzey yamaçlarından çıkarak Giresun’da denizle buluşan yaklaşık 80 Km.lık Aksu Deresi’nin bir bölümünde suyun maviye dönüşmesi ve yer yer göllerin oluşmasıyla ortaya çıkan Mavi Göl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Denize döküldüğü Karadeniz sahilinden 50 Km uzaklıkta, Aksu Dersi üzerinde bulunan Mavi Göl ziyaretçi akınına uğruyor. Suyun maviye dönüşmesi belli bir alanda ortaya çıktıktan sonra derenin rengi alışılmış haline dönüyor. Bu renk değişimi insanlara ilginç geliyor.

      Mavi Göl, daha geniş bir açıdan bakıldığında Giresun- Sivas karayolu üzerinde bulunuyor. Ya da Giresun- Şebinkarahisar yolu üzerinde de diyebiliriz. Bu yol dağlık bir arazide Aksu Deresi’ne paralel olarak kıvrıla kıvrıla ilerlerken ortaya ilginç manzaralar çıkartıyor. Çok virajlı olan bu yolun her adımında ömrünüzde ilk defa görebileceğiniz zengin farlılıklar yaşayabilirsiniz. Mavi Göl de bunlardan birisidir. Yol boyunca etrafınızı kuşatan çam ormanlar sizi yemyeşil Karadeniz yaylalarına götürecektir.

Bu kadar uzun bir derede neden sadece bir bölümde suyun rengi maviye dönmektedir? Bun tamamen arazinin yapısıyla ilgili… Arazi yapısı kalker olan zeminlerde bir de sodalı su kaynağı varsa bu bileşim suyun rengini maviye dönüştürüyor. Mavi Göl olarak bilinen bu bölgede bu karışım gerçekleşmekte. Bu bölgede dere yatağı ve etrafın zemin yapısı tamamen kireç taşı. yani kalkerden oluşmakta ve buraya yakın bir yerden de yöre insanının acı su dedikleri sodalı su çıkmaktadır. Bu bileşenlerde Mavi Göl’ü oluşturmaktadır.

Mavi Gölün bulunduğu bölüm farklı coğrafi özellikleriyle de dikkat çekiyor. Kuzalan Şelalesi ve traverterler bunların en bilinenleridir. Aynı alanda Türkiye’nin elle kayaya açılmış ilk karayolu tüneli de vardır. Bölgenin tamamı milli park olarak değerlendiriliyor. Giresun İl Özel İdaresi bu bölgede yaptığı çalışmalarda her gün yeni özellik keşfedip Giresun’un turizm kaynaklarına bunları ekliyor. Sadece bulmakla kalmıyor bu bölgenin tanıtımını da yapıyor.  Karadeniz yaylalarına giden yolun üzerinde olması tanıtım bütünlüğünde kolaylık sağlıyor.

Mavi Göl’ün keşfi çok eskilere gitmiyor. Keşiften sonra tanıtıma yönelik çalışmalar başlıyor. Bunun da ötesinde alanın düzenlenmesi ve ziyaretçilerin rahatlıkla ilgili yerlere ulaşımının sağlanması gerekiyor. Araç park yerleri, göle inip çıkmayı sağlayacak yolun ve merdivenlerin yapılması, çay ve soğuk içeceklerin sunumuna yönelik büfe tarzı satış yerlerinin yapılması öncelikle hayata geçirilmesi gereken konular olarak sıralanıyor. Bu çalışmaların büyük bir bölümü tamamlanmış. Mavi Göl’e inecek ahşap merdivenler yapılmış. Gölün etrafı düzenlenerek özellikle fotoğraf çekmek isteyenler için alanlar oluşturulmuş. Karayolu üzerine araç park yerleri inşa edilmiş.

     Yoğun bir ziyaretçi akını var Mavi Göl’e. Özellikle bölgenin değişik kesimlerinden çok sayıda ziyaretçi geliyor. Karadeniz’de onlarca dere var ama hiç birinin suyu belli bir alanda maviye dönüştükten sonra tekrar normal gergine dönmüyor. Aksu deresi normal renginde akarken bir bölümde maviye dönüştükten sonra tekrar eski rengini alıyor. Bu ilginç renk değişimi de insanların ilgisini çekiyor.

Karadeniz sahil yolundan Dereli- Şebinkarahisar- Sivas yoluna girdiğinizde 30 Km. sonra Dereli ilçesine varıyorsunuz. Aynı yolu devam ederek 20 Km. sonra da Mavi Göl’de oluyorsunuz. Yüzmek için göle girmeye izin verilmiyor. Paçalarını sıvayarak çıplak ayakla göle girilebiliyor. Güldür güldür akan Aksu deresinin sesine Mavi Gölü’ n büyülü rengini katarak inanılmaz bir iç huzur yaşıyor insan. Yeni keşfedilen bu doğa harikası oluşumun bölgeye gelenler tarafından mutlaka görülmesi gerekir. İlin turizm değerleri arasında önemli bir yeri olan Mavi Göl’ün gelecekte daha da önem kazanacağını düşünüyoruz. Güzel ülkemizin bu tür özel yerlerinin tanıtım anlamında öne çıkartılmasının gerekli olduğunu bir kere daha ifade etmek istiyoruz.

 

Loading

Nihat Öztürk
Latest posts by Nihat Öztürk (see all)
Paylaş :

Comment here