Kategori Dışı

Güvenli gıda için tedarik zinciri

Tedarik zinciri ürün veya hizmetin üreticiden, tüketim alanlarına ulaştırılması sırasındaki tüm süreçleri kapsayan çok geniş bir ağ. Bu sürece dâhil olan insan gücü, teknoloji, depolama, lojistik dâhil her türlü kaynak ve faaliyeti de bünyesinde barındırıyor. Tabi ki tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken müşteri taleplerine en hızlı ve karlı bir şekilde de cevap verebilmesi önemli.

Böyle büyük bir ağ yönetimi yapılırken yapılabilecek ufak hatalar sonradan telafi edilemeyecek risk oluşumlarına sebep olabilecek ve tabi ki gıda güvenliğini de ciddi anlamda etkileyecektir.

Tedarik zinciri, topraktan çatala olarak isimlendirdiğimiz güvenli gıda üretiminin en kilit noktasında yer alıyor.

Gıda için tedarik zincirinde amaç tarlada üretilen, işlenen gıdanın son tüketiciye uygun şartlarda ve riskler minimize edilerek ulaşımını sağlamak.

Üretim sağlandı, yaş sebze meyveler tarladan toplandı, konserve donuk ürün üretildi… vs. Etiketlemeler, paketlemeler yapıldı. Depolama ve stok aşaması devreye girecek demiştik uygun şartlarda ve koşullarda depolanmalı. Bu aşamadan sonra sıra taşımaya lojistiğe geliyor.

Tüm bu aşamalar için de izlenebilirlik şart;

İlk basamaktan başlayarak tarladan topladığımız andan lojistiğin tamamlanıp müşteriye ulaştırılacağı zamana kadar geçen bu aşamaları izleyebilmeliyiz.  Burada manuel kayıttan, elektronik sistemler, barkod, etiketler…  vb. teknolojinin getirisi yöntemlerden faydalanarak ilerlemeliyiz.

-Ürün hangi dönemde hasat edildi?
-Hangi işlemleri gördü?
-Ne zaman üretildi ve paketlendi?
– Depolama şartları nasıldı?
-Hangi sıcaklık ve nem şartlarında depolandı?
-Lojistik şartları nasıldı  ?(  Araç sıcaklık, ulaşım süresi  ) …vb.

Hatasız ve düşük maliyetlerle ilerleyebilmekse planlama ile mümkün olabilmekte. Tüketiciye güvenli gıda ulaştırmak için tarladan son tüketime kadar geçen sürenin tüm detayları ve aşamaları şemalayarak ilerlenmelidir.   Lojistik ağı, rut planlama, maliyet tabloları üzerinden hesaplanmalı, araç sıcaklık dereceleri coğrafi uzaklıklar ve kapasiteler hesaplanarak hem ürünü koruyup, hem de süreyi kısaltarak müşteriye en az maliyetle ulaşılabilmelidir.

Bu planlamalar; sadece tedarik, lojistik tarafı ile değil, zinciri oluşturan tüm birimlerin iş birliğiyle .( finans, muhasebe, gıda denetim birimi, satış, üretim, yönetim… vs)   mümkün olabilmektedir. Departmanlar arası iletişim her iş kolunda önemli. Departmanların iş birliği hata oranını minimuma indirmede en kilit nokta.
Burada yapılan ise tamamen geleceği planlamak ve içinde yaşadığımız dönemi de düşününce fazla gelgitler bulunabiliyor. Son 1,5 yıla kendi sektörümüz açısından bakarsak iş yapabilme durumumuz azalan ve sonrasında çok yavaş bir şekilde artan ivmeler gösterdi.
Pandemi öncesi ile değerlendirdiğimizde kapasite sanıyorum şu günlerde  %60’ lara ulaşabildi.
Tüm bu koşullar ve iş kollarındaki dönemsel, Dünya ‘daki gelişmelerle birlikte oluşan gelgitler, içinde bulunduğumuz pandemi ve getirileri düşünüldüğünde tedarik zincirlerinin planlamalarını daha hassas ve etkin yapmaları gerekmekte.

Örneğin; Müşteri değerlendirmeleri yapılarak üretim ve stok kapasiteleri daha sık değerlendirilmeli, ürün güvenliği ve stt ‘ler değerlendirilmeli, lojistik planlamaları iyi yapılarak maliyet hedefleri de aşılmamaya çalışılmalı…
Neden?  Çünkü biz en iyiyi en uygun şartlarda almayı hedefliyoruz herkes gibi.
Güvenli gıdaya ulaşmak her insan için bir hak ve biz de yemek hizmeti sunan firmalar olarak bu gerçekliğin içerisinde önemli bir yerdeyiz.
Güvenli gıdayı misafirlerimize sunabilmek sadece kendi içyapımızı kontrolle mümkün olamıyor. Ürünün bize gelene kadar geçirdiği yolculukta, bu süreçte çok büyük önem taşıyor.
Marka güvenilirliğimizin sağlamlığı için tüm paydaşlarımızın da güvenilirliğinden emin olmalıyız.

Sevgiyle Kalın

Loading

Memnune Demirel
Latest posts by Memnune Demirel (see all)
Paylaş :

Comment here